Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Με το δεξί το ποδαρικό στον Φεβρουάριο – Πρωταγωνίστριες οι τραπεζικές μετοχές

χρηματιστές στη wall street

Ανοδικά κινήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι μετοχές στη Wall Street, η οποία προσπαθεί να επανακάμψει από τον καταστροφικό Ιανουάριο.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 35.405,24 μονάδες με άνοδο 0,78%, ο S&P 500 στις 4.546,54 μονάδες με κέρδη 0,69% ενώ ο Nasdaq στις 14.346,00 μονάδες με άνοδο 0,75%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε για δεύτερη ημέρα η Boeing (4,05%), ενώ ακολούθησαν οι Dow Inc. (3,48%) και Visa  (2,74%). Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η UnitedHealth (-0,88%) ενώ ακολούθησε η μετοχή της Johnson & Johnson (-0,82%).

Οι επενδυτές στη Wall Street φαίνεται να έχουν αφήσει πίσω τους, προς το παρόν, τις ανησυχίες για τις επόμενες κινήσεις της FED, οι οποίες οδήγησαν τον προηγούμενο μήνα σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων και έντονη μεταβλητότητα στην αγορά των μετοχών, και να επικεντρώνονται επιτέλους στα εταιρικά αποτελέσματα.

Πάντως, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου συνέχισε να αυξάνεται, πραγματοποιώντας νέα άνοδο κατά 2 μονάδες βάσης και ξεπερνώντας το 1,8%. Αυτό πάντως έδωσε ώθηση στις μετοχές των τραπεζών, με τις Goldman Sachs και JPMorgan Chase να σημειώνουν κέρδη 2,6% και 1,7%, αντίστοιχα. Η Wells Fargo σημείωσε επίσης άνοδο άνω του 3,3%.

Ισχυρά, παρά την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, κινήθηκαν και οι μετοχές μεγάλων τεχνολογικών μετοχών, με το Netflix και το Meta Platforms να κλείνουν με άνοδο 7% και 1,8%, αντίστοιχα. Η Alphabet επίσης σημείωσε άνοδο 1,7%, ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Πάντως η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου η ένταση στα σύνορα με τη Ρωσία συνεχίζει να αυξάνεται. Η Δύση προειδοποιεί τη Ρωσία πως μια εισβολή θα επιφέρει σημαντικές οικονομικές κυρώσεις, την ώρα που η Μόσχα δηλώνει πως οι ανησυχίες της γύρω από τις εγγυήσεις ασφάλειας που ζήτησε δεν εισακούστηκαν.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές είδαν τα στοιχεία της αμερικανικής μεταποίησης για τον Ιανουάριο, με τη δραστηριότητα να υποχωρεί σε χαμηλό 14 μηνών λόγω της Όμικρον. Ειδικότερα, το Institute for Supply Management (ISM) ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης υποχώρησε στις 57,6 μονάδες από 58,8 μονάδες τον Δεκέμβριο. Αυτή ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον Νοέμβριο του 2020. Ανάλογα και τα στοιχεία της IHS Markit, με τον μεταποιητικό δείκτη PMI να υποχωρεί σε χαμηλό 15 μηνών στις 55,5 μονάδες τον Ιανουάριο από 57,7 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Από την άλλη, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο  στις 10,9 εκατ. από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των 10,8 θέσεων τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.