• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά οι τρεις βασικοί δείκτες χάρη στις θετικές ενδείξεις από το Κογκρέσο

    • NewsRoom
    Dow Jones Wall Street


    Νέα ιστορικά υψηλά κατέκτησαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, με τους επενδυτές να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας στο Κογκρέσο για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

    Οι ηγέτες των  Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στα δύο σώματα του Κογκρέσου βρίσκονται κοντά στην έγκριση του πακέτου των 900 δισ. δολαρίων, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί διατάξεις οι οποίες προκαλούσαν τριβές μεταξύ των δύο πλευρών. Ειδικότερα, από το πακέτο μέτρων έχει αφαιρεθεί το ζήτημα της νομικής προστασίας των επιχειρήσεων, που ζητούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι καθώς και το ζήτημα της χρηματοδότησης των κυβερνήσεων πολιτειών και κομητειών, που ζητούσαν οι Δημοκρατικοί. Αντίθετα περιλαμβάνονται μέτρα για τη χορήγηση χρημάτων στους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Η αισιοδοξία των αναλυτών έρχεται μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Γερουσίας, Ρεπουμπλικανού Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος δήλωσε πως είμαστε κοντά σε μια επιτυχία.

    Οι συζητήσεις συνεχίζονται την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήττει όλο και πιο έντονα τις ΗΠΑ, με τον μέσο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων να αυξάνεται στα 215.729 κρούσματα, παρά την έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα. Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς.

    Το αποτύπωμα της πανδημίας φαίνεται και στα στοιχεία από την αγορά εργασίας. Την Πέμπτη ανακοινώθηκε πως 885.000 νέες αιτήσεις για έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ο αριθμός ήταν αυξημένος από τις 862.00 μια εβδομάδα νωρίτερα, ενώ η αύξηση αποτέλεσε έκπληξη για τους οικονομολόγους, οι οποίοι ανέμεναν πτώση στις 800.000.

    Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρα, οι ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Νοέμβριο, κατά  1,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,547 εκατ.. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,7%. Οι οικιστικές άδειες αυξήθηκαν κατά 6,2% τον Νοέμβριο στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 1,639 εκατ.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 30.303,37 μονάδες με άνοδο  0,49%, ο  S&P 500 στις 3.722,48 μονάδες με κέρδη 0,58%  ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq στις 12.764,75 μονάδες με άνοδο 0,84%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 21 έκλεισαν με άνοδο, επτά με απώλειες ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των Dow Inc και ΙΒΜ. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (2,64%), Home Depot (1,62%) και Nike (1,56%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή η Boeing (-2,05%), με τις υπόλοιπες έξι που έκλεισαν σε αρνητικό πρόσημο να ακολουθούν με ήπιες απώλειες μικρότερες του 1%.

    Διαβάστε επίσης: 

    Χρηματιστήριο: 13% απομένει για να καλύψει τις απώλειες της χρονιάς σε επτά συνεδριάσεις

    ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι κατασκευές νέων κατοικιών τον Νοέμβριο

    Θες BITCOIN, που βούλιαξε από τα 19.000 στα 3.300 δολάρια, ή μετοχές;



    ΣΧΟΛΙΑ