Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Και τώρα… FED – Ανοδικά αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας οι δείκτες

Wall Street

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο έδωσαν την απαραίτητη στήριξη στη Wall Street την Τρίτη για να συνεχίσει για δεύτερη ημέρα την ανοδική της πορεία. Ωστόσο, οι δείκτες έκλεισαν μακριά από τα υψηλά ημέρας, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για τις αυριανές ανακοινώσεις της FED.

Ειδικότερα, ο Dow  Jones έκλεισε στις 34.108,64 μονάδες (ενδοσυνεδριακά έφτασε μέχρι και τις 34.712 μονάδες) με άνοδο 0,30%, ο S&P 500 στις 4.019,65 μονάδες με κέρδη 0,73% και ο Nasdaq στις 11.256,81 μονάδες με άνοδο 1,01%. Ο S&P 500 είχε ανοίξει την ημέρα με κέρδη 2,5% και ο Nasdaq με άνοδο 3,35%.

Οι επενδυτές είδαν με ικανοποίηση τον δείκτη τιμών καταναλωτή να ενισχύεται κατά 7,1% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 0,6% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Τρίτη.

Ο συνολικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, καθώς οι χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια αντιστάθμισαν το αυξανόμενο κόστος τροφίμων.

Οι οικονομολόγοι είχαν εκτιμήσει νωρίτερα μία πέμπτη συνεχόμενη πτώση των δεικτών του πληθωρισμού στο 7,3%, την χαμηλότερη τους τελευταίους 11 μήνες.

Οι αγορές περίμεναν τα στοιχεία του πληθωρισμού για να κλειδώσουν τα στοιχήματά τους για την νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Fed την Τετάρτη. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση 0,5%, ύστερα από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις της τάξης των 75 μονάδων βάσης.

Ο στόχος της Fed για τον πληθωρισμό συνεχίζει να απέχει από τα τωρινά δεδομένα, μιας και οι Αμερικανοί τραπεζίτες έχουν θέσει τον πήχη στο 2%, έχοντας προειδοποιήσει ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που δεν θα ολοκληρωθεί άμεσα.

Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του Dow Jones σημείωσαν οι Chevron (2,23%), Salesforce  (1,89%) και Merck  (1,78%).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσαν οι UnitedHealth (-1,40%) και  Amgen (-1,63%).

Από τις μετοχές του S&P 500 ξεχώρισε το άλμα της Moderna κατά +19,63%. Στον αντίποδα, η United Airlines έκλεισε στο -6,94%, ενώ ακολούθησαν οι Trimble (-6,38%) και American Airlines (-5,21%).

Στο -4,09% έκλεισε επίσης η μετοχή της Tesla, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.