• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Βαριές απώλειες έφερε η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα, καθώς η άνοδος των αποδόσεων αλλά και το νέο άλμα των τιμών του πετρελαίου προβλημάτισαν την αγορά.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 41.954,24 μονάδες με απώλειες -0,94%, ο S&P 500 στις 5.695,94 μονάδες με πτώση -0,96% και ο Nasdaq στις 17.923,90 μονάδες με βουτιά -1,18%.

    Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έκλεισε τη Δευτέρα πάνω από το 4% για πρώτη φορά από τις 31 Ιουλίου. Εν τω μεταξύ, το ευαίσθητο στην πολιτική επιτόκιο 2 ετών έκλεισε επίσης λίγο πάνω από το επίπεδο του 4%, καθώς οι traders των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των ομοσπονδιακών αμοιβαίων κεφαλαίων τιμολογούσαν μια μικρή πιθανότητα μη μείωσης των επιτοκίων από την Federal Reserve τον επόμενο μήνα.

    Η ευρεία άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων τη Δευτέρα επηρεάστηκε από τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής για την αύξηση των μη γεωργικών μισθοδοσιών στις ΗΠΑ κατά 254.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, αλλά και της ανάγκης για μια επανεκτίμησης του λεγόμενου «ουδέτερου επιτοκίου», δηλαδή του επιπέδου στο οποίο τα επιτόκια της FED δεν θα είναι ούτε διευκολυντικά, ούτε περιοριστικά.

    Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν άνοδο πάνω από 3%  καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν υψηλές.  Οι ενεργειακές μετοχές σημείωσαν άνοδο 0,4% και ήταν ο μόνος κλάδος στον S&P 500 που διαπραγματεύτηκε σε θετικό έδαφος. Αντίθετα, οι τομείς κοινής ωφέλειας και  καταναλωτικών προϊόντων διακριτικής ευχέρειας σημείωσαν πτώση άνω του 2%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 4 έκλεισαν με ήπια άνοδο (Boeing 0,59%, IΒΜ 0,50%, Caterpillar 0,29% και Chevron 0,25%). Τις μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές του δείκτη σημείωσαν οι Travelers (-4,34%),  Amazon.com (-3,02%), Walt Disney (-2,90%), Walmart (-2,27%) και Apple (-2,25%).

    Από τις μετοχές του S&P 500, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της Super Micro Computer, με άλμα 15,79% ενώ στον αντίποδα βαριές απώλειες 8,47%  σημείωσε η μετοχή της Everest Group.

    Οι επενδυτές αναμένουν αυτή την εβδομάδα τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Federal Reserve την Τετάρτη αλλά και την έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή την Πέμπτη. Παράλληλα, αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα τριμήνου από εταιρείες όπως η  Delta Air Lines την Πέμπτη και η JPMorgan Chase την Παρασκευή.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Πάνω από τα 80 δολάρια επέστρεψε το Brent

    Ευρωαγορές: Με ήπια άνοδο ξεκίνησε η εβδομάδα μετά την πτωτική εβδομάδα

    Χρηματιστήριο: Στο limit down η Attica Bank, στο κόκκινο τα blue chips, στα 110 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές από το rebalancing



    ΣΧΟΛΙΑ