Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Μεικτά πρόσημα μετά τον πληθωρισμό – Νέα σενάρια για αυξήσεις

Wall Street

Ανοδικά κινήθηκαν τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και η δυναμική των futures ανετράπη στο άνοιγμα της Wall Street, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό απογοήτευσαν.

Ο γενικής Δείκτης Τιμών Καταναλωτή έμεινε αμετάβλητος στο 3,7% σε ετήσια βάση, ενώ ο λεγόμενος δομικός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας διαμορφώθηκε στο 4,1%.

Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, αμετάβλητες παρέμειναν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 210.000 για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, οι αρχικές αιτήσεις παρέμειναν στις 209.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Τα στοιχήματα για τη Fed

Οι traders εξακολουθούν στην πλειοψηφία τους σε ποσοστό άνω του 80% να θεωρούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

Οι αναλογίες όμως αλλάζουν τον Δεκέμβριο με το 36,7% να πιστεύει ότι θα γίνει νέα αύξηση τον Δεκέμβριο.

Αγορές και αναλυτές πάντως παραμένουν διχασμένοι σχετικά με το αν η Fed θα δεχθεί πιέσεις από τα όχι και τόσο απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Τα πρακτικά της Fed την Τετάρτη ανέδειξαν τον διχασμό μεταξύ των Αμερικανών τραπεζιτών για τις επόμενες κινήσεις.

«Η πλειονότητα των συμμετεχόντων έκρινε ότι μια ακόμη αύξηση στο επιτόκιο σε μια μελλοντική συνάντηση θα ήταν πιθανώς κατάλληλη, ενώ ορισμένοι έκριναν ότι δεν θα δικαιολογούνταν περαιτέρω αυξήσεις», αναφέρεται στα πρακτικά.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δυναμίτισαν το κλίμα στους επενδυτές που θεωρούν ότι η Fed είναι πιθανόν να μην έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ενώ ήδη οι αγορές παραμένουν σε αναβρασμό λόγω της παρατεταμένης περιόδου κατά την οποία θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια.

H πρώτη αντίδραση των αγορών

Dow Jones και S&P βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος στο άνοιγμα με ήπιες απώλειες.

Ο Dow Jones είχε απώλειες κατά 0,31% ενώ ο S&P 500 κατά 14%. Ο Nasdaq κατέγραψε ήπια κέρδη κατά 0,15%.

Μεμονωμένα, οι μετοχές της Walgreens Boots Alliance κατέγραψαν κέρδη αφού η αλυσίδα φαρμακείων ανακοίνωσε μικρότερες τριμηνιαίες ζημίες, ενώ και η Delta Air Lines σημείωσε άνοδο αφού η αεροπορική εταιρεία  ανακοίνωσε κέρδη 1,1 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 59% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Διαβάστε επίσης:

Ρουμπινί: Τα σενάρια του «Dr Doom» για το μεσανατολικό και πώς θα επηρεάσουν τις αγορές

HSBC: Νέες εκτιμήσεις για ΑΕΠ στην Ελλάδα – Συνεχίζεται τo ριμπάουντ στην ελληνική οικονομία

Χρηματιστήριο: Mytilineos, διυλιστήρια οδηγούν τον δείκτη πάνω από τις 1.200 μονάδες