Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Βαριές απώλειες μετά τα νέα στοιχεία για πληθωρισμό και αγορά εργασίας

Χρηματιστές στη Wall Street

Με βαριές απώλειες έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να προβληματίζονται με τις δηλώσεις αξιωματούχων της FED αλλά και τα νέα οικονομικά στοιχεία τα οποία έδειξαν πως η αμερικανική οικονομία στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, παρά τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 33.696,85 μονάδες με απώλειες -1,26%, ο S&P 500 στις 4.090,41 μονάδες με πτώση -1,38% ενώ ο Nasdaq στις 11.855,83 μονάδες με απώλειες -1,78%.

Οι μετοχές υποχώρησαν καθώς ο δείκτης τιμών παραγωγού του Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 0,7% σε μηνιαία βάση, την ώρα που οι οικονομολόγοι  που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν άνοδο μόλις 0,4%. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για την έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας έδειξαν μια νέα απροσδόκητη μείωση την εβδομάδα που έληξε στις 11 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εργασίας, υποδεικνύοντας πως η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή.

Τα νέα στοιχεία έρχονται αφότου ο δείκτης τιμών καταναλωτή και η έκθεση λιανικών πωλήσεων του Ιανουαρίου ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα, υποδηλώνοντας ότι η Federal Reserve ενδέχεται να πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω στις προσπάθειές της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Με βάση όλα τα τελευταία στοιχεία, οι ελπίδες πως η FED θα σταματήσει σύντομα τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων εξασθενούν. Όπως επίσης και η αισιοδοξία για υποχώρηση του πληθωρισμού κοντά στα επίπεδα του 2% που αποτελεί τον στόχο της FED.

Η αγορά άκουσε επίσης με προβληματισμό τα σχόλια αξιωματούχων της FED. O πρόεδρος της FED του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, παραδέχθηκε πως είχε υποστηρίξει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην τελευταία συνεδρίαση, ενώ ανέφερε πως θα μπορούσαν να δουν μια τέτοια τον Μάρτιο. Και η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δήλωσε επίσης ότι υποστηρίζει μια μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 0,25% του Φεβρουαρίου.

Σε επίπεδο μετοχών, μόλις δύο από τις 30 μετοχές του Dow Jones κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος. Την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της Cisco (5,24%), καθώς η εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει άνετα τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης. Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Home Depot (0,17%).

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις υπόλοιπες 28 μετοχές του δείκτη δέχθηκε η Walt Disney, που έκλεισε στο -3,12%. Βουτιά άνω του 2% σημείωσαν επίσης οι Intel (-2,25%), Boeing (-2,41%), Nike (-2,43%), Amgen (-2,43%) και Microsoft (-2,66%).

Διαβάστε επίσης

Πετρέλαιο: Τρίτη ημέρα απωλειών για το αμερικανικό αργό, στο -0,3% το Brent

Χρυσός: Έκλεισε με άνοδο 0,4% στα 1.851,80 δολάρια ανά ουγγιά