Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν οι βασικοί δείκτες – Ισχυρές απώλειες για τις μετοχές των GameStop και ACM

Wall Street

Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μαζεύοντας μέρος των ισχυρών απωλειών της Τετάρτης, όταν και κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων τριών μηνών, παρακολουθώντας τις εξελίξεις γύρω από τη μετοχή της GameStop.

To ράλι της μετοχής της αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών έλαβε τέλος την Πέμπτη, καθώς η μετοχή της GameStop, η οποία στις δύο τελευταίες εβδομάδες κατάφερε να αυξηθεί κατά 1.700% έκλεισε με απώλειες 44,11% στα 193,60 δολάρια. Για να συμβεί αυτό, οι brokers όπως η πλατφόρμα Robinhood αναγκάστηκαν να σταματήσουν να διαπραγματεύονται τη συγκεκριμένη μετοχή, όπως και αυτή της αλυσίδας κινηματογράφων ACM Entertainment, η οποία επίσης υποχώρησε σήμερα κατά 56,57%.

Η Robinhood πάντως ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει μια περιορισμένη διαπραγμάτευσης των μετοχών την Παρασκευή. Έτσι μετασυνεδριακά οι δύο μετοχές επανήλθαν σε άνοδο έδαφος.

Οι δύο μετοχές είχαν μπλεχτεί σε έναν πρωτοφανή «πόλεμο» μεταξύ των μεγάλων hedge funds, που προσδοκώντας εύκολα κέρδη πόνταραν με θέσεις short στις χτυπημένες από την πανδημία εταιρείες, και των χρηστών του Reddit,  οι οποίοι έσπευσαν να πάρουν εκδίκηση, χειραγωγώντας ένα πρωτοφανές αγοραστικό κύμα και αναγκάζοντας σε βαριές απώλειες τα hedge funds. Ωστόσο ο «πόλεμος» αυτός κινητοποίησε την αγορά, η οποία ζήτησε την παρέμβαση των αρχών, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το παιχνίδι κερδοσκοπίας και η δημιουργία δύο μεγάλων επενδυτικών φουσκών.

Από εκεί και πέρα, η αγορά είδε τα πρωταρχικά στοιχεία για τον ρυθμό ανάκαμψης στο δ’ τρίμηνο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 4%, επιβραδύνοντας σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, καθώς ο κορονοϊός και η λήξη των κρατικών μέτρων στήριξης περιόρισαν την καταναλωτική δαπάνη και εν μέρει επισκίασαν την καλή πορεία του μεταποιητικού τομέα και της στεγαστικής αγοράς. Συνολικά η οικονομία των ΗΠΑ κατέγραψε το 2020 ύφεση 3,5%, την μεγαλύτερη από το 1946, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του υπουργείο Εμπορίου.

Η Fed άφησε την Τετάρτη αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της κοντά στο μηδέν και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να διαθέτει ρευστότητα στην οικονομία μέσω του προγράμματός της αγορών ομολόγων, σημειώνοντας ότι «ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχει συγκρατηθεί τους τελευταίους μήνες». Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξήγγειλε σχέδιο ανάκαμψης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων και είναι πιθανόν να αξιοποιήσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ ώστε να ασκήσει πίεση σε ορισμένα μέλη του Κογκρέσου που έχουν αντιδράσει για το κόστος του σχεδίου, το οποίο ανακοινώθηκε λίγο μετά το νέο πακέτο στήριξης των 900 δισ. δολαρίων στο τέλος Δεκεμβρίου.

Το ενδιαφέρον στράφηκε φυσικά και στα εταιρικά αποτελέσματα. Η Apple ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν,  έσοδα – ρεκόρ για το  τελευταίο τρίμηνο του 2020, τα οποία έφτασαν τα 111,4 δισ. δολάρια. H μετοχή της ωστόσο έκλεισε στο -3,50%. Η Tesla δεν κατάφερε να ανακοινώσει έσοδα που να ανταποκρίνονται στις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την μετοχή της να κλείνει στο -3,32%.  Αντίθετα, άλμα σημειώνει η μετοχή της American Airlines, η οποία ξεπέρασε άνετα τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μετοχή της έκλεισε με άνοδο 9,30%.

Συνολικά, ο Dow Jones έκλεισε στις 30.603,36 μονάδες με άνοδο 0,99%, ο  S&P 500 στις 3.787,38 μονάδες με άνοδο 0,98% και ο  Nasdaq στις 13.337,16 μονάδες με άνοδο 0,50%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 21 έκλεισαν με άνοδο και 9 με απώλειες. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των Walt Disney (5,43%), Intel (4,62%) και American Express (4,28%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι μετοχές των Apple (-3,50%), IBΜ (-1,95%) και 3M (-1,73%).