• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πτώση στους δείκτες μετά τη μείωση των επιτοκίων της Fed

    Χρηματιστήριο


    Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, παρά το γεγονός ότι η Fed προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων της.

    Πιο συγκεκριμένα, η FOMC της Fed μείωσε τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης, κάτι που προκάλεσε έκπληξη στον επενδυτικό κόσμο. Ωστόσο, αυτή η κίνηση πυροδότησε νέες ανησυχίες ότι η Fed ενδεχομένως να βλέπει επιβράδυνση στην ανάπτυξη της οικονομίας, έχοντας στο προσκήνιο τα δεδομένα για την αγορά εργασίας.

    Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία από τις ΗΠΑ για την αγορά εργασίας έδειξαν πως η αμερικανική οικονομία τον Αύγουστο πρόσθεσε 142.000 νέες θέσεις εργασίας (εκτός του γεωργικού τομέα), αυξημένες από τις 89.000 θέσεις του Ιούλιου αλλά λιγότερες από τις 179.000 τον Ιούνιο και τις 216.000 τον Μάιο. Να σημειωθεί δε, ότι οι αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν πως οι θέσεις εργασίας θα αυξηθούν κατά 165.000, ενώ του Reuters προέβλεπαν 160.000. Την ίδια ώρα ελαφρά υποχώρηση στο 4,2% από 4,3% (υψηλό τριετίας) κατέγραψε το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μετά από τέσσερις συνεχόμενες μηνιαίες αυξήσεις.

    Οι δηλώσεις – φωτιά του Τζερόμ Πάουελ

    Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που ακολουθεί της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της Fed Tζερόμ Πάουελ δήλωσε μεταξύ άλλων ΄ότι οι αξιωματούχοι της Fed είναι πλέον πιο σίγουροι πως με την κατάλληλη προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής είναι εφικτό να διασφαλιστεί η “ήπια προσγείωση” της αμερικανικής οικονομίας. Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να υποθέτουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα ακολουθήσει την πολιτική της μείωσης των επιτοκίων της με τον ίδιο ρυθμό στο εγγύς μέλλον, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα της κάθε περιόδου.

    «Περιμέναμε. Και θεωρώ ότι αυτή η υπομονή έχει πραγματικά αποδώσει υπό την έννοια ότι έχει αυξηθεί η πεποίθησή μας πως ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%, επομένως νομίζω ότι αυτό ήταν που μας έδωσε τη δυνατότητα γι’ αυτήν την σημαντική κίνηση σήμερα…», είπε ο αξιωματούχος, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε «Πιστεύω ότι θα κινηθούμε πιο προσεκτικά από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και θα λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας όσο προχωράμε… Η Επιτροπή δεν βιάζεται να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της. Αυτή η διαδικασία εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου».

    Οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγήσουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε κόκκινο έδαφος.

    Πώς έκλεισαν οι δείκτες

    Ήπιες απώλειες κατέγραψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να είναι φανερά σκεπτικοί μετά την ομιλία του Πάουελ.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 41.503,10 μονάδες με απώλειες -0,25%. Από τις μετοχές του δείκτη με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Apple Inc. (1,80%), Walt Disney Co. (0,78%) και Walmart Inc. (0,55%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι American Express Co. (-1,21%), Honeywell International Inc. (-1,27%) και Intel Corp. (-3,26%).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 5.618,26 μονάδες με απώλειες -0,29%. Από τις μετοχές του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι West Pharmaceutical Services Inc. (4,50%), Dollar Tree Inc. (2,95%) και Monster Beverage Corp. (2,51%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι ResMed Inc. (-5,12%), Avery Dennison Corp. (-4,92%) και Sysco Corp. (-4,17%).

    Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 17.573,30 μονάδες με απώλειες -0,31%.

    Διαβάστε επίσης:
    Πετρέλαιο: Πτώση μετά τη Fed παρά την νέα μείωση των Αμερικανικών αποθεμάτων

    Fed: Έκπληξη με μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

    Ευρωαγορές: Αρνητικό κλείσιμο πριν από την απόφαση της Fed για τα επιτόκια



    ΣΧΟΛΙΑ