• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Στις 40.000 μονάδες επέστρεψε ο Dow Jones, ανακούφιση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

    • NewsRoom
    Wall Street


    Ανοδικά συνέχισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street την Τετάρτη, με την αγορά να ακούει με ανακούφιση τα νέα για τον πληθωρισμό Ιουλίου.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 40.008,39 μονάδες με άνοδο 0,61%, ο S&P 500 στις 5.455,21 μονάδες με κέρδη 0,38% και ο Nasdaq στις 17.192,60 μονάδες με οριακή άνοδο 0,03%.  Αυτή ήταν η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον S&P 500.

    Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,9% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, επιβραδύνοντας από το +3% του Ιουλίου, στην  χαμηλότερη τιμή από τον Μάρτιο του 2021. Από μήνα σε μήνα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,2%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και άνοδο 3% σε ετήσια βάση. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργεια, σημείωσε άνοδο 0,2% τον μήνα, σύμφωνα επίσης με τις προσδοκίες.

    Η έκθεση έρχεται μια ημέρα μετά τα πιο χαμηλά του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής, που έδωσαν ώθηση στις τιμές την Τρίτη, επιβεβαιώνοντας την αισιοδοξία για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων της FED τον Σεπτέμβριο. Αρκετοί μάλιστα θεωρούν πως η πρώτη αυτή μείωση μπορεί να είναι της τάξης των 50 μ.β.

    Πάντως, το αν το κλίμα παραμείνει θετικό και την Πέμπτη θα εξαρτηθεί και από τα αυριανά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι τρεις βασικοί δείκτες κινούνται πάνω από το επίπεδο κλεισίματος της 2ας Αυγούστου, δηλαδή της προηγούμενης συνεδρίασης από το παγκόσμιο sell-off στις 5 Αυγούστου.

    Σε επίπεδο μετοχών, οι American Express (1,94%), Home Depot (1,57%), Travelers (1,52%), Goldman Sachs (1,34%) και JPMorgan Chase (1,03%) σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του Dow Jones. Στον αντίποδα, η μετοχή της Intel, η οποία ανακοίνωσε πως πούλησε τη συμμετοχή της στην Arm, υποχώρησε κατά -2,69%, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 8 μετοχών του δείκτη που έκλεισαν με απώλειες.

    Εκτός του Dow Jones, σε θετικό έδαφος συνέχισε να κινείται η Nvidia, κλείνοντας στο +1,67%, με την κεφαλαιοποίησή της να επανέρχεται στα 2,9 τρισ. δολάρια. Αντίθετα, από τις χαμένες της ημέρας ήταν η μετοχή της Tesla, στο -3,07%, ενώ η Alphabet έκλεισε στο -2,31%.

    Την καλύτερη επίδοση από τις μετοχές του S&P 500 σημείωσε η Kellanova, κλείνοντας με άλμα 7,72%, μετά την είδηση ​​ότι η εταιρεία θα εξαγοραζόταν από τον κατασκευαστή σνακ Mars, σε μια συμφωνία αξίας 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Στο 2,9% έπεσε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις επιτοκίων

    Το μεγαλύτερο deal της χρονιάς μεταξύ Mars και Kellanova – Συμφωνία μαμούθ $36 δισ.

    Πετρέλαιο: Νέα υποχώρηση μετά την πρώτη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες



    ΣΧΟΛΙΑ