Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Σε νέο ρεκόρ ο S&P 500 με βοήθεια από Κίνα και Nvidia

Wall Street

Σε ανοδικό έδαφος κατάφεραν να κλείσουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, αφήνοντας πίσω την απογοητευτική μέτρηση για το κλίμα εμπιστοσύνης των καταναλωτών που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, βρίσκοντας ξανά στήριξη στην μετοχή της Nvidia αλλά και στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κίνα για την οικονομία της.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,2% στις 42,208.22 μονάδες. O S&P 500 έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, στις 5,732.93 με άνοδο 0,25% ενώ ο Νasdaq επέστρεψε πάνω από τις 18.000 μονάδες κλείνοντας με άνοδο ο,56% στις 18,074.52.

Η μετοχή της Nvidia έκλεισε με κέρδη 3,97% στα 120,87 δολάρια, βοηθώντας στο να κρατηθεί η αγορά σε θετικό έδαφος. Η κεφαλαιοποίηση της έφτασε τα 2,96 τρις δολάρια.

Νωρίτερα, οι επενδυτές άκουσαν με προβληματισμό τη μέτρηση για την καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, η οποία  υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση σε επίπεδό μήνα εδώ και πάνω από τρία χρόνια , φτάνοντας το 98,7 τον Σεπτέμβριο, τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones περίμεναν 104.

Οι Αμερικανοί ανησυχούσαν περισσότερο για την αγορά εργασίας λόγω της σταθερής αύξησης της ανεργίας και της μεγαλύτερης δυσκολίας εύρεσης εργασίας, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ζωής, μετά από αρκετά χρόνια έντονου πληθωρισμού.

Η μέτρηση ήρθε μετά από μια προειδοποίηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, ότι η γεωπολιτική αστάθεια «επιδεινώνεται» και χρειάζεται «μεγαλύτερη προσοχή». Πρόσθεσε επίσης ότι το ανησυχητικό σκηνικό θα μπορούσε να επηρεάσει την «κατάσταση της οικονομίας».

Μεταξύ των μετοχών που ξεχώρισαν την Τρίτη ήταν αυτές των κινεζικών εταιρειών, μετά την απόφαση του Πεκίνου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Οι εισηγμένες μετοχές των κινεζικών γιγάντων του ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com, PDD Holdings και Alibaba σημείωσαν άλμα 13,91%, 11,24% και 7,88% αντίστοιχα.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες Nio και Li Auto έκλεισαν με κέρδη 11,55% και 11,35% αντίστοιχα.

Μαζί τους ισχυρή άνοδο μετά τα νέα μέτρα που παρουσίασε η Τράπεζα της Κίνα κατέγραψαν και οι μετοχές εταιρειών καζίνο που δραστηριοποιούνται στο Μάκαο. Η Las Vegas Sands έκλεισε με άνοδο 5,34%, ενώ η Wynn Resorts στο +4,93%.

Τα μέτρα της Κίνας έδωσαν ώθηση και στη μετοχή της Caterpillar, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των τίτλων του Dow Jones, κλείνοντας στο +3,98%. Ισχυρή άνοδο σημείωσαν επίσης οι Dow (2,71%) Salesforce (2,36%) και homedepot (2,22%).

Αντίθετα, βαριές απώλειες, κρατώντας τον δείκτη χαμηλά, σημείωσε η μετοχή της Visa στο -5,49%, η οποία υποχώρησε κατά, καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ  μήνυσε την Τρίτη το μεγαλύτερο δίκτυο πληρωμών στον κόσμο, κατηγορώντας την για μονοπώλιο, καθώς φέρεται να  επέβαλε συμφωνίες «αποκλεισμού» σε εταίρους και κατέπνιξε νεοσύστατες εταιρείες.

Εκτός της Visa, βουτιά 1,4% σημείωσε η Amgen ενώ στο -1% έκλεισε η Microsoft.

Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του S&P 500 σημείωσε η Freeport-McMoRan στο +7,.95% ενώ ακολούθησε η Estee Lauder στο +6,09%. Αντίθετα στο -6,46% έκλεισε η Global Payments.

Εκτός του Dow Jones, άνοδο 7,28% σημείωσε η Flowserve μετά από έκθεση της Bank of America για τις προοπτικές από τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Επίσης η μετοχή της Smartshee αυξήθηκε κατά 6,47%, αφού η Blackstone και η Vista Equity Partners συμφώνησαν να αγοράσουν τον κατασκευαστή λογισμικού για 56,50 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά, ή περίπου 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια . Αν δεν γίνει άλλη προσφορά, η συμφωνία αναμένεται να κλείσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.