Με ισχυρές απώλειες, κοντά στα χαμηλά ημέρας, έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, παρασυρμένοι από το sell off των τεχνολογικών μετοχών.

Βαρίδι της ημέρας αποδείχθηκε η μετοχή της μητρικής εταιρείας της Facebook, Meta, η οποία υποχώρησε κατά 26,39% στα 237,76 δολάρια (από 323 δολάρια στο κλείσιμο της Πέμπτης), χάνοντας σε κεφαλαιοποίηση πάνω από 200 δισ. δολάρια μέσα σε μια ημέρα.

Ειδικότερα,  ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 518,17 μονάδων στις 35.111,16 μονάδες (πτώση 1,45%), ο  S&P 500 ολοκλήρωσε στις 4.477,44 μονάδες με βουτιά 111,94 μονάδων ή -2,44%, ενώ ο Nasdaq βυθίστηκε ξανά κάτω από το όριο των 14.000 μονάδων, κλείνοντας στις 13.878,82 με απώλειες 3,74% ή 538,73 μονάδες 3,74%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 5 κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος, με τη UnitedHealth Group να είναι αυτή που σημείωσε τη σημαντικότερη άνοδο (1,87%). Στον αντίποδα, τις ισχυρότερες απώλειες σημείωσαν οι Honeywell International (-7,61%), Salesforce (-5,44%) και Microsoft (-3,80%).

Η Μαύρη Πέμπτη της Facebook

H Meta, μητρική της Facebook, κατάφερε να καταγράψει τη χειρότερη συνεδρίαση της ιστορίας της, μετά τα απογοητεύτικά στοιχεία που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 καθώς και τις ασθενείς προβλέψεις της για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 3,67 δολάρια ανά μετοχή έναντι 3,84 δολάρια ανά μετοχή που ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με τη Refinitiv, αν και κατάφερε να ξεπεράσει τον στόχο για τα έσοδα (33,67 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 33,4 δισ.). Κυρίως όμως, ο προβληματισμός της αγοράς ήρθε μετά την πρόβλεψή της για ασθενέστερη από την αναμενόμενη αύξηση εσόδων το επόμενο τρίμηνο. Ειδικότερα η εταιρεία προέβλεψε έσοδα από 27 έως 29 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι πρόβλεψης της αγοράς για 30,15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία ανέφερε πως δέχεται μεγάλο χτύπημα από τις αλλαγές απορρήτου της Apple, οι οποίες επηρεάζουν τη στόχευση και τη μέτρηση των διαφημίσεων, ενώ ανέφερε επίσης ότι οι μακροοικονομικές προκλήσεις, όπως ο πληθωρισμός και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των διαφημιζόμενων.

Για πρώτη φορά κατέγραψε επίσης μείωση σε τρίμηνο των καθημερινών ενεργών χρηστών, την ώρα που το κόστος για τη δημιουργία του δικού της metaverse, που αποτελεί το όραμα της εταιρείας για το μέλλον της, επιβεβαιώνεται πως είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Οι αναλυτές της JPMorgan υποβάθμισαν τη μετοχή από overweight σε ουδέτερη την Πέμπτη και μείωσαν τον στόχο τιμής τους από 385 δολάρια σε 284 δολάρια.

Οι αναλυτές είπαν ότι η Meta «βλέπει σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη της διαφήμισης ενώ ξεκινά μια ακριβή, αβέβαιη, πολυετή μετάβαση στο Metaverse».

Το τμήμα της Meta που απασχολείται με την ανάπτυξη της δικής του πλατφόρμας metaverse, έχει πραγματοποίησε έσοδα μόλις 877 εκατομμυρίων δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2021, την ώρα που η λειτουργική ζημία ανέρχεται σε 3,3 δισ. δολάρια. Το τμήμα κατέγραψε ζημιές 10 δισ. δολαρίων στο σύνολο του προηγούμενου έτους ενώ αυτές οι απώλειες αυξάνονται καθώς ποντάρει όλο και περισσότερο στο metaverse.

Η πτώση του Facebook παρέσυρε και άλλες μετοχές εταιρειών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης. Οι μετοχές της Snap έκλεισαν στο -23,53%, της Twitter στο -5,59% και της  Pinterest στο -10,32%.

Και η Spotify Technology όμως  σημείωσε ισχυρή πτώση 16,7%, καθώς τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης της συνδρομητικής της βάσης.

Τα καλά νέα από Amazon και Pinterest

Ωστόσο, τα καλά νέα για την αγορά ήρθαν μετά  μετά το τέλος της συνεδρίασης. Η Pinterest ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την μετοχή της να κινείται στην μετασυνεδριακή διαδικασία στο +23,62%.

Ισχυρά αποτελέσματα, καλύτερα των αναμενόμενων, ανακοίνωσε και η Amazon, με την μετοχή της να κινείται στο +16,25% στη μετασυνεδριακή διαδικασία. Η μετοχή του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου είχε και αυτή επηρεαστεί από τη βουτιά της Meta κλείνοντας στο -7,81% την Πέμπτη.

Άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων

Οι τεχνολογικές μετοχές, πάντως, πέρα από την πίεση λόγω της Facebook είχαν να αντιμετωπίσουν και τη νέα άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, με το 10ετές κρατικό αμερικανικό τίτλο να βλέπει την απόδοσή του  να φτάνει στο επίπεδο του 1,84%.

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων επηρεάστηκε από την αύξηση βασικών επιτοκίων στο 0,5% που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά και τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ πως το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων της Ευρωζώνης ενδέχεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης νέο ιστορικό υψηλό στον πληθωρισμό τον Ιανουάριου, αφήνοντας πάντως αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 23.000 και διαμορφώθηκαν στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 238.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιανουαρίου. Μείωση κατέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα και οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, καθώς υποχώρησαν κατά 44.000 σε 1,63 εκατομμύρια αιτήσεις.

Αντίθετα άνοδο 6,6% κατέγραψε στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση κατά 4,4%. Στο σύνολο του 2021, η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ βελτιώθηκε κατά 1,9%, έναντι 2,4% το 2020.

Διαβάστε επίσης

Πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι το αμερικανικό αργό – Πτώση για μέταλλα και φυσικό αέριο

Ευρωαγορές: Ισχυρές απώλειες μετά της ανακοινώσεις της ΕΚΤ, βουτιά 1,57% για τον DAX