Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Με ήπιες απώλειες η αντίδραση στην εξαγορά της First Republic από την JPMorgan

Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Με οριακές απώλειες ξεκίνησε ο Μάιος για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, με την αγορά να αντιδρά ψύχραιμα στην κατάρρευση της First Republic Bank και την εξαγορά της από την JPMorgan, την ώρα που αναμένει τις αποφάσεις της FED στα μέσα της εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.051,70 μονάδες με απώλειες -0,14%, ο S&P 500 στις 4.167,87 μονάδες με πτώση -0,04% ενώ ο Nasdaq στις 12.212,60 μονάδες με απώλειες -0,11%.

Η First Republic Bank έγινε η τρίτη μεγάλη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε μέσα σε δύο μήνες, με τις αμερικανικές αρχές να θέτουν υπό τον έλεγχό το ίδρυμα και να μεταπωλούν το μεγαλύτερο μέρος του στην JPMorgan Chase, ελπίζοντας να βάλουν τέλος με αυτό τον τρόπο στο νέο επεισόδιο τραπεζικής κρίσης.

Η First Republice Bank είχε δεχθεί ιδιαίτερη πίεση μετά την κατάρρευση της SVB και της Silicon Valey Bank, με τους καταθέτες να απομακρύνονται άρον-άρον από αυτή. Κάτι που οδήγησε τον περασμένο Μάρτιο τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ σε παρέμβαση, προκειμένου να στηρίξουν τη ρευστότητα της τράπεζας. Ωστόσο, η ανακοίνωση, πριν λίγες ημέρες, των αποτελεσμάτων τριμήνου έφερε ένα νέο κύμα πιέσεων προς τη μετοχή, καθώς η φυγή των καταθέσεων αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από αυτό που φοβόταν η αγορά.

Πάντως, τόσο το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ όσο και η JPMorgan έσπευσαν να τονίσουν πως το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ασφαλές αλλά και πως με τη σημερινή κίνηση μπήκε ένα τέλος στο νέο επεισόδιο τραπεζικής κρίσης στη χώρα.

Κατα τ΄άλλα, η αγορά αναμένει τις αποφάσεις της FED την ερχόμενη Τετάρτη, με τους αναλυτές να αναμένουν μια νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 25 μ.β.. Αυτή αναμένεται πως θα είναι η τελευταία κίνηση  σύσφιξης της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και για τον λόγο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να δοθεί τόσο στην φρασεολογία της επίσημης ανακοίνωσης όσο και στις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της επιτροπής FOMC.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, μια σειρά από σημαντικές εταιρείες αναμένεται να ανακοινώσουν τις επιδόσεις τους στο προηγούμενο τρίμηνο και αυτή την εβδομάδα. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η Ford, η AMD, η Pfizer και η Starbucks την Τρίτη, η Etsy και η Qualcomm την Τετάρτη και  η Moderna και η Apple την Πέμπτη.

Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο τη Δευτέρα σημείωσε η JPMorgan (2.14%), ενώ άλλες 10 μετοχές του δείκτη σημείωσαν ήπια ή οριακά κέρδη. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Intel (-2,45%), ενώ ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% οι  Walgreens Boots Alliance (-1,82%),  Boeing (-1,41%) και American Express (-1,25%).

Κερδισμένες της ημέρας ήταν οι μετοχές κρουαζιέρας αλλά και οι μετοχές του κλάδου των κατασκευαστών ημιαγωγών. Η Norwegian Cruise Line σημείωσε άνοδο 8,91%, την καλύτερη επίδοση της ημέρας μεταξύ των μετοχών του S&P 500, ενώ η Carnival έκλεισε στο +3,04%. Η ON Semiconductor έκλεισε επίσης στο +8,85%, ενώ η NVIDIA στο +4,18%.

Αντίθετα, με βουτιά 43,3% έκλεισε η μετοχή της First Republic Bank.

Διαβάστε επίσης

Πετρέλαιο: Με απώλειες 1% το ποδαρικό στον Μάιο

Χρυσός: Με ήπιες απώλειες ξεκίνησε ο Μάιος