Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Μακριά από τα υψηλά ημέρας έκλεισε ο Dow Jones, μετά και το βέτο του Τραμπ – Πτώση για Nasdaq

Wall Street

Με μικτά πρόσημα και μακριά από τα υψηλά ημέρας έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους δείκτες να υποχωρούν απότομα προς το τέλος της συνεδρίασης από τα υψηλά ημέρας, έπειτα από το βέτο που άσκησε ο Αμερικανός Πρόεδρος στον αμυντικό προϋπολογισμό των 740 δισ. δολαρίων.

 Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «δώρο για τη Ρωσία και την Κίνα». Πάντως, οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως αυτή τη φορά το Κογκρέσο θα αποφασίσει να παρακάμψει το βέτο του Αμερικανού προέδρου, αφού το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία και από τα δύο σώματα.

Πέρα από το αμυντικό νομοσχέδιο, ο Ντόναλντ Τραμπ  δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του ούτε για τη συμφωνία των 900 δισ. δολαρίων στην οποία κατέληξαν οι Ρεπουμπλικανοί με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, με την οποία τα νοικοκυριά θα λάβουν ενίσχυση 600 δολαρίων. Ο Τραμπ χαρακτήρισε «ντροπή» τη συμφωνία,  ζητώντας μεταξύ άλλων η ενίσχυση να ανέβει στα 2.000 δολάρια. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απείλησε να ασκήσει βέτο.

Η αγορά ωστόσο κατάφερε και βρήκε στήριξη στις ανακοινώσεις για τον αριθμό των αιτήσεων για έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας ο οποίος μειώθηκε την τελευταία εβδομάδα στις 803.000, τον μικρότερο αριθμό εδώ και τρεις εβδομάδες. Η μείωση εξέπληξε θετικά τους αναλυτές, που ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 885.000.
Αντίθετα, τα αμερικανικά νοικοκυριά κατέγραψαν μείωση στις δαπάνες και στα εισοδήματά τους τον Νοέμβριο, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας επηρέασε την αμερικανική οικονομία.
Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές παρακολουθούν με ικανοποίηση την θετική αντίδραση των αγορών στην Ευρώπη για την απόφαση της Γαλλίας να ανοίξει τα σύνορα με την Βρετανία, για μεταφορές προϊόντων. 

Στα επιχειρηματικά νέα, οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν μια δεύτερη συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση για την παράδοση επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 30.129,83 μονάδες περιορίζοντας την άνοδό του στο +0,38% ενώ ο S&P 500 στις 3.690,01 μονάδες, με οριακή άνοδο +0,07%. Αντίθετα, ο  Nasdaq υποχώρησε στις 12.771,11 μονάδες με απώλειες -0,29%, αφού οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες Amazon, Apple και Microsoft είδαν τις μετοχές του να υποχωρούν.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 18 έκλεισαν με άνοδο και 12 με απώλειες. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των JPMorgan (2,79%), Goldman Sachs (2,54%) και American Express (2,05%). Τις μεγαλύτερες απώλειες οι μετοχές των Salesforce.com (-1,62%), Microsoft (-1,30%) και  Apple (-0,70%).