• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρή άνοδος για τους βασικούς δείκτες με το βλέμμα ξανά στο Κογκρέσο

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, με τους επενδυτές να παρακολουθούν για μια ακόμα ημέρα τις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας.

    Όπως αναμενόταν, παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο η νέα συμβιβαστική πρόταση της ομάδας των βουλευτών και γερουσιαστών των δύο κομμάτων. Η νέα πρόταση είναι μικρότερη από την προηγούμενη των 908 δισ. δολαρίων, με το πακέτο να χωρίζεται σε δύο μικρότερα.  Η πρόταση που παρουσιάστηκε σήμερα αφορούσε το  πακέτο μέτρων αξίας 748 δισ. δολαρίων, το οποίο αφορούσε μόνο θέματα για τα οποία τα δύο κόμματα δεν διαφωνούν. Τα μέτρα αφορούν στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

    Το δεύτερο πακέτο μέτρων, αξίας 160 δισ. δολαρίων, που θα παρουσιαστεί αργότερα, θα περιλαμβάνει τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα, όπως το θέμα της νομικής προστασίας των επιχειρήσεων κατά προσφυγών από προσφυγές εργαζόμενων για τα μέτρα προστασίας αλλά και το θέμα της οικονομική βοήθεια προς τις κυβερνήσεις των πολιτειών και των κομητειών.

    Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ενώ ήδη έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις ΗΠΑ. Μάλιστα o FDA αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να αποφασίσει και για το δεύτερο διαθέσιμο εμβόλιο, αυτό της Moderna. Παράλληλα, στην ΕΕ ο EMA αποφάσισε να επιταχύνει τη διαδικασία για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας στο εμβόλιο των Pfizer – BioNTech, με τους πρώτους εμβολιασμούς να αναμένονται πριν το τέλος του έτους.

    Πάντως η πορεία της πανδημίας συνεχίζει να ανησυχεί τους επενδυτές. Ήδη πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, αυστηροποιούν ξανά τα μέτρα περιορισμού ενόψει των εορτών ενώ και στις ΗΠΑ διάφορες πολιτείες ετοιμάζονται για αντίστοιχες κινήσεις, την ώρα που οι νεκροί στη χώρα ξεπέρασαν τους 300.000.

    Σε αυτό το κλίμα, ο  Dow Jones έκλεισε στις 30.199,31 μονάδες με άνοδο 1,13%, ο  S&P 500 στις 3.694,62 μονάδες με κέρδη  1,29% ενώ ο  Nasdaq στις 12.595,06 μονάδες με άνοδο 1,25%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 5 έκλεισαν με απώλειες. Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Apple (5,01%),
    Disney (2,74%) και Travelers (2,44%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Salesforce.com (-0,51%).



    ΣΧΟΛΙΑ