• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ήπια άνοδος στην έναρξη της εβδομάδας της FED – Nvidia, AMD, Apple και οι υπόλοιπες μετοχές που ξεχώρισαν

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με ήπια άνοδο ξεκίνησαν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με τους αγορές να αναμένουν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της FED μετά τη διήμερη συνάντηση των αξιωματούχων της επιτροπής FOMC που ξεκινά την Τρίτη και ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 38.868,17 μονάδες με άνοδο 0,18%, ο S&P 500 στις 5.360,81 μονάδες με κέρδη 0,26% ενώ ο Nasdaq στις 17.192,53 μονάδες με άνοδο 0,35%.

    Αν και η Wall Street αναμένει πως η FED θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για έναν ακόμα μήνα, η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τις αναθεωρημένες προβλέψεις των αξιωματούχων της FOMC για την οικονομία και την νομισματική τους πολιτική.

    Την προηγούμενη φορά που δημοσιεύθηκαν οι προβλέψεις των αξιωματούχων της FED, είχαν επιλέξει να διατηρήσουν αμετάβλητη την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. μέσα στο 2024. Ωστόσο ο υψηλός πληθωρισμός έχει προκαλέσει μεγαλύτερο προβληματισμό στη FED, όπως έχει φανεί από τις δηλώσεις των μελών της, με την αγορά να αναμένει  πλέον μια μείωση επιτοκίων τον Νοέμβριο, αλλά να έχει αμφιβολίες για την πολιτική που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια του έτους.

    Την περασμένη ΠαρασκεWaυή η αγορά απογοητεύτηκε από τα στοιχεία από την αγορά εργασίας, τα οποία έδειξαν πως τον Μάιο προστέθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας από το αναμενόμενο, αν και η ανεργία έφτασε στο 4%.

    Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

    Στήριξη στη Wall Street έδωσε τη Δευτέρα η μετοχή της Nvidia, στην πρώτη της διαπραγμάτευση μετά το split 10 προς 1. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 0,75% στα 121,79 δολάρια, με την κεφαλαιοποίησή της να επιστρέφει στα 3 τρισ. δολάρια. Την Παρασκευή, πριν το slit,  η μετοχή είχε κλείσει στα 1208,88 δολάρια. Μέσα στο 2024 η Nvidia έχει σημειώσει άνοδο 124%.

    Αντίθετα, ισχυρή πτώση σημείωσε και η ανταγωνίστρια της Nvidia, AMD υποχωρώντας κατά -4,49% στα 160,34 δολάρια, μετά τον υποβιβασμό της σε «Equal Weight» από «Overweight», από την Morgan Stanley. Η τράπεζα έθεσε επίσης την τιμή στόχο στα 176 δολάρια.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Home Depot (1,69%), Walmart (1,64%), Amazon.com (1,50%) και Walt Disney (1,18%).

    Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Apple, η οποία υποχώρησε κατά 1,91%, αν και ο τεχνολογικός γίγαντας ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την OpenAI και ανήγγειλε μια νέα πλατφόρμα ΑΙ, την «Apple Intelligence» στο συνέδριο προγραμματιστών της.  Η μετοχή της Verizon Communications έκλεισε επίσης στο -1,29%, ενώ η Visa στο -1,30%.

    Εκτός του Dow Jones, η μετοχή της Southwest Airlines έκλεισε με άνοδο 7,03% καθώς η Elliott Investment Management απέκτησε μετοχές αξίας 1,9  δισ. δολαρίων, κάτι που την κάνει έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην εταιρεία.

    H μετοχή της Diamond Offshore Drilling αυξήθηκε κατά 10,9% αφού η εταιρεία συμφώνησε να εξαγοραστεί από τη Noble Corp για περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η μετοχή της Huntington Bancshares έκλεισε με πτώση 6,12%, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του S&P 500, καθώς η τράπεζα ανέφερε πως αναμένει πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους για ολόκληρο το έτος κατά 1% έως 4%, χαμηλότερατερα από προηγούμενες οδηγίες της.

    Η μετοχή meme της GameStop υποχώρησε ξανά κατά 12%. Η μετοχή είχε κλείσει στο -39% την Παρασκευή, στη χειρότερη ημέρα της από τον Φεβρουάριο του 2021, παρά την επιστροφή του επενδυτή Keith Gill («Roaring Kitty» σε ένα livestream στο YouTube την ίδια ημέρα.

    Πτώση 2,08% σημείωσε η Tesla, εν αναμονή της ψηφοφορίας των μετόχων την Πέμπτη για τη συμφωνία αμοιβής ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Elon Musk.

    Τέλος, η μετοχή της KKR αυξήθηκε κατά 11,18%, της CrowdStrike κατά 7,29% και της GoDaddy κατά 1,88% καθώς όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή οι τρεις μετοχές θα ενταχθούν στον S&P 500 αργότερα αυτό τον μήνα. Οι τρεις μετοχές θα αντικαταστήσουν τις Robert Half (+1,46%), Comerica (-1,66%) και Illumina (-3,41%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Άλμα 2,9% για το WTI, πάνω από τα 81 δολάρια επέστρεψε το Brent

    Χ.Α: Αλλαγές στη μετοχική σύνθεση επτά εταιρειών

    Ευρωαγορές: Βουτιά 1,35% για τον CAC 40 μετά το χαστούκι του Μακρόν στις ευρωεκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ