• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq – Άλμα 3,5% για την Nvidia που ξεπέρασε σε αξία Microsoft και Apple

    Wall Street


    Σε θετικό έδαφος αλλά με ήπια κέρδη έκλεισαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν τα πιο αδύναμα του αναμενόμενου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 38.834,86 μονάδες με άνοδο  0,15%, ο S&P 500  στις 5.487,03 μονάδες με κέρδη 0,25% ενώ ο Nasdaq έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος, στις 17.862,23 μονάδες με άνοδο 0,03%. Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq σημείωσαν νέα ιστορικά ρεκόρ.

    Η μετοχή της Nvidia ήταν η μεγάλη κερδισμένη της ημέρας, κλείνοντας με άνοδο 3,51% στα 135,58 δολάρια, με την εταιρεία να βλέπει τη χρηματιστηριακή της αξία να εκτοξεύεται στα 3,34 τρισ. δολάρια και να γίνεται πλέον η πολυτιμότερη εταιρεία της Wall Street, ξεπερνώντας την Microsoft και την Apple. H Microsoft έκλεισε με απώλειες 0,45% στα 446,34 δολάρια, με την κεφαιλαιοποίησή της να διαμορφώνεται πλέον στα  3,32 τρισ. δολάρια, ενώ η μετοχή της Apple έκλεισε στα 214,29 δολάρια, καταγράφοντας πτώση 1,1%, με τη δική της χρηματιστηριακή αξία να υποχωρεί στα 3,29 τρισ. δολάρια.

    Η μάχη των τριών έχει φουντώσει τις τελευταίες ημέρες, μετά και την ανακοίνωση της Apple για την νέα της πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης Apple Intelligence και τη συνεργασία της με την OpenAI (εταιρεία στην οποία έχει επενδύσει η Microsoft), αλλά και την προαναγγελία της Nvidia για μια νέα γενιά τσιπ κατάλληλα για Τεχνητή Νοημοσύνη, την Rubin, αλλά και την απόφασή της να προχωρήσει σε split 10 προς 1, προσελκύοντας ευκολότερα νέους επενδυτές.

    Οι μετοχές της Nvidia έχουν σημειώσει άνοδο περισσότερο από 170% μέχρι στιγμής φέτος και ανέβηκαν κατά πολύ μετά την ανακοίνωση των κερδών α′ τριμήνου της εταιρείας τον Μάιο. Η μετοχή έχει πολλαπλασιαστεί κατά περισσότερο από εννέα φορές από τα τέλη του 2022, μια άνοδος που συνέπεσε με την αύξηση του ενδιαφέροντας για τη  γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

    Η σημερινή άνοδος της Nvidia παρέσυρε και μια σειρά από μετοχές του κλάδου των ημιαγωγών, με την  Qualcomm να κλείνει στο +2,19%, την Taiwan Semiconductor στο +2,39% και την Micron Technology στο +3,8%.  Ο κλάδος ευνοήθηκε από τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων του δημοσίου, έπειτα από τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Μαΐου, που τροφοδότησαν τις ελπίδες για μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα εποχιακά προσαρμοσμένα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 0,1% για τον Μάιο, σε επίπεδο μήνα, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, και ελαφρώς καλύτερα από τα αναθεωρημένα προς τα κάτω στοιχεία για τον Απρίλιο, (μείωση 0,2%).  Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 2,3%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 0,1% σε επίπεδο μήνα, έναντι εκτίμησης για άνοδο 0,2%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οιVerizon Communications (1,65%), Goldman Sachs (1,58%), Home Depot (1,27%), JPMorgan (1,05%) και Visa (1%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Intel (-1,13%), UnitedHealth Group (-1,66%) και  Boeing (-1,91%).



    ΣΧΟΛΙΑ