Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Σφαγή με 700 δισ. απώλειες στην Τεχνητή Νοημοσύνη- Η Nvidia διέγραψε πάνω από 270 δισ. δολάρια

Βαριές απώλειες για τη Wall Street, η οποία άνοιξε με τον Nasdaq να βουλιάζει πάνω από 6%, τον S&P 500 κατά 3,7% και τον Dow Jones κατά 3,67%.

Οι Magnificent Seven-Alphabet, Amazon.com, Apple, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia και Tesla-έχουν χάσει συλλογικά περίπου 753 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση , σύμφωνα με την Dow Jones Market Data

Ο μεγάλος χαμένος είναι η Nvidia η οποία άνοιξε με απώλειες άνω του 9,3%, ενώ ακολούθησε η Super Micro Computer με 9,9% απώλειες.

Μόνο η Nvidia έχει χάσει περίπου 288 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, σε ρυθμό για τη μεγαλύτερη απώλεια κεφαλαιοποίησης μιας ημέρας για οποιαδήποτε αμερικανική εταιρεία που έχει καταγραφεί.

Στον κλάδο της κατασκευής μικροτσίπ, η AMD κατέγραψε απώλειες κατά 3%.

Ένας δείκτης του Bloomberg που παρακολουθεί τις λεγόμενες Magnificent Seven, τις εταιρείες που έχουν συνδέσει την πορεία τους με την επόμενη ημέρα της Τεχνητής Νοημοσύνης -σε αυτές περιλαμβάνονται οι Nvidia, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta, Apple και Tesla-,  άνοιξε περίπου 9% χαμηλότερα, η χειρότερη ενδοημερήσια πτώση του δείκτη που έχει καταγραφεί από το 2015.

Παγκόσμια ανησυχία για ύφεση

Οι αμερικανικές μετοχές βούλιαξαν, στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου sell-off που έχει σαρώσει τις παγκόσμιες αγορές, στη  σκιά φόβων για ύφεση στις ΗΠΑ.

Η κατάρρευση κατεγράφη στις ασιατικές αγορές με τον ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 να σημειώνει πτώση 12% στη χειρότερη ημέρα του από το κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987 για τη Wall Street.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καθυστερεί να μειώσει τα επιτόκια για να ενισχύσει την οικονομική επιβράδυνση, με την κεντρική τράπεζα να επιλέγει αντ’ αυτού να διατηρήσει τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο δεκαετιών την περασμένη εβδομάδα

Την Παρασκευή, ο Nasdaq συμπλήρωσε μια τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, με αποτέλεσμα ο τεχνολογικός δείκτης να υποχωρήσει περισσότερο από 10% από το ρεκόρ που σημείωσε τον περασμένο μήνα. Ο S&P 500 σημείωσε επίσης τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών, με πτώση 2% για την εβδομάδα. Ακόμη και ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones, ο οποίος είχε υπεραποδώσει, διέκοψε ένα σερί κερδών τεσσάρων εβδομάδων, σημειώνοντας πτώση 2%. Ο S&P 500 πήγε στη συνεδρίαση της Δευτέρας με πτώση 5,7% από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό του.

Βαριές απώλειες και στις ευρωαγορές

Οι  ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν σε χαμηλά επίπεδα, και διατήρησαν τις βαριές απώλειες καθ’ όλη τη διάρκεια. Ο βρετανικός FTSE 100 διατήρησε την καθοδική πορεία φτάνοντας δύο ώρες πριν κλείσουν οι αγορές να χάνει έως και 2,88%, ο γερμανικός DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί 2,398% και ο γαλλικός CAC 40 στο Παρίσι να καταγράφει απώλειες 2,65%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx βούλιαξε πάνω από 3,10%, καθώς μετοχές τεχνολογίας και τράπεζες κατέγραφαν απώλειες.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο Ted Alexander, επικεφαλής επενδύσεων στην BML Funds, δήλωσε ότι η τρέχουσα μεταβλητότητα στις αγορές «έχει έρθει εδώ  και πολύ καιρό και πώς δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Μιλώντας στο CNBC, ανέφερε ότι ίσως μία καλύτερη αποτίμηση των μετοχών θα φέρει πίσω τους επενδυτές.

«Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν έχουν ψηθεί ακόμη. Μην εγκαταλείψετε την έκθεση σας στην τεχνολογία και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Alexander.

Ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars, μοιράστηκε μια παρόμοια άποψη σε σημείωμά του τη Δευτέρα.

Οι κινήσεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων «δεν οφείλονται σε μια επικείμενη αμερικανική ύφεση. «Οι μετοχές βρίσκονται στάδιο διόρθωσης», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η αγορά είναι σε περίοδο επαναξιολόγησης.

“Υποθέτοντας ότι η Fed ενεργεί αρκετά γρήγορα, ώστε μια διόρθωση που επιβεβαιώνει τον κίνδυνο να μην απειλήσει μια πραγματική ύφεση, μια περαιτέρω διόρθωση θα μπορούσε να δημιουργήσει χώρο στην αγορά και να επιτρέψει στους επενδυτές να επανατοποθετήσουν μετρητά σε πιο λογικές αποτιμήσεις», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Από το -8,70% της Πειραιώς στο -10,73% της Lavipharm – Κάτω και από τις 1350 μονάδες ο δείκτης

Ελεύθερη πτώση για τις παγκόσμιες αγορές – Sell-off στις εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης

Crypto: Πώς η βιομηχανία έχασε 270 δισ. δολάρια μέσα σ’ ένα 24ωρο