Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Παραδόθηκαν οι μετοχές μετά τα στοιχεία για την ανεργία – Κατάρρευση για Intel και Snap, ισχυρές απώλειες για Amazon

χρηματιστής της wall street

Νέο… πατατράκ στη Wall Street, καθώς τα στοιχεία από την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Intel και Amazon, που επαναφέρουν τα ερωτηματικά γύρω από την ικανότητα συνέχισης του ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθήλωσαν τους βασικούς δείκτες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 39.737,26 μονάδες με απώλειες -1,51%, ο S&P 500 στις 5.346,56 μονάδες με πτώση  -1,84% ενώ ο Nasdaq στις 16.776,16 μονάδες με πτώση -2,43%. Νέα ισχυρή βουτιά και για τον Russell 2000, ο οποίος έκλεισε στις 2.106,65 μονάδες με πτώση -3,64%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση -2,10%, ο S&P 500 με πτώση -2,06%, ο Nasdaq με απώλειες -3,35% και ο Russell 2000 με πτώση -6,73%.

Μετά και από τη σημερινή του πτώση, ο Nasdaq βρίσκεται πλέον σε έδαφος διόρθωσης (πάνω από -10% από τα ιστορικά υψηλά του).

«Σύννεφα» ύφεσης για την αμερικανική οικονομία

Μετά την απογοήτευση που προκάλεσαν την Πέμπτη τα στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις καταβολής επιδόματος ανεργίας της προηγούμενης εβδομάδας και για την μεταποίηση, η αγορά είδε νέα σημάδια ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας στις ανακοινώσεις για την ανεργία του Ιουλίου, αλλά και για τις βιομηχανικές παραγγελίες Ιουνίου.

Ειδικότερα, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ πρόσθεσε τον περασμένο μήνα μόλις 114.000 νέα μισθολόγια, σε θέσεις εκτός του αγροτικού τομέα. Οι αναλυτές ανέμεναν πως τα νέα μισθολόγια θα φτάσουν στα 175.000. Το χτύπημα μάλιστα ήταν διπλό, καθώς τον Ιούνιο τα νέα μισθολόγια διαμορφώθηκαν τελικά, με βάση την αναθεωρημένη προς τα κάτω μέτρηση, στις 179.000. Η αρχική μέτρηση έκανε λόγο για 206.000 μισθολόγια.

Ο ρυθμός της ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 4,3%, από το 4,1% τον προηγούμενο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021. Οι αναλυτές ανέμεναν να διατηρηθεί στο 4,1%. Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,2% στον μήνα κατά 3,6% από ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση +0,3% και +3,7% αντίστοιχα.

Τα νέα στοιχεία επιδεινώνουν την ανησυχία της αγοράς των ΗΠΑ για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς πλέον αυξάνονται οι φόβοι για μια ύφεση, με την αγορά να εκτιμά πλέον πως η FED άργησε πολύ να μειώσει τα βασικά της επιτόκια. Άπαντες πάντως θεωρούν πλέον σίγουρο πως η πρώτη μείωση θα γίνει τον ερχόμενο μήνα, ενώ ήδη οι επενδυτές έχουν αρχίσει να στοιχηματίζουν ότι αυτή δεν θα είναι της τάξης των 25 μ.β. αλλά των 50 μ.β., με την σχετική πιθανότητα να έχει ανέβει στο  71,5%.

Μάλιστα, σταδιακά αυξάνονται τα στοιχήματα και για μεγαλύτερες μειώσεις μέχρι τον Δεκέμβριο, κόντρα σε όσα δηλώνουν οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της FED όλο αυτό το διάστημα, ένα δείγμα του πανικού που έχουν επιφέρει τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία στην αγορά.

Προβληματισμός για τις Big Tech

Πέρα από την ανησυχία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, η αγορά προβληματίζεται πλέον και  σχετικά με την ικανότητα των Big Tech να δουν άμεσα αποτελέσματα από τις τεράστιες επενδύσεις τους στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τα έσοδα του προηγούμενου τριμήνου και η καθοδήγηση για το τρέχον που ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης η Amazon απογοήτευσαν την αγορά, ενώ η Intel ανέφερε δυσοίωνες προοπτικές πωλήσεων και παρουσίασε σχέδια για περικοπή θέσεων εργασίας.

Τόσο η Amazon και η Intel, όσο και οι Alphabet και Microsoft τις προηγούμενες ημέρες, είδαν τις μετοχές τους να καταρρέουν μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους, καθώς η αγορά επικεντρώθηκε κυρίως στις τεράστιες δαπάνες που απαιτούνται για την υποστήριξη των σχεδίων τους για την ανάπτυξη της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Από την πλευρά της η Apple, η οποία ανακοίνωσε και αυτή την Πέμπτη αποτελέσματα τριμήνου, κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παρά μάλιστα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Κίνα. Από την πλευρά της η Snap, αν και έπιασε με τα αποτελέσματά της τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το προηγούμενο τρίμηνο, απογοήτευσε την αγορά με την καθοδήγησή της για την τρέχουσα περίοδο.

Πώς έκλεισαν οι μετοχές

Από τις μετoχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι UnitedHealth  (2,98%), McDonald’s (2,95%), Procter & Gamble (2,65%), Johnson & Johnson (2,10%) και Coca-Cola (2,02%), με άνοδο άνω του 2%, ενώ η  Merck & Co. έκλεισε στο +1,21% και η Travelers στο +1,17%. Η μετοχή της Apple έκλεισε με κέρδη 0,69%, ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι Verizon, Visa,  και Nike.

Μεγάλη χαμένη της ημέρας για τον δείκτη ήταν η μετοχή της Intel με βουτιά 26,06%, ενώ η Amazon έκλεισε στο -8,78%. Ακολούθησε η  American Express στο -6,59%, η Goldman Sachs στο -5,89%, η Boeing στο -4,69%, η JPMorgan στο -4,24%, η Walt Disney στο -3,74%, η Salesforce στο -3,59% και η Caterpillar στο -3,21%. Πάνω από το 2% ήταν οι απώλειες για Chevron, Dow και Microsoft, ενώ πάνω από 1% για Walmart και Cisco. Ήπια πτωτικά έκλεισαν 3M, Home Depot, Amgen, Honeywell International και ΙΒΜ.

Εκτός του Dow Jones, η Snap έκλεισε στο -26,93%.

Διαβάστε επίσης

Amazon: Απογοήτευσε με τα έσοδα τριμήνου και τo guidance της

Snap: Απογοήτευση στους επενδυτές για την αδύναμη καθοδήγηση για το τρέχον τρίμηνο

Intel: Καθ’ οδόν για τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει γράψει τα τελευταία 24 χρόνια