Αρνητικά κινήθηκαν τη Δευτέρα οι μετοχές στη Wall Street, με τον Nasdaq να σημειώνει βουτιά 2% καθώς οι τεχνολογικές μετοχές πιέστηκαν εν όψει της  διήμερης συνεδρίασης της FED, κατά την οποία η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε αμετάβλητος στις 32.945,24 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε στις 4.173,11 μονάδες με πτώση -0,74% ενώ ο Nasdaq στις 12.581,22 μονάδες με βουτιά  -2,04%.

1

Πέρα από τη FED, οι επενδυτές στις ΗΠΑ παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών ξεκίνησε τη Δευτέρα ενώ θα συνεχιστεί την Τρίτη, καθώς όπως ανέφερε η Ουκρανική πλευρά διακόπηκε για τεχνικούς λόγους. Την ίδια ώρα, πάντως, συνεχίζονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί στις πόλεις της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο για ένα ταξίδι στην Ευρώπη, ενώ η ΕΕ ενέκρινε το τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο είχε παρουσιάσει η Κομισιόν την περασμένη Παρασκευή. Από την πλευρά του το Κογκρέσο διαψεύδει πως υπάρχει συζήτηση γύρω από μια επικείμενη συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν.

Παράλληλα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ φέρεται να προειδοποίησαν πως η Κίνα δέχεται να βοηθήσει στρατιωτικά και οικονομικά την Ρωσία.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι American Express (2,91%), Travelers (1,99%) και Coca-Cola (1,84%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Nike (-4,13%), Intel (-3,12%) και Apple (-2,66%).

Πετρέλαιο

Με ισχυρές απώλειες κινήθηκαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, ύστερα από μια εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας, κατά την οποία το αργό είδε την τιμή του να αυξάνεται σε υψηλά πολλών ετών κλείνοντας ωστόσο τελικά  με μεγάλη εβδομαδιαία υποχώρηση.

Η νέα βουτιά ήρθε μετά τις αναφορές πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να στραφούν προς τη Βενεζουέλα για την ενίσχυση των παγκόσμιων προμηθειών και να άρουν κάποιες από της κυρώσεις κατά της πετρελαϊκής της χώρας. Παράλληλα, η Κίνα ανακοίνωσε το κλείσιμο για μια εβδομάδα του λιμανιού της Σεντζέν, λόγω Covid-19, κάτι που αναμένεται να επιφέρει πλήγμα στη ζήτηση.

Σε αυτό το κλίμα το συμβόλαιο Απριλίου του WTI υποχώρησε κατά 5,8% και διαμορφώθηκε στα 103,01 δολάρια το βαρέλι, ενώ μέσα στην ημέρα είχε κινηθεί και κάτω από τα 100 δολάρια. Το Brent Μαΐου υποχώρησε κατά  5,1% και διαμορφώθηκε  στα 106,90 δολάρια το βαρέλι.

Μέταλλα

Μεγάλες απώλειες σημείωσε και ο χρυσός, με την αγορά να αναμένει με αγωνία την συνεδρίαση της FED.

Ειδικότερα,  το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Απριλίου υποχώρησε κατά  1,2% και η τιμή του διαμορφώθηκε στα 1.960,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Το ασήμι Μαΐου υποχώρησε κατά 3,3% στα 25,298 δολάρια ανά ουγγιά, ο χαλκός Μαΐου έκλεισε με πτώση 2,2% στα 4,523 δολάρια η λίβρα, η πλατίνα Απριλίου υποχώρησε 3,3% στα 1.052,30 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου έκλεισε με βουτιά 13,6% στα 2.417,60 δολάρια ανά ουγγιά.