• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Στάση αναμονής ενόψει των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας Μαΐου – Νέο άλμα 47% για τη Gamestop

    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με μικρές έως οριακές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο και μεικτά πρόσημα για τους βασικούς δείκτες έκλεισε την Πέμπτη η Wall Street, με την αγορά να κρατά στάση αναμονής ενόψει της κρίσιμης έκθεσης για τις θέσεις εργασίας για τον μήνα Μάιο που αναμένονται την Παρασκευή.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,2% στις 38.886,17 μονάδες. Αντίθετα, σχεδόν αμετάβλητοι, με οριακές απώλειες, έκλεισαν τόσο ο S&P 500, στις 5.352,96 μονάδες (-0,02%), όσο και ο Nasdaq, στις 17.173,12 μονάδες (-0,09%). Με απώλειες ο,70% έκλεισε ο δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης, Russell 2000, στις  2.049,44 μονάδες.

    Η αγορά είδε με αισιοδοξία την ΕΚΤ να προχωρά στην πρώτη μείωση των βασικών της επιτοκίων κατά 25 μ.β. την Πέμπτη, με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν πως η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο για μια ανάλογη απόφαση και από τη FED. Η επιτροπή FOMC συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, με την αγορά πάντως να έχει προεξοφλήσει πως θα διατηρήσει για ένα ακόμα μήνα σταθερά τα επιτόκιά της.

    Το μεγάλο ενδιαφέρον της αγορά θα είναι στραμμένο στις αναθεωρημένες προοπτικές που θα δημοσιεύσει την ερχόμενη Τετάρτη η επιτροπή FOMC, σχετικά με το ύψους του βασικού επιτοκίου της FED για το 2024. Στις δύο προηγούμενες εκθέσεις, η FOMC προέβλεπε τρεις μειώσεις κατά 25 μ.β. μέσα στο 2024. Ωστόσο, ο επίμονος πληθωρισμός στους πρώτους μήνες του 2024 έχει προκαλέσει ανησυχία στους αξιωματούχους, όπως φάνηκε και από τα πρακτικά της ερχόμενης συνεδρίασης. Η αγορά πλέον θεωρεί πιθανή μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ενώ αμφιταλαντεύεται σχετικά με τη δυνατότητα για μια ακόμα ανάλογη κίνηση μέχρι το τέλος του έτους.

    Σημαντικό ρόλο στις προβλέψεις της FED αναμένεται να δώσει η εικόνα από την αγορά εργασίας, με τα στοιχεία για τις μισθοδοσίες του μήνα Μαΐου, εκτός του γεωργικού τομέα, να δημοσιεύονται την Παρασκευή. Η αγορά επιθυμεί να δει μια σχετικά αδύναμη αγορά, με μείωση των θέσεων εργασίας, κάτι που θεωρεί πως θα δώσει περιθώριο στη FED για μια μείωση των επιτοκίων μετά το καλοκαίρι. Ωστόσο, εάν τα στοιχεία είναι πολύ πιο αδύναμα από αυτό που εκτιμούν οι αναλυτές, θα μπορούσαν να δώσουν ένα αρνητικό σήμα στην αγορά, καθώς θα επανέρχονταν οι φόβοι για μια ύφεση της οικονομίας.

    Από εκεί και πέρα, η αγορά παρακολούθησε την Πέμπτη το νέο άλμα της μετοχής-meme της GameStop, μετά την προαναγγελία του Keith Gill για μια live εκπομπή στο YouTube την Παρασκευή. Ο αποκαλούμενος και «Roaring Kitty» είχε προκαλέσει ένα ακόμα άλμα για τη μετοχή τις προηγούμενες ημέρες, δημοσιεύοντας μια ανάρτηση στο Reddit σύμφωνα με την οποία κατέχει στη Gamestop μετοχές αξίας 116 εκατ. δολαρίων. Η μετοχή της Gamestop έκλεισε την Πέμπτη στο +47,45%, στα 46,55 δολάρια.

    Αντίθετα, η μετοχή της Nvidia δεν κατάφερε να δώσει ώθηση για μια ακόμη ημέρα στις τεχνολογικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος από τα ισχυρά κέρδη των προηγούμενων ημερών, τα οποία είχαν φέρει την κεφαλαιοποίησή της για πρώτη φορά πάνω από τα 3 τρισ. δολάρια. Η μετοχή υποχώρησε την Πέμπτη κατά 1,14% στα 1.210,45 δολάρια, με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να υποχωρεί στα 2,98 τρισ. δολάρια. Η αύξηση της μετοχής τις τελευταίες ημέρες είχε έρθει με αφορμή την προαναγγελία για μια νέα γενιά τσιπ, ειδικών για εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, από το 2026.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη έδωσαν οι Salesforce (2,63%), Amazon.com (2,02%), Nike Inc. (1,48%) και Procter & Gamble (1,46%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Intel με πτώση -1,20%.



    ΣΧΟΛΙΑ