• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρές απώλειες ενόψει της ομιλίας Μπάιντεν

    γυναίκα χρηματιστής της Wall Street με μάσκα


    Καθώς η ρωσική επίθεση κλιμακώνεται στην Ουκρανία και οδηγεί τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι,  οι βασικοί δείκτες στη Wall Street επέστρεψαν σε αρνητικό έδαφος ξεκινώντας με αρνητικό τρόπο τον Μάρτιο, ακολουθώντας το βαρύ κλίμα που επικράτησε νωρίτερα και στις ευρωπαϊκές αγορές.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.294,35 μονάδες με απώλειες -1,77%, ο S&P 500 στις 4.306,20 μονάδες με πτώση -1,55% ενώ ο Nasdaq στις 13.532,46 μονάδες με απώλειες -1,59%.

    Οι εικόνες δορυφόρων που δείχνουν ένα κομβόι στρατιωτικών οχημάτων της Ρωσίας, μήκους αρκετών χιλιομέτρων, να προχωρεί προς το Κίεβο, έφερε νέα πίεση στις διεθνείς αγορές. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έχοντας αποτύχει να οδηγήσει στην αποχώρηση του Ζελένσκι από την εξουσία της Ουκρανίας μέσω της επίθεσης της πρώτης εβδομάδας, επιχειρεί τώρα να ενισχύσει την θέση της Ρωσίας ενόψει των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός, επιχειρώντας μια πολιορκία της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

    Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ημέρας ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε βομβαρδισμούς σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Την ίδια ώρα, η Ουκρανία ζητά ξανά τη στήριξη της Δύσης, οι οποίες προκαλούν ήδη ισχυρές πιέσεις στη ρωσική οικονομία.

    Η αγορά αναμένει πάντως με ενδιαφέρον απόψε την καθιερωμένη ομιλία του Τζο Μπάιντεν προς τους Αμερικανούς για την Κατάσταση του Έθνους, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στην κρίση στην Ουκρανία.

    Οι μετοχές των τραπεζών ήταν οι μεγάλες χαμένες της ημέρας, καθώς η στροφή των επενδυτών σε ασφαλή καταφύγια έχει οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των ομολόγων. Χαρακτηριστικά η απόδοση του  10ετούς αμερικανικού ομολόγου έπεσε  κάτω από το 1,7%.

    Η Bank of America υποχώρησε κατά 3,9% και η Wells Fargo κατά 5,8%. Η μετοχή της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών  Charles Schwab υποχώρησε σχεδόν 8%.

    Αν και οι περισσότερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν μικρή άμεση έκθεση σε ρωσικές εταιρείες, δεν είναι σαφές πώς οι κυρώσεις στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες και, με τη σειρά τους, τις ΗΠΑ, δήλωσε ο διευθυντής έρευνας μετοχών της CFRA, Ken Leon.

    Ορισμένες από τις απώλειες της αγοράς αντισταθμίστηκαν από τα ισχυρά κέρδη Target , καθώς ο μεγάλος λιανοπωλητής σημείωσε κέρδος 3,19 δολαρίων ανά μετοχή που ήταν πολύ υψηλότερο από τις εκτιμήσεις της Wall Street. Η μετοχή έκλεισαν με άλμα 9,8%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 4 έκλεισαν με άνοδο (Chevron 3,97%, Home Depot 1,40%, Walmart 0,61% και  UnitedHealth 0,08%). Από τις υπόλοιπες 26 μετοχές του δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι American Express (-8,47%), Boeing (-5,13%) και JPMorgan (-3,77%).



    ΣΧΟΛΙΑ