Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας

χρηματιστές στη wall street

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow  Jones να παραμένει ουσιαστικά σταθερός στο χθεσινό του κλείσιμο, τον Nasdaq να ενισχύεται οριακά και τον S&P να κλείνει με ήπιες απώλειες.

Ειδικότερα ο Dow Jones, έκλεισε στις 31.494,32 μονάδες (οριακή άνοδο 0,98 μονάδων), ο S&P 500 υποχώρησε στις 3.906,71 μονάδες, με απώλειες 0,19%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 13.874,46 μονάδες, με άνοδο 0,07%.

Στήριξη στην αγορά προσέφερε η δήλωση της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στο CNBC, η οποία εμφανίστηκε σίγουρη για την αναγκαιότητα του προτεινόμενου από την κυβέρνηση Μπάιντεν πακέτου στήριξης, ύψους 1,9 τρισ. ευρώ, παρά τα θετικά οικονομικά στοιχεία που παρουσίασαν οι εταιρίες στο τρίμηνο. Η οικονομία των ΗΠΑ έχει ανάγκη το πακέτο τόνωσης ώστε να έρθει ξανά η ανάκαμψη ανέφερε η Γέλεν. «Το τίμημα του να κάνεις πολύ λίγα είναι πολύ μεγαλύτερό από το τίμημα του να κάνεις κάτι μεγάλο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να καθησυχάσει την αγορά για ένα πιθανό άλμα του πληθωρισμού, λόγω και του πακέτου τόνωσης, κάτι που θα αποτελούσε κρίσιμο παράγοντα για μια αλλαγή στάσης από τη FED ως προς την νομισματική της πολιτική. Όπως τόνισε δεν ανησυχεί τόσο για το ζήτημα του πληθωρισμού. «Ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλά για πάνω από μια δεκαετία. Ξέρετε ότι είναι ένα ρίσκο, αλλά είναι ένα ρίσκο που η FED και άλλοι μπορούν να διαχειριστούν», εξήγησε.

Η Νάνσι Πελόσι, από την πλευρά της, είπε ότι το προτεινόμενο πακέτο ανακούφισης θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων ακόμα και την επόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ η αγορά παρακολουθεί τις αποδόσεις των ομοσπονδιακών αμερικανικών ομολόγων, με το 10ετές να κινείται πάνω στο 1.341%,ενώ το 30ετές στο 2,135%.

Στα νέα του εμβολίου ξεχώρισε η συμφωνία της Novavax (4,75%) με την συμμαχία για τον εμβολιασμό στις φτωχότερες χώρες Gavi για την παροχή 1,1 δισ. δόσεων του εμβολίου Covid-19. Παράλληλα, το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer κατά της Covid-19 δεν χρειάζεται πλέον συντήρηση σε βαθιά κατάψυξη -70 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας, ενώ για το εμβόλιο της AstraZeneca έρευνα δείχνει πως γίνεται πιο αποτελεσματικό αν μεσολαβήσουν 3 μήνες μεταξύ των δύο δόσεων. Η μετοχή της Pfizer υποχώρησε πάντως στα 0,35%, ενώ αντίθετα αυτή που κατάφερε να ξεχωρίσει ήταν η μετοχή της Moderna που έκλεισε στο +3,05%

Φυσικά η αγορά παρακολούθησε και τη νέα τρελή κούρσα του bitcoin, το οποίο ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 55.000 δολάρια, με την κεφαλαιοποίησή του να σπάει το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (5%), Dow (4,92%) και Boeing (4,31%), ενώ τη χειρότερη πτώση οι μετοχές των Visa (-2,21%), Nike (-2,12%) και Procter & Gamble (-1,86%).