Ανοδικά κατάφεραν να κλείσουν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αγορά να αναμένει την αυριανή έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, προχωρώντας προς την τετραήμερη διακοπή για την εορτή του Πάσχα των Καθολικών.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατάφερε να ολοκληρώσει οριακά σε θετικό έδαφος, παρά τις πιέσεις σε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης, κλείνοντας στις 33.485,29 μονάδες με οριακά κέρδη 0,01%. Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.105,02 μονάδες με άνοδο 0,36%, ενώ ο Nasdaq στις 12.087,96 μονάδες με κέρδη 0,76%.

1

 Πάντως, η εβδομάδα των 4 ημερών έκλεισε με απώλειες για τον S&P 500, κυρίως λόγω των πιέσεων που προκάλεσαν από τη μια η απόφαση του OPEC+ για νέα μείωση της παραγωγής πετρελαίου και από την άλλη τα στοιχεία από την αγορά εργασίας που έδειξαν σημάδια ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο S&P 500 έχασε 0,1% σε επίπεδο εβδομάδας, κλείνοντας με απώλειες για πρώτη φορά μετά από 3 ανοδικές, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 1,1%. Αντίθετα, μικρή άνοδο 0,6% σημείωσε σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones. 

Η αγορά παραμένει ασταθής, αναμένοντας με μεγάλο ενδιαφέρον αρχικά την αυριανή έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, αλλά και την επόμενη εβδομάδα τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό.

Την Πέμπτη η αγορά είδε με προβληματισμό τα νέα για τις αιτήσεις έναρξης καταβολής επιδόματος ανεργίας, κυρίως σε ότι αφορά τις αναθεωρήσεις των προηγούμενων εβδομάδων. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι αρχικές αιτήσεις παρέμειναν τις τελευταίες εννέα εβδομάδες πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 200.000.

Τα νέα στοιχεία ήρθαν να επιβεβαιώσουν μια  επιβράδυνση της αύξησης των θέσεων εργασίας, σημάδι πως οι κινήσεις της FED έχουν αρχίσει να επηρεάζουν αρνητικά την αμερικανική οικονομία.

Ενώ μέχρι πρόσφατα τα «αρνητικά» σημάδια οικονομικής «ψύξης» στην αγορά εργασίας γίνοντας δεκτά με ενθουσιασμό από τους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούσαν πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τη FED σε αναθεώρηση της επιθετικής πολιτικής σύσφιξης, πλέον το κλίμα έχει αλλάξει, με την αγορά να αναρωτιέται εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει προχωρήσει πέρα από τα όρια για την μείωση του πληθωρισμού και αν η οικονομία έχει μπει πλέον σε τροχιά ύφεσης.

Το κλίμα επιβαρύνεται μετά την κίνηση του OPEC+ να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερες πληθωριστικές πιέσεις, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα δεδομένα για τη FED.

Πώς κινήθηκαν οι μετοχές στη Wall Street

Πίσω στο ταμπλό, σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 30 τίτλων του Dow Jones σημείωσε την Πέμπτη η Microsoft, κλείνοντας στο +2,55%. Στον αντίποδα, στο 2,04% έκλεισε η μετοχή της Caterpillar, ενώ η Salesforce και η American Exrpess έκλεισαν στο -1,41% και -1,40% αντίστοιχα.

Ισχυρή άνοδο σημείωσε σε επίπεδο S&P 500 η Catalent (5,40%), ενώ ακολούθησε η μετοχή της First Republic με άνοδο 4,39%. Στο +3,78% έκλεισε η μετοχή της Alphabet.

Σε αρνητικό έδαφος, αντίθετα, βρέθηκαν αρκετές πετρελαϊκές μετοχές, κατοχυρώνοντας τα κέρδη των προηγούμενων ημερών.

Πέρα από τον S&P 500, ισχυρό άλμα 20,99% σημείωσε η μετοχή meme της AMC Entertainment. Η μετοχή είχε μια ιδιαίτερα ασταθής εβδομάδα, με τον τίτλο να υποχωρεί έντονα την Τρίτη, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε έναν διακανονισμό με ορισμένους μετόχους της, αντλώντας περισσότερα κεφάλαια. Ωστόσο ένα δικαστήριο την Πέμπτη, απέρριψε το αίτημα της AMC για άρση της διαταγής status quo για τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών της σε κοινές μετοχές.

Διαβάστε επίσης

Πετρέλαιο: Άνοδο 6,6% για το Brent σε επίπεδο εβδομάδας

Με συνολική άνοδο 2% έκλεισε την εβδομάδα ο χρυσός παρά την υποχώρηση της Πέμπτης