Απογοήτευση και ανησυχία επικρατεί ξανά στη Wall Street, καθώς η έναρξη της σεζόν των κερδών τριμήνου για τις megacap της τεχνολογίας τροφοδότησε την ανησυχία πως η «τρέλα» για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που τροφοδότησε το προηγούμενο διάστημα το ράλι στις μετοχές, μπορεί τελικά να ήταν υπερβολική.

Οι μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο οδήγησαν τον S&P 500 και τον Nasdaq στη χειρότερή συνεδρίαση τους από τo 2022. Την ίδια ώρα, βαριές ήταν και οι απώλειες για τον Dow Jones.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 39.853,87 μονάδες με απώλειες 504,22 μονάδων ή -1,25%. Ο S&P 500  έκλεισε στις 5.427,13 μονάδες καταγράφοντας πτώση -2,31%
ενώ ο Nasdaq υποχώρησε στις 17.342,41 μονάδες, σημειώνοντας βουτιά 654,94 μονάδων ή  -3,64%.

Η Alphabet υποχώρησε 5,04% αφού στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, τα οποία ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, δήλωσε πως χρειάστηκε περισσότερους πόρους για να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της στη μάχη της Τεχνητής Νοημοσύνης, με τις δαπάνες να είναι υψηλότερες από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Την ίδια ώρα, η Tesla υποχωρεί κατά 12,33% καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν στο προηγούμενο τρίμηνο, με την εταιρεία να χάνει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη τριμήνου, ενώ καθυστερεί την παρουσίαση του Robotaxi.

Η πτώση των δύο μετοχών παρέσυρε και τις υπόλοιπες megacap της τεχνολογίας, με τη Meta να κλείνει στο -5,61%, την Amazon στο -2,99%, την Nvidia στο -6,80%, την AMD στο -6,08%, την Microsoft στο -3,59% και την Apple στο -2,88%.

Η συνεδρίαση της Τετάρτης, αναφέρει το Bloomberg, είναι ένα μάθημα για τον «κίνδυνο συγκέντρωσης» που οι «αρκούδες» θεωρούν «λανθάνον», σε μια αγορά της οποίας η ανοδική πορεία οφείλεται «δυσανάλογα» σε μια «στενή ομάδα» μετοχών που έχουν υπερκέρδη.

Αντίθετα, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση – και 10η φορά μέσα σε 11 ημέρες – η απόδοση των μετοχών των εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης ξεπέρασε αυτή των megacaps, δείχνοντας πως η τάση των επενδυτών αλλάζει. Ο δείκτης Russell 2000 πάντως, δεν κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστος, κλείνοντας τελικά στο -2,08%

Αφού οδήγησε το ράλι στις μετοχές για το μεγαλύτερο μέρος του 2024, οι Big Tech «χτύπησαν» ξαφνικά «σε έναν τοίχο», αναφέρει το Bloomberg.  Η πτώση σε αυτές τις μετοχές οδήγησε ένα μέρος του «αέρα» να βγαίνει από τις αποτιμήσεις. Μάλιστα από τις αποκαλούμενες «Magnificent Seven» μόνο περίπου οι μισές μετοχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με premium σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας τους.

Μάλιστα, όλα αυτά ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν, καθώς ο πρώην πρόεδρος της FED της Νέας Υόρκης, William Dudley, ζήτησε χαμηλότερο κόστος δανεισμού, ακόμα και από τη συγκέντρωση της FOMC την ερχόμενη εβδομάδα.  Για πολλούς αναλυτές, ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα ήταν ανησυχητική, καθώς θα έδειχνε πως οι αξιωματούχοι σπεύδουν για να αποφύγουν μια ύφεση. Η δήλωση του Dudley έρχεται την ώρα που η Τράπεζα του Καναδά μείωσε τα επιτόκιά της, με την κίνηση να επικεντρώνεται στους «πτωτικούς κινδύνους».

Πάντως, η σεζόν κερδών μόλις ξεκίνησε. Η Apple, η Microsoft, η Amazon.com και η Meta Platforms αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα.

Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Johnson & Johnson (2,61%), Verizon (2,01%), Coca-Cola (1,31%) και Merck & Co. (1,25%).

Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Visa (-4,05%), η Intel (-3,92%) , η Microsoft (-3,58%), Boeing (-3,46%) και Nike (-3,15%). Οι Amazon, Apple, Home Depot, Salesforce, American Express και Caterpillar έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%, ενώ η Honeywell International, 3Μ, Dow, Walt Disney και Goldman Sachs με πτώση άνω του 1%.

Διαβάστε επίσης

Πετρέλαιο: Τέλος στο πτωτικό σερί καθώς τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώνονται ξανά

Ευρωαγορές: Ισχυρές πιέσεις από την τεχνολογία – Πτώση 4,7% για τη LVMH, στο -8,4% η Deutsche Bank

Ether: Ισχυρές εισροές για τα νέα spot ETFs στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους στη Wall Street