• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Εντυπωσιακό comeback για S&P 500 – Πάρτι για τις εταιρείες ΑΠΕ λόγω της νίκης Χάρις στο debate, άλμα 8% για Nvidia

    Wall Street


    Με μια εντυπωσιακή ανατροπή, τη μεγαλύτερη τα τελευταία δύο χρόνια, ο Dow Jones και ο S&P 500 κατάφεραν να αφήσουν πίσω τους τις αρχικές ανησυχίες που τους έφεραν να υποχωρούν στο άνοιγμα της ημέρας με απώλειες άνω του 1,5% και να κλείσουν σε θετικό έδαφος, κοντά μάλιστα στα υψηλά ημέρας.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 40.861,71 μονάδες με άνοδο 0,31%. Ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει έως και κάτω από το όριο των 40.000 μονάδων (39,993.07 μονάδες).

    Ο S&P 500 έκλεισε στις 5.554,13 μονάδες με άνοδο 1,07%, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως τις 5.406,96 μονάδες, ενώ ο  Nasdaq έκλεισε με άλμα 2,17% στις 17.395,53 μονάδες.

    H αγορά είδε νωρίτερα την Τετάρτη τον δείκτης τιμών καταναλωτή για τον μήνα Αύγουστο στις ΗΠΑ να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, στο 2,5% σε επίπεδο έτους, ενώ σε σχέση με τον Ιούλιο σημείωσε μείωση 0,4%. Οι αναλυτές προέβλεπαν μια πτώση στο 2,6%.

    Παρά τα θετικά νέα για την πτώση, που ενισχύουν τις πιθανότητες για μείωση επιτοκίων στην αγορά, προέκυψε στο άνοιγμα της συνεδρίασης ένας προβληματισμός σχετικά με το πόσο δυναμική θα πρέπει να είναι  η πρώτη κίνηση της FED.

    Η αγορά θεωρεί σχεδόν βέβαιο πως η FED θα ξεκινήσει συγκρατημένα, με μια μείωση της τάξης των 25 μ.β. Ωστόσο, με βάση και τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία από την αγορά εργασίας και την μεταποίηση, σε συνδυασμό με την καλύτερη του αναμενόμενου πορεία του πληθωρισμού (η αγορά θεωρούσε αρχικά πως μια μείωση του πληθωρισμού τον Αύγουστο στο 2,8% θα αρκούσε για τη FED προκειμένου να μειώσει τα επιτόκια) αρκετοί επενδυτές φάνηκε να προβληματίζονται για το εάν θα ήταν πιο σωστή μια μείωση κατά 50 μ.β..

    Ο προβληματισμός αυτός έφερε αρχικά πιέσεις στους δείκτες. Ωστόσο, η αγορά βρήκε εκείνη την ώρα στήριγμα στο νέο άλμα της μετοχής της Super Micro Computers, η οποία όπως και την Τρίτη σκαρφάλωσε στις πρώτες θέσεις του δείκτη S&P 500. H άνοδος της Super Micro Computers ενεργοποίησε και τη μετοχή της Nvidia, η οποία εκτοξεύθηκε μετά και από την είδηση πως οι ΗΠΑ εξετάζουν να της δώσουν άδεια εξαγωγής των προηγμένων ημιαγωγών της στη Σαουδική Αραβία, παρασύροντας μαζί της την πλειοψηφία των τεχνολογικών μετοχών. Η μετοχή της Nvidia έκλεισε στο 7,92% ενώ της Super Micro Computers στο +8,03%. Άλμα 6,75% σημείωσε η μετοχή της Brodacom και η Monolithic Power Systems στο +5,60%.

    Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ώθηση έδωσαν τελικά οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια, καθώς η αγορά ανακήρυξε ξεκάθαρη νικήτρια του debate μεταξύ της Καμάλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ την υποψήφια των Δημοκρατικών.  Η μετοχή της First Solar έκλεισε στο +15,19%, της AES στο +8,58%, ενώ η Enphase Energy στο +5,72%, φτάνοντας στην κορυφή των μετοχών του S&P 500. Παράλληλα, στην κορυφή του Nasdaq βρέθηκαν οι CN Energy Group με άλμα  362,78% και η FTC Solar με άνοδο  101,19%, ενώ πολλές άλλες εταιρείες του ενεργειακού κλάδου σημείωσαν ισχυρή διψήφια άνοδο.

    Ισχυρά κέρδη και για τη μετοχή της εταιρείας χημικών Albemarle έκλεισε με άνοδο 13,66% μετά από αναφορές ότι η κινεζικών συμφερώντων Contemporary Amperex Technology θα μπορούσε να αναστείλει τις εργασίες εξόρυξης λιθίου λόγω ανησυχιών για υπερπροσφορά.

    Στον αντίποδα βουτιά 10,47% σημείωσε η μετοχή της Trump Media & Technology.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι American Express (3,57%), Intel (3,56%), Amazon.com (2,73%), IBM (2,21%) και Microsoft (2,20%). Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι  Travelers (-3,16%), Procter & Gamble (-2,18%), UnitedHealth (-1,65%) και Johnson & Johnson (-1,52%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Ανάκαμψη για τις τιμές λόγω του τυφώνα Francine μετά τη βουτιά της Τρίτης

    Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα λόγω Wall Street και πληθωρισμού ΗΠΑ

    Wall Street: Βουτιά μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – Νικήτρια την Χάρις είδε η αγορά στο debate, βουλιάζει η Trump Media



    ΣΧΟΛΙΑ