Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον Nasdaq, ήπιες απώλειες για τον Dow Jones

Nasdaq

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Nasdaq να σημειώνει ένα ακόμα κλείσιμο σε ιστορικό ρεκόρ μέσα στο 2020, την ώρα που οι επενδυτές φάνηκαν να προτιμούν να κατοχυρώσουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών.

Το ενδιαφέρον της αγοράς παραμένει στραμμένο στις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για την στήριξη της οικονομίας, μετά και την παρουσίαση τις προηγούμενες ημέρες της συμβιβαστικής πρότασης ύψους 908 δισ. δολαρίων από γερουσιαστές και των δύο κομμάτων. Πρόταση η οποία βρήκε τη στήριξη των Δημοκρατικών ως βάση ενός νέου νομοσχεδίου. Την ίδια ώρα οι Ρεπουμπλικανοί, που προτιμούν ένα σχέδιο ύψους 500 δισ. δολαρίων, φάνηκαν πρόθυμοι να συζητήσουν την διακομματική πρόταση, με τον Μίτσελ ΜακΚόνελ να δηλώνει πως υπάρχουν καλές ενδείξεις στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, το Κογκρέσο στοχεύει να εγκρίνει ένα νομοσχέδιο επέκτασης των δαπανών της κυβέρνησης κατά μια εβδομάδα, που θα της επιτρέψει να παραμείνει σε λειτουργία έως τις 18 Δεκεμβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση η χρηματοδότηση θα έληγε το Σάββατο. Στόχος των νομοθετών είναι να δώσουν περιθώριο στις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

Όλα αυτά την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα στην χώρα, με τους θανάτους να ξεπερνούν τους 282.000 στις ΗΠ και τα νοσοκομεία να βρίσκονται στα όριά τους. Ταυτόχρονα, πάντως, οι  πληροφορίες  αναφέρουν πως η FDA αναμένεται να προχωρήσει ακόμα και μέσα στην εβδομάδα στην έκδοση έκτακτης αδειοδότησης για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech.

Πάντως, τα δύο κόμματα προετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη των επαναληπτικών εκλογών για τη Γερουσία στις 5 Ιανουαρίου, στην οποία κρίνονται δύο θέσεις για το σώμα. Σε περίπτωση που και οι δύο καταλήξουν στους Δημοκρατικούς, τότε τα δύο κόμματα θα αποκτήσουν ίσο αριθμό Γερουσιαστών.

Από εκεί και πέρα οι επενδυτές παρακολουθούν τις τελικές συζητήσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για την πιθανότητα σύναψης εμπορικής συμφωνίας μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit, αλλά και τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή νέων κυρώσεων κατά κινέζων αξιωματούχων, με αφορμή ξανά το θέμα του Χονγκ Κονγκ.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 30.069,79 μονάδες υποχωρώντας κατά -0,49% ενώ ο S&P 500 διαμορφώθηκε στις 3.691,96 με απώλειες -0,19%. Αντίθετα ο  Nasdaq έκλεισε στις 12.519,95, σε νέο ιστορικό ρεκόρ, με άνοδο 0,45%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 6 έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της Boeing (2,35%), ενώ ακολούθησαν αυτές των Apple (1,23%) και Nike (1,14%). Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Intel κλείνοντας στο  -3,43%, με την μετοχή της Dow να ακολουθεί στο -3,34%. Στο -2,7% έκλεισε η Chevron ενώ η Walgreens υποχώρησε κατά -2,26%.

Διαβάστε επίσης: 

Κέρδη 1,4% για τον χρυσό με ώθηση από τις συζητήσεις για το πακέτο στήριξης – Απώλειες για το πετρέλαιο