• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέο ρεκόρ για Nasdaq και κλείσιμο πάνω από τις 17.000 μονάδες – Άλμα 7% για την Nvidia

    • NewsRoom
    χρηματιστές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street κατά τη διάρκεια συνεδρίασης


    Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall Street, με τους επενδυτές να επανέρχονται μετά την αργία της Δευτέρας (Memorial Day) και τον Nasdaq να κλείνει για πρώτη φορά πάνω από τις 17.000 μονάδες.

    Ειδικότερα, ο Dow  Jones έκλεισε στις 38.852,86 μονάδες με απώλειες -0,55%, ενώ αντίθετα σχεδόν αμετάβλητος ολοκλήρωσε την ημέρα ο S&P 500, στις 5.306,04 μονάδες με οριακή άνοδο 0,02%.

    Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε την ημέρα στις 17.019,88 μονάδες με άνοδο 0,59%, έχοντας νωρίτερα φτάσει να κινείται έως και τις 17.032,66 μονάδες.

    Μεγάλη ώθηση στις τεχνολογικές μετοχές έδωσε η εντυπωσιακή πορεία της μετοχής της Nvidia, η οποία έκλεισε με άνοδο +7,13% στα 1.140,59 δολάρια, με την κεφαλαιοποίησή της να έχει εκτοξευθεί στα 2,81 τρισ. δολάρια. Η εταιρεία ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου, τα οποία ξεπέρασαν με άνεση τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως επίσης και πολύ ισχυρές προοπτικές για το τρέχον τρίμηνο, δίνοντας αισιόδοξες ενδείξεις για μια συνέχιση του «ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης».

    Η Nvidia ήταν από τις μεγαλύτερες κερδισμένες της τεχνολογικής έκρηξης γύρω από τις εφαρμογές AI, καθώς οι επεξεργαστές για τις κάρτες γραφικών της θεωρούνται ιδιαίτερα ικανοί σε αυτές. Έτσι τα εντυπωσιακά αποτελέσματά της αναμένονταν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά, αν και η δημοσιοποίηση των πρακτικών της FED την ίδια ημέρα με την ανακοίνωσή τους δεν επέτρεψε στη Wall Street να «γιορτάσει» όπως αναμενόταν τα χαρμόσυνα νέα.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης πως θα προχωρήσει σε split 10 προς 1, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει περισσότερο κοινό στη μετοχή της, με την αγορά να αναμένει πως αυτή η κίνηση θα εκτοξεύσει τη χρηματιστηριακή της αξία ακόμα περισσότερο.

    Πάντως, η αγορά της Νέα Υόρκης συνεχίζει να έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στη μάχη της FED κατά του πληθωρισμού, με τους οικονομολόγους πάντως να θεωρούν πλέον πως η ΕΚΤ θα προηγηθεί της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της.

    Ωστόσο, η αγορά την Τρίτη προβληματίστηκε από τις νέες δηλώσεις του προέδρου της FED Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι, ο οποίος δήλωσε πως θέλει να δει «πολλούς ακόμη μήνες» δεδομένων που να δείχνουν τη χαλάρωση του πληθωρισμού πριν από τη μείωση των επιτοκίων. Είπε επίσης ότι δεν θα απέκλειε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων εάν οι πιέσεις στις τιμές συνεχιστούν.

    Παράλληλα, απογοήτευση προκάλεσε η νέα άνοδος της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου πάνω από το βασικό επίπεδο του 4,5%,  μετά από μια κρατική δημοπρασία στην οποία καταγράφηκε μια αδύναμη ζήτηση.

    Σε αυτό το κλίμα, πάνω από 350 μετοχές του S&P 500 βρέθηκαν στο κόκκινο, με τους κλάδους της υγειονομικής περίθαλψης, των βιομηχανιών και των χρηματοοικονομικών να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη προσέφεραν οι Home Depot και Intel με άνοδο 1,11% έκαστη. Αντίθετα, βαριές απώλειες 2,63% σημείωσε η Merck, ενώ απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Visa (-1,28%), Procter & Gamble (-1,34%), Travelers (-1,39%), Johnson & Johnson (-1,76%), McDonald’s (-1,77%) και Amgen (-1,85%).

    Εκτός του Dow Jones, ισχυρή άνοδο 4,5% σημείωσε η μετοχή της Ralph Lauren, στη δεύτερη καλύτερη επίδοση μετοχής για τον S&P 500 πίσω από την Nvidia. Στον αντίποδα τη χειρότερη επίδοση της ημέρας από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε η  Moderna, με βουτιά -8,05%.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Απώλειες με το βλέμμα στα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

    Πετρέλαιο: Άλμα 2,7% για το WTI έφερε η επίθεση στο ελληνικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

    ΗΠΑ: Πάνω από επτά χρόνια φυλάκισης για πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της FTX



    ΣΧΟΛΙΑ