• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ράλι για τις τεχνολογικές μετοχές με νέο άλμα 4,35% για την Nvidia – Εκτός εδάφους διόρθωσης ο Nasdaq

    • NewsRoom
    χρηματιστές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street κατά τη διάρκεια συνεδρίασης


    Με άνοδο ξεκίνησαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την εβδομάδα, με τις τεχνολογικές μετοχές να βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο, καθώς η Nvidia συνεχίζει την εντυπωσιακή της ανάκαμψη.

    Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 236,77 μονάδων ή 0,58% για να κλείσει στις 40.896,53, για πέμπτη συνεχόμενη ημερήσια σε θετικό έδαφος.

    Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 54 μονάδες ή 0,97% στις 5.608,25, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα ανόδου, σημειώνοντας το μεγαλύτερο σερί κερδών από τις 8 Νοεμβρίου 2023, όταν η αγορά ανέβηκε για οκτώ συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης σημείωσε επίσης τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο οκτώ ημερών από τις 24 Μαρτίου 2022.

    Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 245,05 μονάδων ή 1,39% για να τερματίσει στις 17.876,77, επίσης σημειώνοντας την όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίασή του. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο σερί θετικών συνεδριάσεων από τις 19 Δεκεμβρίου 2023, όταν η αγορά σημείωσε άνοδο για εννέα συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης. Ο δείκτης βγήκε από την περιοχή διόρθωσης. Η διόρθωση διήρκεσε μόνο 11 ημέρες διαπραγμάτευσης, τη συντομότερη  για τον δείκτη από εκείνη που έληξε στις 11 Οκτωβρίου 2011, η οποία είχε διαρκέσει 6 ημέρες διαπραγμάτευσης.

    Η μετοχή της Nvidia ήταν για μια ακόμα μέρα πρωταγωνίστρια της ανόδου, κλείνοντας στα 130 δολάρια με άνοδο 4,35%. Με τη σημερινή της άνοδο η κεφαλαιοποίηση της μετοχής έφτασε ξανά στα 3,19 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας αυτή της Microsoft (3,13 τρισ. δολάρια) και καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από αυτή της Apple (3,43 τρισ.).

    Η ανάκαμψη της Nvidia έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην στροφή της αγοράς σε θετικό έδαφος τις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η μετοχή συνεχίζει να αποτελεί καταλύτη για την πορεία του τεχνολογικού κλάδου και κατά συνέπεια των δεικτών S&P 500 και Nasdaq. Τις τελευταίες 6 συνεδριάσεις μετοχή της Νvidia έχει καταφέρει να σημειώσει συνεχόμενες ανόδους, σημειώνοντας ένα σερί κερδών 23%. Το προηγούμενο ίδιο σερί ήταν αυτό που ολοκληρώθηκε στις 25 Μαρτίου, νωρίτερα φέτος. Μάλιστα, πλέον οι μετοχές της Nvidia έχουν σημειώσει κέρδη άνω του 30% σε σχέση με το χαμηλότερο επίπεδο που βρέθηκαν της 7ης Αυγούστου.

    Η αγορά πάντως αυτή την εβδομάδα θα έχει κυρίως την προσοχή της στις κεντρικές τράπεζες, καθώς ξεκινά το ετήσιο συνέδριο της FED στο Jackson Hole. H αγορά θα περιμένει κυρίως την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή, αναμένοντας να δείξει με πιο σαφή τρόπο ένα σήμα για μειώσεις επιτοκίων από τη FED το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Οι επενδυτές είδαν την περασμένη εβδομάδα με ικανοποίηση τον πληθωρισμό να υποχωρεί περισσότερο από το αναμενόμενο. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα από τον  τομέα των λιανικών πωλήσεων διασκέδασαν τις ανησυχίες γύρω από την πορεία της οικονομίας, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια «ήπια προσγείωση».

    Πέρα από το Jackson Hole, η αγορά αναμένει τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FED, τα οποία θα δημοσιευθούν την Τετάρτη, ενώ παρακολουθεί και το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, που ξεκινά τη Δευτέρα.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι McDonald’s (3,25%), Intel (3,11%), Amgen (2,03%), Walt Disney (1,70%), Travelers (1,10%) και Cisco Systems (1,05%).

    Μόνο πέντε από τις τριάντα μετοχές του δείκτη έκλεισαν με, ήπιες, απώλειες (Apple -0,07%, Boeing -0,19%, Coca-Cola -0,29%, Visa -0,34% και Dow -0,48%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Βουτιά 2,5% καθώς παραμένει ο προβληματισμός για τη ζήτηση και εξασθενούν οι φόβοι για τη Μέση Ανατολή

    Χρηματιστήριο: Οριακά σε θετικό έδαφος χάρη σε ΟΤΕ, Viohalco και Motor Oil – Ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

    Ευρωαγορές: Συνεχίστηκε το θετικό μομέντουμ – Κέρδη 1,40% για τον ΙΒΕΧ 35



    ΣΧΟΛΙΑ