• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με συνολικά κέρδη 8% έκλεισε το τρίμηνο ο Dow Jones – Οι νικητές και οι χαμένοι του τριμήνου

    • NewsRoom
    χρηματιστές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street κατά τη διάρκεια συνεδρίασης


    Με ήπια κέρδη ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και του τριμήνου στη Wall Street για τους βασικούς δείκτες, με τον S&P 500 να ολοκληρώνει την ημέρα σε νέο ιστορικό υψηλό.

    Μάλιστα, οι μετοχές άφησαν πίσω τις πιέσεις που έφεραν τα σχόλια του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος ανέφερε μεν τη Δευτέρα πως θα μπορούσαν να υπάρξουν περισσότερες μειώσεις, αλλά προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει μια προκαθορισμένη διαδρομή. Όπως ανέφερε, εάν η οικονομία κινηθεί όπως αναμενόταν, αναμένει δύο μειώσεις επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας η καθεμία, για φέτος. «Δεν είναι μια επιτροπή που νιώθει ότι βιάζεται να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια», ανέφερε ο Πάουελ.

    Παρά τις δηλώσεις Πάουελ, ο Dow Jones κατάφερε τελικά να κλείσει στις 42.330,15 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,04%, σε νέο ιστορικό υψηλό. Ο S&P 500 έκλεισε στις 5.762,48 μονάδες με κέρδη 0,42% ενώ ο Nasdaq στις 18.189,17 μονάδες με άνοδο 0,38%.

    Κάπως έτσι η Wall Street κατάφερε να τερματίσει τον Σεπτέμβριο, έναν μήνα που παραδοσιακά δυσκολεύει την αγορά, με άνοδο, ενώ με κέρδη έκλεισε και το τρίμηνο.

    Ειδικότερα, ο Σεπτέμβριος, ο οποίος ξεκίνησε απογοητευτικά, είδε τελικά τον Dow Jones να κλείνει με συνολική άνοδο 1μ9%, τον S&P 500 με 2% και τον Nasdaq με 2,7%, χάρη κυρίως στην κίνηση της FED να μειώσει τα επιτόκια κατά μια μισή μονάδα βάσης.

    Η επίδοση του Σεπτεμβρίου βοήθησε τις μετοχές να κλείσουν και το τρίτο τρίμηνο με ακόμα μεγαλύτερα συνολικά κέρδη, παρά τα «επεισόδια» που σημειώθηκαν μέσα σε αυτό με μεγαλύτερο, το μεγάλο εξ αυτών το παγκόσμιο sell-off της 5ης Αυγούστου, κατά το οποίο ο Dow Jones κατρακύλησε περισσότερες από 1.000 μονάδες. Ωστόσο, το τέλος του τριμήνου βρήκε τον Dow Jones να ολοκληρώνει με συνολικά κέρδη άνω του 8% και τους S&P 500 και Nasdaq να έχουν προσθέσει περίπου 5,5% και 2,6%, αντίστοιχα, από την αρχή του Ιουλίου.

    Η εξαιρετική επίδοση του Dow Jones στο τρίμηνο βασίστηκε κυρίως στην επίδραση των μετοχών της 3Μ, η οποία από τις αρχές Ιουλίου μέχρι σήμερα σημείωσε συνολικά κέρδη 33%, στο καλύτερο τρίμηνο της μετοχής από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, αλλά και της IBΜ,  η οποία σημείωσε συνολικά κέρδη 27%, στο καλύτερο τρίμηνό της από το 2002.

    Για τη Δευτέρα πάντως, τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του δείκτη των 30 blue chips σημείωσε η Apple (2,24%), ενώ ακολούθησαν οι Home Depot (1,42%), Chevron (1,22%) και Walmart (1,22%). Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι  Boeing (-2,74%),  Intel (-1,88%),  Nike (-1,16%) και  Salesforce (-1,06%).

    Εκτός Dow Jones, μεταξύ των μετοχών που ξεχώρισαν στο τρίμηνο ήταν οι PayPal και η Tesla, οι οποίες έκλεισαν με συνολικά έσοδα 34% και 31%, αντίστοιχα, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από τις μετοχές του Nasdaq-100. Ισχυρά τριμηνιαία κέρδη σημείωσαν επίσης οι  DoorDash και Constellation Energy με συνολική άνοδο άνω του 29%, όπως επίσης και οι Illumina και Starbucks με άνοδο άνω του 24%, αλλά και η Fortinet με κέρδη κοντά στο 28%.

    Αντίθετα, στους χαμένους του τριμήνου ήταν πολλές τεχνολογικές μετοχές με τη Super Micro Computers και την CrowdStrike να υποχωρούν κατά  περίπου 49% και 26%  την Intel, την Lam Research και την Micron Technology κατά περίπου 20%, ενώ και η Nvidia έκλεισε το τρίμηνο με απώλειες σχεδόν 2%.

    Διαβάστε επίσης

    Πάουελ: «Οι μειώσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν αν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται»

    Πετρέλαιο: Με συνολικές απώλειες 8,9% έκλεισε ο Σεπτέμβριος για το Brent

    Ευρωαγορές: Αρνητικό κλείσιμο την τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου



    ΣΧΟΛΙΑ