• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικρά κέρδη αλλά και νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq μετά τις δηλώσεις Παόυελ στη Γερουσία

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με την αγορά να προσπαθεί να αναλύσει τις δηλώσεις του Τζερόμ Παόυελ κατά την πρώτη ημέρα της περιοδικής εξαμηνιαίας ακρόασής του από το Κογκρέσο.

    Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε στις 39.291,97 μονάδες με απώλειες -0,13%. Από την άλλη, σε νέα ρεκόρ έκλεισαν ο S&P 500 και ο Nasdaq. Ειδικότερα ο S&P 500 έκλεισε στις 5.576,98 μονάδες με άνοδο 0,07% ενώ ο Nasdaq στις 18.429,29 μονάδες με κέρδη 0,14%.

    Ο πρόεδρος της FED, μιλώντας την Τρίτη στη Γερουσία, επανέλαβε πως η FED θα ήθελε να δει περισσότερα καλά στοιχεία που θα δείχνουν συνέχιση της μείωσης του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο Πάουελ κατάφερε μάλλον να μπερδέψει την αγορά, αφού τόνισε πως ο πληθωρισμός δεν είναι το μόνο ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί τη FED.

    Όπως ανέφερε, «η χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής πολύ αργά ή πολύ λίγο θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση», αλλά ταυτόχρονα πρόσθεσε πως  «μια πολύ γρήγορη ή υπερβολική μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να σταματήσει ή να αναστρέψει την πρόοδο του πληθωρισμού».

    Τα σχόλια του Πάουελ έδωσαν μια μικρή αισιοδοξία στην αγορά, αλλά όχι τόση ώστε να μειώσει τις ανησυχίες της. Το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, επανήλθαν εκτιμήσεις πως το επόμενο διάστημα η αγορά θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μια διόρθωση, ενόψει και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

    Οι αγορές πάντως αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και πιθανότατα να ακολουθήσει μια ακόμη μείωση έως το τέλος του έτους. Τα μέλη της FOMC στη συνάντησή τους τον Ιούνιο, ωστόσο, υπέδειξαν μόνο μία περικοπή. Δεν αναμένεται, επίσης, πως θα προχωρήσουν κάποια σε μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο.

    Οι επενδυτές αναμένουν πλέον τη δεύτερη ημέρα κατάθεσης του Πάουελ την Τετάρτη καθώς και τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών του Ιουνίου την Πέμπτη. Η αγορά θα ήθελε να δει μια υποχώρηση του πληθωρισμού κοντά στο 3%, ενώ ευελπιστεί πως η πτωτική πορεία θα ακολουθηθεί και τους επόμενους δύο μήνες, φτάνοντας τελικά κοντά στο 2,8% λίγο πριν τη συνεδρίαση της FOMC τον Σεπτέμβριο.

    Σε επίπεδο μετοχών, πρωταγωνίστρια της ημέρας ήταν ξανά η μετοχή της Nvidia, η οποία έκλεισε στο +2,48%, καθώς η KeyBanc αύξησε την τιμή στόχο της για τον κατασκευαστή chip στα 180 δολάρια, υποδηλώνοντας περιθώρια ανόδου 40% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Intel με κέρδη 1,77%, ενώ ακολούθησαν οι Goldman Sachs στο +1,72%, η Amgen στο +1,43%, η American Express στο +1,38%, η JPMorgan στο +1,20% και η Johnson & Johnson στο +1,08%.

    Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε η Dow κλείνοντας με απώλειες  -2,31%, ενώ ακολούθησε η Salesforce στο -1,77%, η Microsoft στο -1,44%, η Boeing στο  -1,40% και η 3M στο -1,39%.

    Διαβάστε επίσης

    Ευρωαγορές: Βαριές απώλειες 1,56% για τον γαλλικό CAC 40, βουτιά και σε Γερμανία και Ισπανία

    Πετρέλαιο: Νέα πτώση άνω του 1% για WTI και Brent και υποχώρηση σε χαμηλά 2 εβδομάδων

    Τζερόμ Πάουελ: «Περισσότερα καλά στοιχεία» θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη της Fed για τον πληθωρισμό



    ΣΧΟΛΙΑ