Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Οριακές απώλειες για Dow Jones, κέρδη για τις τεχνολογικές μετοχές – Σε νέο ιστορικό υψηλό η Apple

Χρηματιστές στη Wall Street

Κοντά στα υψηλά ημέρας έκλεισαν την Πέμπτη οι S&P 500 και Nasdaq, την ώρα που ο Dow Jones ολοκλήρωνε τη συνεδρίαση με οριακές απώλειες, καθώς η Wall Street έστρεψε ξανά το ενδιαφέρον της στο ζήτημα της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών.

Ο Τζερόμ Πάουελ κατάθεσε για δεύτερη ημέρα στο Κογκρέσο, αυτή τη φορά στην επιτροπή τραπεζών της Γερουσίας. Ο Παόυελ επανέλαβε πως ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερο τις εργατικές οικογένειες και πως η FED θα συνεχίσει να εργάζεται για να επιτύχει τον στόχο του 2%. Για τον λόγο αυτό προειδοποίησε πως ενδέχεται να υπάρξουν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2023.

Την ίδια ώρα, η αγορά είδε στην Ευρώπη τις νέες αυξήσεις επιτοκίων που ανακοίνωσαν οι κεντρικές Τράπεζες σε Αγγλία, Ελβετία και Τουρκία. Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε μάλιστα σε μία νέα απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης, διπλάσια από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές, εκτοξεύοντας το επιτόκιό της στο 5%. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, προχώρησε σε πέμπτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, με τα επιτόκια πλέον να έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερό τους επίπεδο από τον Απρίλιο του 2002. Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκιά της στο 15% από το 8,5%, η οποία πάντως ήταν μικρότερη από αυτή που θα ήθελαν οι διεθνείς αναλυτές.

Στα μάκρο της ημέρας, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, για την προηγούμενη εβδομάδα παρέμειναν σταθερά στις 264.000, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν στις 256.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.  Παράλληλα, οι πωλήσεις ακινήτων στις ΗΠΑ άγγιξαν τα 4,3 εκατομμύρια δολάρια σημειώνοντας αύξηση κατά 0,1 εκατ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα πέσουν στα 4,25 εκατ. δολάρια.

Σε αυτό το κλίμα, o Dow Jones έκλεισε στις 33.946,71 μονάδες με απώλειες -0,01%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε στις 4.381,89 μονάδες με κέρδη 0,37%. Ο Nasdaq ολοκλήρωσε την Πέμπτη στις 13.630,61 μονάδες με απώλειες  0,95%.

Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Merck & Co. (2,30%), Microsoft (1,84%) και Salesforce (1,77%), ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Apple, στα 187 δολάρια με άνοδο 1,65%.

Στον αντίποδα, τις σημαντικότερες απώλειες μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσαν οι Boeing (-3.05%), JPMorgan (-1,93%) και IBM (-1,88%).

Εκτός Dow Jones,  άλμα +4,26% σημείωσε η Amazon, η οποία φέρεται να εξετάζει την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Ocado.

Αντίθετα, βουτιά 9,43% σημείωσε η  προμηθευτής της Boeing,  Spirit AeroSystems,  αφού η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή στις εγκαταστάσεις της στο Κάνσας. Αυτό ακολουθεί μια ανακοίνωση απεργίας των εργαζομένων, η οποία θα ξεκινήσει το Σάββατο.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη αλλαγή πολιτικής στην Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αυξάνει το βασικό επιτόκιο στο 15%

Χρυσός: Έκλεισε σε χαμηλό τριών μηνών στον απόηχο των δηλώσεων του Πάουελ

Κυκλική Οικονομία: Το 53% των επιχειρήσεων δεν είναι επαρκώς ενημερωμένες – Έρευνα ΣΕΒ

──────────────────

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων