Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ισχυρά κέρδη για Dow Jones μετά την έγκριση του πακέτου τόνωσης – Οριακές απώλειες για Nasdaq

χρηματιστές στη wall street

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street καθώς ο Nasdaq δεν μπόρεσε να διατηρηθεί σε ανοδικό έδαφος κλείνοντας με οριακές απώλειες. Η αγορά κινήθηκε στον απόηχο της τελικής έγκρισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του πακέτου τόνωσης των 1,9 τρισ. δολαρίων καθώς και των συγκρατημένων στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Το πακέτο τόνωσης που πρότεινε ο Τζο Μπάιντεν εγκρίθηκε από το Κογκρέσο με μικρές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αύξηση των απευθείας επιδομάτων προς τους πολίτες στα 1.400 δολάρια, καθώς και κεφάλαια για την ενίσχυση των διοικήσεων σε πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις, όπως επίσης και χρήματα για την ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας και την επανέναρξη των σχολείων. Το νομοσχέδιο, που αποτελεί μια μεγάλη πολιτική νίκη για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο,  αναμένεται να κυρωθεί από τον Μπάιντεν την Παρασκευή.

Παράλληλα, οι επενδυτές προσπάθησαν να αξιολογήσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος παρουσίασε μια «συγκρατημένη» αύξηση διαψεύδοντας τους φόβους για ταχύτερη του αναμενόμενου άνοδο των τιμών. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σταθερά τον Φεβρουάριο, καθώς η ζήτηση για υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών ταξιδιών  αυξάνεται σταδιακά, εν μέσω της συνεχώς βελτιούμενης υγειονομικής κατάστασης. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% τον περασμένο μήνα, μετά την άνοδο 0,3% τον Ιανουάριο. Κατά τους 12 μήνες, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 1,7%, η μεγαλύτερη άνοδος από τον Φεβρουάριο του 2020, μετά την άνοδο 1,4% τον Ιανουάριο. O δομικός δείκτης τιμών που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση και μόλις 0,1% από τον προηγούμενο μήνα.

Η αγορά, φυσικά,  συνεχίζει να προβληματίζεται για τις επιπτώσεις που θα έχει στον πληθωρισμό η εφαρμογή των διατάξεων του νέου πακέτου τόνωσης. Πάντως, αμέσως μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι αποδόσεις του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησαν, κινούμενες στο επίπεδο του 1,52%, χωρίς ωστόσο αυτό να σταθεί ικανό για να κρατήσει για δεύτερη ημέρα σε θετικό έδαφος τον Nasdaq.

Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 32.297,02 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,46%, ο S&P 500 στις 3.898,81 μονάδες, με κέρδη 0,60% ενώ ο Nasdaq στις 13.068,83 μονάδες με οριακές απώλειες -0,04%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 4 έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, με την χειρότερη ημέρα να καταγράφει η Apple (-0.91%), έπειτα και από το δημοσίευμα του Nikkei ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μείωση των παραγγελιών παραγωγής iPhone κατά 20% λόγω χαμηλής ζήτησης για το iPhone 12 mini. Ακολούθησαν σε απώλειες οι μετοχές των UnitedHealth (-0,68%), Intel (-0,67%) και  Microsoft (-0,58%).

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσαν οι Boeing (6,39%), Walgreens (4,25%) και Goldman Sachs (3,46%).

Αρνητικά κινήθηκαν και οι υπόλοιπες μετοχές FAANG πέρα από την Apple, με την Facebook να κλείνει στο -0,32%, την Amazon στο -0,17%, την Netflix -0,38% και την μετοχή της μητρικής της Google, Alphabet στο -0,20%.

Με μεγάλες αυξομειώσεις κινήθηκε η μετοχή της Gamestop η οποία ξεκίνησε με ισχυρή άνοδο φτάνοντας έως τα 348 δολάρια, βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 172 δολάρια και έκλεισε τελικά στα 265 δολάρια με άνοδο