• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: H Disney έσπρωξε τον Dow Jones ξανά πάνω από τις 30.000 μονάδες – Αρνητική η εβδομάδα για τους βασικούς δείκτες

    • NewsRoom
    WALT DISNEY COMPANY

    WALT DISNEY COMPANY


    Με την εντυπωσιακή άνοδο της μετοχής της Disney να παρασύρει σε θετικό έδαφος τον Dow Jones, την ώρα που οι δύο άλλοι βασικοί δείκτες των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης έκλειναν με απώλειες, ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στη Wall Street.

    Η μετοχή της Disney κατάφερε να καταγράψει διπλάσια άνοδο καθώς η εταιρεία ανέφερε πως οι συνδρομητές στην υπηρεσία Disney+ θα μπορούσε να τριπλασιαστούν στα 260 εκατ. μέχρι το 2024.

    Πάντως, αν και τα νέα από την εταιρεία του κλάδου της διασκέδασης ενθουσίασαν τους επενδυτές, το κλίμα παραμένει βαρύ στην αμερικανική αγορά, μπροστά στο νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για το πολυαναμενόμενο πακέτο τόνωσης τη αμερικανικής οικονομίας. Το… σήριαλ συνεχίζεται με την πλευρά των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας να προαναγγέλουν πως δεν θα υποστηρίξουν την διακομματική, συμβιβαστική πρόταση των 908 δισ. δολαρίων.

    Πάντως, οι βασικοί δείκτες κατάφεραν να μαζέψουν μέρος των απωλειών τους κατά το δεύτερο μισό της συνεδρίασης, μετά και από την υπερψήφιση από τη Γερουσία του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό, παρά την προτροπή του Τραμπ για βέτο.

    Από και πέρα, οι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για μια εμπορική συμφωνία μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου του Brexit, την 31η Δεκεμβρίου. Τα σημάδια μέχρι στιγμής είναι αποθαρρυντικά, με την τελευταία προσπάθεια συνεννόησης, στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση το Μπόρις Τζόνσον με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να λήγει άδοξα. Μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε τις εταιρείες της χώρας του να προετοιμαστούν για μια περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.

    Από την άλλη η αγορά αναμένει την απόφαση της FDA, για την χορήγηση άδειας έκτακτης χρήσης του εμβολίου των  Pfizer/BioNTech. Την Πέμπτη η ανεξάρτητη  συμβουλευτική επιτροπή από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες αποφάσισε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων, δίνοντας τη θετική της εισήγηση του  Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων.

    Μάλιστα στο θέμα παρενέβη και ο Λευκός Οίκος με τον προσωπάρχης Μαρκ Μέντοους να ζητά από τον  επικεφαλής του Οργανισμού Τνα υποβάλλει την παραίτησή του εάν  δεν εξουσιοδοτήσει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech μέχρι το τέλος της ημέρας, όπως αναφέρει η Washington Post, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιτίθεται στον οργανισμό χαρακτηρίζοντάς τον «μια μεγάλη, γερασμένη, αργή χελώνα».

    Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones έκλεισε στις 30.046,37 μονάδες με άνοδο 0,16%, ενώ ο  S&P 500 υποχώρησε στις 3.663,46 μονάδες με απώλειες -0,13 και ο  Nasdaq στις 12.377,87 μονάδες με πτώση -0,23%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 8 έκλεισαν με άνοδο, 21 με απώλειες ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Cisco. Η μετοχή της Disney ξεχώρισε με άλμα 13.59%, ενώ ακολούθησε αυτή της Microsoft στο +1,30% και της Honeywell στο +1,25%. Στον αντίποδα τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η μετοχή της Goldman Sachs Group (-1,80%) ενώ ακολούθησε αυτή της Boeing (-1,75%).

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες -0,57%, ο S&P 500 στο -0,96% και ο Nasdaq στο -0,69%.



    ΣΧΟΛΙΑ