Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Με ήπιες απώλειες άνοιξε ο Νοέμβριος – Στη FED στρέφεται το ενδιαφέρον της αγοράς

Wall Street

Με τάσεις διόρθωσης ξεκίνησε ο Νοέμβριος στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν με ήπιες απώλειες, μακριά πάντως από τα χαμηλά ημέρας καθώς οι μετοχές κατάφεραν να περιορίσουν τις πιέσεις στην τελευταία ώρα της διαπραγμάτευσης της Τρίτης.

Η Wall Street είδε με προβληματισμό τα στοιχεία από την αγορά εργασίας, ενώ αναμένουν μεγάλο ενδιαφέρον τις αυριανές ανακοινώσεις της FED, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε νέα άνοδο των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μ.β..

O Dow Jones έκλεισε στις 32.653,20 μονάδες με απώλειες -0,24%, ο S&P 500 στις 3.856,10 μονάδες με πτώση -0,41% ενώ ο Nasdaq στις 10.890,85 μονάδες με απώλειες -0,89%.

Η αγορά μπαίνει στον Νοέμβριο έχοντας συμπληρώσει έναν εκρηκτικό μήνα, με τον Dow Jones να σημειώνει τον Οκτώβριο την καλύτερή του επίδοση από τον Ιανουάριο του 1976, με άνοδο κοντά στο 14%.

Ο Νοέμβριος ξεκινά με την συνεδρίαση της FOMC. Αν και η νέα άνοδος των 75 μ. β. είναι σίγουρη από την αγορά, το μεγάλο ενδιαφέρον βρίσκεται στα όσα θα δηλώσει ο Τζερόμ Πάουελ μετά το τέλος της συνεδρίασης και το αν θα δώσει σήμα για μια βραδύτερη αύξηση των επιτοκίων από τις επόμενες συνεδριάσεις της FED.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τις ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, έδειξαν πως η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, δίνοντας έτσι περιθώριο στη FED να συνεχίσει, εφόσον το επιθυμεί, τη  «γερακίσια» πολιτική. Ειδικότερα οι ανοικτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στα 10,7 εκατομμύρια τον Σεπτέμβριο, έναντι προσδοκιών για μείωση στα 10 εκατομμύρια.

«Ο υψηλός αριθμός των ανοιγμάτων συνεχίζει να υπογραμμίζει το τεράστιο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας, σε αντίθεση με αυτό που θέλει να δει η Federal Reserve καθώς μάχεται τον πληθωρισμό. Από την άλλη πλευρά, η ισχύς της αγοράς εργασίας ενισχύει την ασφάλεια της εργασίας, κάτι που είναι θετικό για τους εργαζόμενους και όσους φιλοδοξούν να εργαστούν», δήλωσε ο Mark Hamrick, ανώτερος οικονομικός αναλυτής της Bankrate.

Σε άλλα στοιχεία, το Institute for Supply Management ανέφερε ότι ο δείκτης μεταποίησης υποχώρησε 0,7 ποσοστιαίες μονάδες στις 50,2 τον Οκτώβριο . Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα μειωθεί στις 50 μονάδες. Οποιοσδήποτε αριθμός κάτω του 50 αντανακλά μια συρρικνούμενη οικονομία. Η ένδειξη ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, συνεχίζονται οι «μικτές» ανακοινώσεις, με 268 από τις εταιρείες του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου μέχρι τη Δευτέρα, από τις οποίες το 73% πέτυχε κέρδη πάνω από τις προσδοκίες, το 5% ίδια με αυτές και το 22% χαμηλότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Τα νούμερα δεν ήταν τόσο άσχημα όσο φοβόντουσαν πολλοί επενδυτές, αν και η πραγματικότητα είναι πως οι αναλυτές είχαν μειώσει σημαντικά τις προβλέψεις τους.

Οι μετοχές της Uber σημείωσαν άλμα 12,6% αφού η εταιρεία ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα έσοδα ενώ έδωσε μια θετική προοπτική για το τρέχον τρίμηνο. Οι μετοχές της Pfizer σημείωσαν άνοδο 3,11%  αφού ο φαρμακευτικός κολοσσός ξεπέρασε και αυτός τις προσδοκίες για τα κέρδη και τα έσοδα και αύξησε τις προοπτικές του . Αντίθετα η Eli Lilly υποχώρησε κατά -2,57%, αφού η φαρμακοβιομηχανία περιόρισε τις προοπτικές κερδών της για το 2022 , αν και παρουσίασε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Άνοδο 5,33% σημείωσε η SoFi Technologies Inc. μετά τη δημοσίευση αποτελεσμάτων της εταιρείας που χαρακτηρίστηκαν «εξαιρετικά» από έναν αναλυτή.

Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι JPMorgan (1,80%), Goldman Sachs (1,18%) και Nike (1,18%). Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Salesforce (-1,70%), Microsoft (-1,71%) και  Apple (-1,75%).

Διαβάστε επίσης

Κέρδη για το πετρέλαιο WTI μετά την υποχώρηση του δολαρίου

Κέρδη σημείωσε ο χρυσός λόγω υποχώρησης δολαρίου

Χρηματιστήριο: Μότορ Όιλ και Τέρνα Ενεργειακή ανάχωμα στους πωλητές – Σε ποια χαρτιά οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι και γιατί