• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα στο άνοιγμα μετά τα στοιχεία για την ανεργία, ανακάμπτει ο Nasdaq από τις χθεσινές απώλειες

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με μικτά πρόσημα άνοιξε η Wall Street την Πέμπτη, με το ενδιαφέρον τον αναλυτών να στρέφεται στην έναρξη των συνεδριάσεων των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης στα στοιχεία από την αγορά εργασίας.

    Η αγορά είδε με προβληματισμό τις ανακοινώσεις του υπουργείο Εργασίας για τις νέες αιτήσεις έναρξης καταβολής επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα που ανήλθαν στις 853.000, από 716.000 μια εβδομάδα πριν. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έπεσαν πολύ έξω, αφού έκαναν ανέμεναν περίπου 730.000. Αυτό ήταν το υψηλότερο εβδομαδιαίο σύνολο από τις 19 Σεπτεμβρίου και αντικατοπτρίζει τους αγώνες της αγοράς εργασίας τον τελευταίο καιρό.

    Μάλιστα οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανεργίας σημείωσαν αύξηση κατά 230.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου,  για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 5,76 εκατομμύρια.

    Πέρα από τα στοιχεία για την ανεργία, το ενδιαφέρον παραμένει στις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο τόνωση της αμερικανικής οικονομίας. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ ανέφερε πως  επιθυμεί στο τελικό νομοσχέδιο να μην υπάρξει αναφορά ούτε για το νομικό ακαταδίωκτο για τις επιχειρήσεις ούτε για την ειδική βοήθεια προς τις κυβερνήσεις Πολιτειών και κομητειών ανά τις ΗΠΑ, αιτήματα των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών αντίστοιχα. Πρόταση η οποία δεν βρίσκει ωστόσο σύμφωνη την πλευρά των Δημοκρατικών.

    Την ίδια ώρα η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε στην έγκριση της επέκτασης της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έως τις 18 Δεκεμβρίου προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερος χρόνος για τις διαπραγματεύσεις.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones, λίγο μετά το πρώτο μισάωρο από την έναρξη των συνεδριάσεων, υποχωρούσε στις 30.009,35 μονάδες με απώλειες -0,20%, ο
    S&P 500 στις 3.669,26 με απώλειες -0,10% ενώ ο  Nasdaq ενισχυόταν στις 12.353,02 μονάδες με κέρδη 0,11%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραφε η μετοχή της Chevron (2,81%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες αυτή της American Express (-1,16%).



    ΣΧΟΛΙΑ