Με πιέσεις άνοιξε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τους βασικούς δείκτες στη Wall Street, με την αγορά να παρακολουθεί ξανά την συζήτηση γύρω από τα μέτρα για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Παρά τις ελπίδες που έφερε η απόφαση των επικεφαλής των δύο πολιτικών κομμάτων στην Γερουσία για να ξεκινήσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν κατάφερε λίγη ώρα αργότερα να προκαλέσει νέα ψυχρολουσία. Με επιστολή του προς την Fed, αρνήθηκε να παρατείνει ορισμένα προγράμματα που έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί η πιστωτική ροή σε όλα τα μέρη της οικονομίας. Ο Μνούτσιν ανέφερε πως τα 455 δισ. δολάρια που διατέθηκαν στο υπουργείο στο πλαίσιο της Πράξης CARE την άνοιξη, μεγάλο μέρος των οποίων «μπήκαν στην άκρη» για να στηριχθεί ο δανεισμός της Fed προς τις επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ και τις τοπικές κυβερνήσεις, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για να τα ανακατανείμει το Κογκρέσο.

«Ζητώ η Federal Reserve να επιστρέψει τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια στο υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Μνούτσιν. Η Fed σαφώς δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη και ως απάντησή της στην επιστολή τονίζει ότι θα προτιμούσε «όλες οι διευκολύνσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τον σημαντικό τους ρόλο ως ανάχωμα για την πιεσμένη και ευάλωτη οικονομία». Τα προγράμματα αυτά μπορεί να μην χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα ωστόσο προσέφεραν μια ασφάλεια στις αγορές και τους επενδυτές.

Πάντως, τα θετικά νέα της ημέρας έρχονται ξανά από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορονοϊού, καθώς η Pfizer και η BioNTech θα ζητήσουν σήμερα έκτακτη αδειοδότηση από την FDA για το εμβόλιο τους. Η άδεια αναμένεται να δοθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου. Όπως ανέφερε ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, η εταιρεία είναι ήδη έτοιμη να διαθέσει τις πρώτες 20 εκατ. δόσεις εμβολίου σε λίγες ώρες από την έκδοση της άδειας.

Σε αυτό το κλίμα, μισή ώρα μετά την έναρξη των συνεδριάσεων στη  Νέα Υόρκη, ο Dow Jones υποχωρούσε στις 29.390,10 μονάδες με πτώση -0,32%, ο  S&P 500 στις 3.572,58 μονάδες με απώλειες -0,26% και ο  Nasdaq  στις 11.882,78 μονάδες με απώλειες -0,18%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones ελάχιστες  κινούνται θετικά, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι UnitedHealth (-1,29%), American Express (-1,30%) και
Boeing (-1,30%).