• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικρές πιέσεις για τα futures – Νέο χαμηλό στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

    • NewsRoom
    Wall Street: Νέα ρεκόρ με οριακή άνοδο


    Πτωτικά κινούνται τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street λίγο πριν το άνοιγμα της Πέμπτης, καθώς η αβεβαιότητα ως προς τον ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας μετά και τη τελευταία έκθεση Beige Book της Federal Reserve, οδηγεί στο κόκκινο τους δείκτες.

    Η τελευταία έκθεση Beige Book της Federal Reserve, έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με πιο ήπιο ρυθμό το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου γεγονός που ενισχύει τους φόβους της αγοράς για επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης των ΗΠΑ. Η Fed επισημαίνει ότι οι ανησυχίες που σχετίζονται με την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού οδήγησαν σε «οπισθοχώρηση» στους κλάδους της εστίασης και των ταξιδιών, επιβαρύνοντας και την ευρύτερη οικονομία.

    Έτσι οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν με απώλειες και τη Τετάρτη, με τον Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν την τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίασή τους. Ο Dow Jones τέκλεισε με πτώση 68,93 μονάδων (-0,2%), στις 35.031,07 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε επίσης με πτώση 87,69 μονάδων (-0,57%), στις 15.286,64 μονάδες.

    Το συναίσθημα της αγοράς είναι σε μεγάλο βαθμό υποτονικό αυτή την εβδομάδα, αφού πρόσφατη έκθεση για την απασχόληση έδειξε επιβράδυνση των προσλήψεων στις ΗΠΑ λόγω της ταχέως εξαπλωμένης παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού , γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας  Οι κίνδυνοι από την αύξηση του πληθωρισμού παρά την επιβράδυνση της οικονομίας έχουν προκαλέσει φόβους μεταξύ των επενδυτών ότι η Fed ενδέχεται να χρειαστεί να αναιρέσει τα μέτρα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

    Το βλέμμα των επενδυτων είναι στραμμένο και στην Ευρώπη, όπου η ΕΚΤ μειώνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στο PEPP (Πρόγραμμα Αγορών Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία), ωστόσο θα διατηρήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα APP. Η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον μπορούν να διατηρηθούν και έναν βραδύτερο ρυθμό του ΡΕΡΡ. Ως εκ τούτου το διοικητικό της συμβούλιο κρίνει ότι στο τρέχον τρίμηνο μπορεί να μειώσει τον ρυθμό αγορών, κάτι που όπως επισημαίνει δεν ήταν εφικτό το α΄ και το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, χωρίς να εγκυμονεί ο κίνδυνος να διαταραχθούν οι τρέχουσες χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Το PEPP θα παραμείνει στα 1,85 τρισ. ευρώ.

    Ο αριθμός Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 18 μηνών. Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 35.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες, και συγκεκριμένα ανήλθαν στις 310.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 4 Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου 2020, όταν και επιβλήθηκε υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεων λόγω κρουσμάτων COVID-19.

    Λίγο πριν το άνοιγμα, η μετοχή τη GameStop πέφτει κατά 10,6% καθώς ο λιανοπωλητής βιντεοπαιχνιδιών ανέφερε ισχυρές απώλειες στο τρίμηνο. Η μετοχή της United Airlines πέφτει 0,6% καθώς η αεροπορική εταιρεία προειδοποίησε ότι τα έσοδα για το τρίτο τρίμηνο θα λάβουν πλήγμα από την ασθενέστερη ταξιδιωτική ζήτηση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Η μετοχή της Lululemon Athletica αυξήθηκε κατά 13% όταν ο αθλητικός λιανοπωλητής προσέφερε μια αισιόδοξη ετήσια πρόβλεψη, υποδεικνύοντας ότι η ζήτηση για τα ρούχα θα παραμείνει υψηλη.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones πέφτουν κατά 53 μονάδες ή 0,15%, του S&P 500 υποχωρούν κατά 0,16% και του τεχνολογικού Nasdaq επίσης σημειώνουν ήπιες απώλειες 11 μονάδων ή 0,07%.



    ΣΧΟΛΙΑ