Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Σε θετικό έδαφος οι δείκτες – S&P 500 και Nasdaq κατακτούν την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση για το 2024

Wall Street

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους  S&P 500 και Nasdaq να κατακτούν την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση για το 2024.

Αναμένοντας την πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 2022

Το βλέμμα των επενδυτών, όπως είναι αναμενόμενο, είναι στραμμένο στη συνεδρίαση της Fed στις 18 Σεπτεμβρίου. Μόλις τέσσερις ημέρες απομένουν για το επόμενο meeting της FOMC με τον επενδυτικό κόσμο να αναμένει με ενδιαφέρον τις αποφάσεις των αξιωματούχων, όπως επίσης και την πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 2022. Βέβαια, οι απόψεις των επενδυτών διίστανται, καθώς άλλοι προσβλέπουν σε μία μείωση κατά 25 μονάδες βάσης και άλλοι κατά 50.

Σε αυτές τις εκτιμήσεις έδωσε ώθηση και το γεγονός ότι ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού ανέρχεται στο 2,5%, με πτώση 0,4% από τον Ιούλιο και χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 2,6%, καταγράφοντας χαμηλό τριετίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,2% τον Αύγουστο, όπως ανέμεναν και οι αναλυτές, ενώ ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% τον Αύγουστο, ποσοστό που ισοδυναμεί με ετήσιο πληθωρισμό στο 3,2%.

Την ίδια ώρα, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street καταγράφουν ισχυρή άνοδο σε επίπεδο εβδομάδας.

Πώς έκλεισαν οι δείκτες

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 41.395,60 μονάδες με ήπια άνοδο 0,73%, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας κατέγραψε ισχυρή άνοδο 2,60%.

Από τις μετοχές του δείκτη με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Caterpillar Inc. (1,69%), Travelers Cos. Inc.(1,59%) και Intel Corp. (1,55%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Amazon.com Inc. (-0,27%), JPMorgan Chase & Co. (-1,10%) και Boeing Co. (-3,69%).

Παράλληλα, ο S&P 500 έκλεισε στις 5.626,73 μονάδες με ήπια άνοδο 0,55% και σε επίπεδο εβδομάδας με ισχυρή άνοδο 4,02%.

Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Warner Bros. Discovery Inc. Series A (10,84%), Etsy Inc. (7,56%) και Align Technology Inc. (6,50%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Adobe Inc. (-8,47%), Garmin Ltd. (-5,13%) και Boeing Co. (-3,69%).

Όσον αφορά στον τεχνολογικό Nasdaq έκλεισε στις 17.686,68 μονάδες με ήπια άνοδο 0,67% και με ισχυρή άνοδο 5,95% σε επίπεδο εβδομάδας.

Τα highlights της ημέρας

Η μετοχή της Warner Bros. Discovery Inc. Series A κατά τη διάρκεια της ημέρας σημείωσε άνοδο περίπου 9% μετά τη σύναψη συμφωνίας πρόωρης ανανέωσης με την Charter Communications από τον όμιλο μέσων ενημέρωσης. Επιπλέον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Warner Bros. Discovery, David Zaslav, προέβλεψε ότι η εταιρεία θα προσθέσει περισσότερους από έξι εκατομμύρια συνδρομητές κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου. Όλα αυτά οδήγησαν τη μετοχή να απογειωθεί κλείνοντας στο 10,84%.

Η μετοχή της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Etsy σημείωσε άνοδο αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε τα σχέδιά της να κλείσει τα εμπορικά κενά που σχετίζονται με αυτό που χαρακτήρισε «υπερχρήση και κατάχρηση», επιτρέποντας εισαγωγές χαμηλού κόστους στις ΗΠΑ χωρίς την καταβολή δασμών και τελών επεξεργασίας. Η ανακοίνωση αυτή είχε ως επακόλουθο η μετοχή να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση της Παρασκευής με άνοδο 7,56%.

Όσον αφορά στην Adobe, η εταιρεία λογισμικού εξέδωσε ασθενέστερες από τις αναμενόμενες οδηγίες για το τρέχον τρίμηνο, ενώ παράλληλα ξεπέρασε τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο στις κορυφαίες και κάτω γραμμές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και την ισχυρή πτώση της μετοχής στο -8,47%.

Τέλος, η μετοχή της αεροδιαστημικής εταιρείας Boeing υποχώρησε περίπου 4% μετά την απεργία των εργαζομένων στο εργοστάσιο της εταιρείας νωρίτερα την Παρασκευή, εφόσον απέρριψε μια νέα σύμβαση εργασίας. Η διακοπή εργασίας θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή του κλειδιού 737 Max της Boeing. Συλλήβδην, η μετοχή έκλεισε με ισχυρή πτώση -3,69%.

Διαβάστε επίσης:
Οταν το Netflix ρίχνει λάδι στη φωτιά και η τουρκική διπλωματία κατεβάζει το «Famagusta» από την πλατφόρμα

Κ. Χατζηδάκης: Απάντηση στη μηδενιστική κριτική οι θετικές εκτιμήσεις από τη Moody’s

Moody’s: Σήμα για επερχόμενη αναβάθμιση, αναθεώρησε σε θετικές τις προοπτικές, διατήρησε το Ba1