• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέα πτώση για τον Dow Jones – Κέρδη για τις τεχνολογικές μετοχές με άλμα 4,9% για την Nvidia

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα, με τον Dow Jones να επιστρέφει ξανά σε αρνητικό έδαφος, ξεκινώντας με απώλειες τον Ιούνιο.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις  38.571,03 μονάδες με απώλειες -0,30%.

    Στον αντίποδα, ο S&P 500 έκλεισε στις 5.283,40 μονάδες με κέρδη 0,11% ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε στις 16.828,67 μονάδες με άνοδο 0,56%.

    Ένα τεχνικό ζήτημα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης επηρέασε τις τιμές για αρκετές μετοχές νωρίτερα τη Δευτέρα, αλλά οι συναλλαγές επανήλθαν σε κανονικούς ρυθμούς γύρω στο μεσημέρι.

    Οι μετοχές οι οποίες συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη, όπως αυτές των κλάδων της ενέργειας, της βιομηχανίας και των υλικών δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, μετά και τα στοιχεία για τον μεταποιητικό τομέας των ΗΠΑ, ο οποίος παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης. Ο μεταποιητικό δείκτη ISM διαμορφώθηκε στο 48,7 τον Μάιο, οδηγώντας τις αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο χαμηλότερα.

    Αντίθετα, στήριξη στις τεχνολογικές μετοχές έδωσε η Nvidia, η οποία έκλεισε με άνοδο 4,90%, στα 1.150 δολάρια. Ο CEO της εταιρείας, Jensen Huang, προανήγγειλε κατά την έναρξη του φετινού Computex στη Ταϊβάν, την κυκλοφορία μιας νέας γενιάς τσιπ, κατάλληλα για Τεχνητή Νοημοσύνη, του Rubin

    Η Wall Street έρχεται από έναν δυνατό Μάιο, με τους τρεις βασικούς δείκτες να σημειώνουν τον  έκτο θετικό τους μήνα τους τελευταίους επτά. Ο Nasdaq σημείωσε μάλιστα άνοδο 6,9% τον Μάιο, τον καλύτερο μήνα του από τον Νοέμβριο του 2023. Ωστόσο, η τελευταία εβδομάδα του μήνα, οι δείκτες, με κυριότερο τον Dow Jones, δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις.

    Η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου περιέχει αρκετά οικονομικά στοιχεία, ενώ το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο και στην ΕΚΤ, η οποία θα ανακοινώσει την πρώτη μείωση επιτοκίων και θα δώσει ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της.  Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία ιδιωτικής μισθοδοσίας την Τετάρτη από την ADP,  ενώ ακολουθεί  ηέκθεση για τις θέσεις εργασίας του Μαΐου την Παρασκευή. Οι επενδυτές επιθυμούν η αγορά εργασίας να δείξει μια μικρή επιβράδυνση, η οποία θα επιτρέπει στην FED να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.  Ωστόσο, μια υπερβολική επιβράδυνση θα δημιουργούσε φόβους στην αγορά για ύφεση.

    Σε επίπεδο μετοχών, το ενδιαφέρον στράφηκε κυρίως στην GameStop, η οποία έκλεισε τελικά με άνοδο 21%. Αιτία του νέου ξεσπάσματος ήταν η επιστροφή του «Roaring Kitty» (κατά κόσμον Keith Gill) στο Reddit μετά από σιωπή τριών ετών. Ο επενδυτής, ο οποίος ήταν αυτός που πυροδότησε την τρέλα για τις μετοχές meme το 2021, δημοσιοποίησε ένα screeshot, σύμφωνα με το οποίο φέρεται να κατέχει μερίδιο 5 εκατομμυρίων μετοχών της Gamestop, στην τιμή των 21,27 δολαρίων ανά μετοχή, συνολικής αξίας κοντά στα 116 εκατ. ευρώ, καθώς και 120.000 call options, αξίας 65,7 εκατ. ευρώ, με λήξη στις 21 Ιουνίου, που του επιτρέπουν να αγοράσει στα 20 δολάρια ανά μετοχή, άλλες 12 εκατ. μετοχές. Υπενθυμίζεται πως η επανεμφάνισή του Gill στο X (πρώην Twitter) τον περασμένο μήνα είχε εκτοξεύσει κατά άνω του 200% τη μετοχή  για λίγες ημέρες, στα 48 ευρώ, πριν τελικά υποχωρήσει ξανά στα επίπεδα των 20 ευρώ.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Boeing (3,92%), Merck (2,29%) και Amazon.com (1,08%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι μετοχές των Chevron  (-2,98%), Dow (-2,71%), Travelers (-2,48%), Caterpillar (-2,12%) και Home Depot (-2,05%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Βουτιά 3% για WTI και Brent καθώς ο OPEC χαλαρώνει τους εθελοντικούς περιορισμούς από τον Οκτώβριο

    Ευρωαγορές: Ανοδικά εν αναμονή της πρώτης μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ – Βουτιά 9% για την φαρμακευτική GSK

    Gamestop: Νέο άλμα για τη μετοχή μετά την επιστροφή του Keith Gill στο Reddit με τεράστιο ποντάρισμα



    ΣΧΟΛΙΑ