• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq, απώλειες για τον Dow Jones

    • NewsRoom
    Dow Jones Wall Street


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street την Τρίτη με του Dow Jones να υποχωρεί υπό το βάρος των μετοχών των πετρελαϊκών κολοσσών  καθώς και των αεροναυπηγικών Boeing και Raytheon Technologies, την ώρα που ο Nasdaq και ο S&P 500 έκλειναν για μια ακόμα συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά.

    Οι επενδυτές προσπάθησαν να αναλύσουν τα νέα δεδομένα γύρω από τις σινοαμερικανικές σχέσεις. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Αμερικανού εμπορικού αντιπροσώπου, υπήρξε επικοινωνία με τους αντιπροσώπους του Πεκίνου στην οποία συζήτησαν «τα βήματα που έχει κάνει η Κίνα για να επιφέρει τις δομικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία, που θα διασφαλίσουν μεγαλύτερη προστασία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, θα αφαιρέσουν εμπόδια για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της γεωργίας και θα εξαλείψουν την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας».

    Από την άλλη η κινεζική πλευρά τονίζει ότι οι δυο πλευρές πραγματοποίησαν έναν εποικοδομητικό διάλογο για την διευθέτηση ζητημάτων όπως η ενίσχυση του διμερούς συντονισμού των μακροοικονομικών πολιτικών και η εφαρμογή της πρώτης φάσης της οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας Κίνας-ΗΠΑ.

    Παράλληλα το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο γύρω από την επιστημονική έρευνα για την θεραπεία και την πρόληψή κατά της Covid-19, με την AstraZeneca να ανακοινώνει πως προχωρά σε δοκιμές μιας νέας θεραπείας αντισωμάτων.

    Την Κυριακή η αμερικανική FDA είχε δώσει άδεια για μια θεραπεία με βάση το πλάσμα πρώην ασθενών της Covid-19, το οποίο μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς με βαριά συμπτώματα. Ωστόσο, ο Επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων, (FDA), Stephen Hahn, σε ένα tweet που δημοσιεύτηκε αργά τη Δευτέρα, σημείωσε ότι… ήταν ανακριβές προηγούμενο σχόλιό του, στο οποίο ανέφερε ότι μια μελέτη έδειξε ότι το πλάσμα επιτυγχάνει βελτίωση κατά 35% στην επιβίωση των ασθενών. Μάλιστα ο Stephen Hahn είχε αναφερθεί στη μελέτη αυτή συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας την έκτακτης έγκριση για το πλάσμα. «Έχω επικριθεί για παρατηρήσεις που έκανα την Κυριακή το βράδυ σχετικά με τα οφέλη του αναρρωμένου πλάσματος. Η κριτική είναι απολύτως δικαιολογημένη », έγραψε ο Χαν. «Αυτό που θα έπρεπε να πω,  είναι ότι τα δεδομένα δείχνουν σχετική μείωση κινδύνου και όχι απόλυτη μείωση κινδύνου.»

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,21% στις 28.248,44 μονάδες. Από τις 30 μετοχές του δείκτη μόλις 9 έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η μετοχή της Microsoft (1,30%). Αντίθετα τη χειρότερη επίδοση σημείωσε η μετοχή της Exxon Mobil (-3,17%).

    O S&P 500 έκλεισε τις 3.443,62 μονάδες με άνοδο 0,36% ενώ ο  Nasdaq στις 11.466,47 μονάδες με κέρδη 0,76%.



    ΣΧΟΛΙΑ