• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Σε τροχιά για τη χειρότερη πτώση από το 2022 ο S&P 500 – Τι λένε οι αναλυτές στις ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με απώλειες κοντά στο 2% συνεχίζει να κινείται η Wall Street, με τους φόβους για μια ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας να έχουν εδραιωθεί στην αγορά της Νέας Υόρκης, προκαλώντας ένα παγκόσμιο sell off τη Δευτέρα.

    Σχεδόν δύο ώρες πριν το κλείσιμο της Wall Street, ο Dow Jones κινείται στις 38.791,07 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες -2,38%, με τις 30 μετοχές του να βρίσκονται στο σύνολό τους σε αρνητικό έδαφος.

    Ο S&P 500  κινείται στις 5.197,97 μονάδες με απώλειες -2,78%, ενώ ο Nasdaq κινείται στις 16.214,42 μονάδες με πτώση  -3,35%. Απώλειες 3,27% καταγράφει και ο Russell 2000, ο οποίος κινείται στις 2.040 μονάδες.

    Στο άνοιγμα της συνεδρίασης ο Nasdaq σημείωνε βουτιά πάνω από 6%, ο S&P 500 κινούταν στο -3,7% και ο Dow Jones στο -3,67%. Παρά το μάζεμα των απωλειών, ο  S&P 500 οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από το 2022, ενώ ο Nasdaq 100 στη χειρότερη εκκίνηση μήνα από το 2008.

    O δείκτης μεταβλητότητας CBOE Volatility Index, γνωστός και ως «δείκτης φόβου VIX» κινείται στις  34,15 μονάδες με άνοδο 45,32%. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο δείκτης σημείωσε άλμα μέχρι τις 65,73 μονάδες, τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1990, όταν και ξεκίνησε να κρατούνται δεδομένα.

    Μικρή υποχώρηση σημειώνει η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, στο 3,786%, καθώς τα νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα για τον κλάδο των υπηρεσιών, αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου της FED Σικάγο, μείωσαν κάπως τον πανικό που προκάλεσαν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας και την μεταποίηση  για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    Ωστόσο, η αγορά της Νέας Υόρκης παραμένει σε αρνητικό έδαφος, ακολουθώντας την κατάρρευση των μετοχών σε όλο τον κόσμο, καθώς μια «τέλεια καταιγίδα» ήρθε να χτυπήσει τις αγορές την ώρα που γιόρταζαν για τα μηνύματα της FED για μια πρώτη μείωση επιτοκίων. Ένας συνδυασμός από αδύναμα οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ,  εταιρικά αποτελέσματα που προκάλεσαν προβληματισμό, αυξημένες θέσεις στην αγορά και τις παραδοσιακά κακές εποχιακές τάσεις σε αυτή.

    Τι λένε οι αναλυτές

    «Η οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση, τουλάχιστον όχι ακόμη», δήλωσε η Callie Cox της Ritholtz Wealth Management. «Αλλά είναι δίκαιο να πούμε ότι βρισκόμαστε στην “επικίνδυνη ζώνη”. Η Fed κινδυνεύει να χάσει την υπόθεση εδώ, αν δεν αναγνωρίσει καλύτερα τις ρωγμές στην αγορά εργασίας».

    Ο Mislav Matejka της JPMorgan Chase & Co – η ομάδα του οποίου συγκαταλέγεται στις τελευταίες απαισιόδοξες φωνές για φέτος – είπε ότι οι μετοχές πρόκειται να παραμείνουν υπό πίεση λόγω της ασθενέστερης επιχειρηματικής δραστηριότητας, της πτώση των αποδόσεων των ομολόγων και την επιδείνωση των προοπτικών κερδών. «Αυτό δεν μοιάζει με ένα σκηνικό «ανάκαμψης» που ελπίζαμε», έγραψε ο Matejka. «Παραμένουμε προσεκτικοί στις μετοχές, αναμένοντας να φτάσει η φάση του “bad is bad”», πρόσθεσε.

    Ο Michael Wilson της Morgan Stanley προειδοποίησε για «δυσμενή» ανταμοιβή ρίσκου.

    Για τον Michael Gapen στην Bank of America, οι αγορές προηγούνται και πάλι από τη Fed. «Τα εισερχόμενα στοιχεία έχουν εγείρει ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία έχει χτυπήσει «κενό αέρος». Μια μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο έχει πλέον κλειδώσει, αλλά δεν πιστεύουμε ότι η οικονομία χρειάζεται επιθετικές περικοπές σε επίπεδο ύφεσης».

    Οι επενδυτές θα πρέπει να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους στον κίνδυνο, ακόμη και αν κατέχουν υψηλής ποιοτικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς οι αμερικανικές μετοχές επεκτείνουν τις απώλειες, αναφέρει ο  Tony Pasquariello της Goldman Sachs Group. «Υπάρχουν στιγμές για να πάω για το γκάζι και υπάρχουν φορές για να πάω για φρένο », έγραψε ο Pasquariello σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες, τονίζοντας ότι είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι ο Αύγουστος θα είναι ένας από εκείνους τους μήνες όπου οι επενδυτές θα πρέπει να φέρουν σημαντικό ρίσκο στο χαρτοφυλάκιό τους.

    Οι αγορές μετοχών γνώρισαν μια από τις πιο σοβαρές εναλλαγές των τελευταίων ετών τον Ιούλιο, με τις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης να αυξάνονται και τις μετοχές των megacaps της τεχνολογίας να πωλούνται. Ένα βασικό ερώτημα για τους επενδυτές είναι εάν αυτή η κίνηση συνεχίζεται ή εξασθενεί παρόμοια με προηγούμενες εναλλαγές, ανέφερε ο Jeff Schulze της ClearBridge Investments. «Ενώ ένας φόβος για την ανάπτυξη θα μπορούσε να προκαλέσει ανατροπή αυτής της εναλλαγής, αναμένουμε τελικά μια ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης που θα ευνοήσει τη μικρή κεφαλαιοποίηση, την αξία και τις κυκλικές τιμές», είπε.  «Τελικά, πιστεύουμε ότι μια ήπια προσγείωση θα γίνει».

    Καθώς το selloff στις παγκόσμιες μετοχές εντάθηκε τη Δευτέρα, αναλυτές της JPMorgan Chase. ανέφεραν πως η εναλλαγή από τον τομέα της τεχνολογίας μπορεί να έχει «κυρίως ολοκληρωθεί» και η αγορά να «πλησιάζει» σε μια τακτική ευκαιρία να αγοράσει την πτώση. Η αγορά μετοχών από ιδιώτες επενδυτές επιβραδύνθηκε γρήγορα, η τοποθέτηση από συμβούλους διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων που ακολουθούν τις τάσεις μειώθηκε πολύ στην περιοχή των μετοχών και τα hedge funds ήταν καθαροί πωλητές αμερικανικών μετοχών, ανέφερε η ομάδα ομάδα πληροφοριών θέσης της JPMorgan, σε σημείωμα της Δευτέρας προς τους πελάτες.

    «Συνολικά, πιστεύουμε ότι πλησιάζουμε σε μια τακτική ευκαιρία να αγοράσουμε στη βουτιά και το Tactical Positioning Monitor μας θα μπορούσε να πέσει περαιτέρω τις επόμενες ημέρες», έγραψε ο John Schlegel, επικεφαλής της ομάδας της JPMorgan. «Λέγοντας αυτό, το αν θα έχουμε μια ισχυρή αναπήδηση ή όχι θα μπορούσε να εξαρτηθεί από μελλοντικά μακροοικονομικά δεδομένα».

    Διαβάστε επίσης

    Ανατροπή με τα στοιχήματα για τη Fed- Νέα σενάρια για μειώσεις επιτοκίων

    Βαριές απώλειες 2,2% για τις ευρωαγορές – Αντίδραση από τις ευρωπαϊκές μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών

    Γιατί τα hedge funds πυροβόλησαν το Χρηματιστήριο – «Διασώθηκαν» Ιντρακάτ και ΤΕΝΕΡΓ



    ΣΧΟΛΙΑ