• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με ήπια άνοδο άνοιξαν οι αγορές – Κέρδη για 3M και Goldman Sachs

    Wall Street


    Ήπια άνοδος παρατηρείται στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street μιάμιση ώρα μετά το άνοιγμα των αγορών, όπως προμήνυαν νωρίτερα και τα futures των βασικών δεικτών.

    Tην περασμένη Παρασκευή, oι επενδυτές ανακουφίστηκαν από τις…. «ασαφείς» δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Fed, στο Ετήσιο Οικονομικό Συμπόσιο στο Jackson Hole, που διοργανώθηκε από τη Fed της πόλης του Κάνσας.

    Αν και οι δηλώσεις τους ήταν διφορούμενες, οι επενδυτές επέλεξαν να δουν με αισιοδοξία το μέλλον, θεωρώντας ότι επιτέλους η Ομοσπονδιακή τράπεζα ίσως ολοκληρώσει την αυστηρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί από τον Μάρτιο του 2022. Και αυτό καθώς παρά το γεγονός πως ο Πάουελ τόνισε πως η FED είναι έτοιμη να προχωρήσει αν χρειαστεί σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, επεσήμανε πως η Τράπεζα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις της για να μην πληγεί η οικονομία.

    «Στις προσεχείς συναντήσεις, θα αξιολογήσουμε την πρόοδό μας με βάση το σύνολο των μακροοικονομικών δεδομένων, τις εξελισσόμενες προοπτικές και κινδύνους», είπε ο Πάουελ. «Βάσει αυτής της αξιολόγησης, θα προχωρήσουμε προσεκτικά, καθώς αποφασίζουμε εάν θα ακολουθήσουμε μία αυστηρότερη νομισματική πολιτική ή αν θα διατηρήσουμε σταθερό το επιτόκιο πολιτικής και θα περιμένουμε περαιτέρω στοιχεία».

    Πάντως, πλέον είναι ευρέως γνωστό ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα για την πολιτική που θα ακολουθηθεί ενάντια στον πληθωρισμό.

    Έχοντας ως απώτερο στόχο ένα πληθωρισμό της τάξης του 2%, οι περισσότεροι αξιωματούχοι -όπως έδειξαν και τα τελευταία πρακτικά που δημοσιεύτηκαν στις 16 Αυγούστου- είναι υπέρμαχοι μίας νέας αύξησης των επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023.

    «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πάουελ.

    Το παζλ θα συμπληρωθεί αυτή την εβδομάδα από τα μακροοικονομικά στοιχεία (αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, καταναλωτική εμπιστοσύνη, δείκτης ανεργίας, PCE Price Index), τα οποία σε συνδιασμό με τη νέα ανακοίνωση για τα στοιχεία του πληθωρισμού κατά τον μήνα Αύγουστο (σ.σ. ανακοινώνονται στις 13/9), θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της επόμενης συνεδρίασης της FOMC της Fed, που θα πραγματοποιεί στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2023.

    Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις του έτους, καθώς οι αξιωματούχοι θα ανακοινώσουν τις προβλέψεις τους για την πορεία της οικονομίας.

    Πώς κινούνται οι δείκτες

    Ο βιομιχανικός Dow Jones κινείται με άνοδο 0,51% στις 34.521,52 μονάδες.

    Από τις μετοχές του δείκτη, ανοδικά κινούνται η (+3,80%), η οποία φέρεται πως κατέληξε σε συμβιβασμό ύψους 5,5 δισ. δολαρίων για την διευθέτηση των 300.000 αγωγών εναντίον της, για το σκάνδαλο με την πώληση ελαττωματικών ωτοασπίδων στον αμερικανικό στρατό, και οι Dow Inc. (+1,52%) και Goldman Sachs Group Inc. (+1,39%).

    Την ίδια ώρα, τη μεγαλύτερη υποχώρησης καταγράφουν οι μετοχές των Travelers Cos. Inc.(-0,64%), Merck & Co. Inc. (-0,74%), και Johnson & Johnson (-1,25%).

    Ο S&P 500 κινείται στις 4.420,93  μονάδες με άνοδο 0,35%.

    Από τους κλάδους του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει ο κλάδος των ΙΤ Services (1,21%).

    Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται στις 13.647,29 μονάδες με άνοδο 0,42%.

     

    Διαβάστε επίσης:

    VIDAVO: Την αγορά και διάθεση ιδίων μετοχών ενέκρινε η ΓΣ

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή στις 1.300 μονάδες με άλμα από Viohalco, Cenegy και Motor Oil – Στο +1,13% οι τράπεζες

    Βούλτεψη σε ΣΥΡΙΖΑ: Μιλούν αυτοί που έκαναν τον εμπρησμό πλημμέλημα



    ΣΧΟΛΙΑ