Με απώλειες ολοκλήρωσαν την Πέμπτη, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ο Dow Jones και ο S&P 500 στη Νέα Υόρκη, την ώρα που ο τεχνολογικός Nasdaq κατάφερε να μαζέψει ένα μέρος των ισχυρών απωλειών της Τετάρτης κλείνοντας με ήπια κέρδη.

Στο προσκήνιο παραμένουν οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο γύρω από το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, μετά την νέα πρόταση της κυβέρνησης ύψους 916 δισ. δολαρίων. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Στίβεν Μνιούτσιν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κάνοντας λόγο για μεγάλη πρόοδο.

Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει σε δύο κρίσιμα ζητήματα που εγείρουν οι δύο πλευρές, προκαλώντας η μια τη διαφωνία της άλλης. Οι Ρεπουμπλικανοί επιθυμούν να υπάρχει νομική ασυλία στις επιχειρήσεις για το ζήτημα των εργασιακών μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας, ενώ οι Δημοκρατικοί ζητούν να υπάρχει μέριμνα για ειδική βοήθεια προς τις κυβερνήσεις των πολιτειών και των κομητειών. Οι Δημοκρατικοί δεν δέχονται την πρόταση του Μιτς ΜακΚόνελ να αφαιρεθούν και τα δύο από το τελικό νομοσχέδιο, ενώ η πλευρά των Ρεπουμπλικανών διαφωνεί και με το ύψος της δημοσιονομικής επέκτασης, ζητώντας ένα μικρότερο πακέτο.

Πέρα από την πολιτική, το ενδιαφέρον στράφηκε στα στοιχεία από την αγορά εργασίας. Η αγορά είδε με προβληματισμό τις ανακοινώσεις του υπουργείο Εργασίας για τις νέες αιτήσεις έναρξης καταβολής επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα που ανήλθαν στις 853.000, από 716.000 μια εβδομάδα πριν. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έπεσαν πολύ έξω, αφού έκαναν ανέμεναν περίπου 730.000. Αυτό ήταν το υψηλότερο εβδομαδιαίο σύνολο από τις 19 Σεπτεμβρίου και αντικατοπτρίζει τους αγώνες της αγοράς εργασίας τον τελευταίο καιρό.

Μάλιστα οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανεργίας σημείωσαν αύξηση κατά 230.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου,  για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 5,76 εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, πάντως, εντυπωσιακό ήταν το ντεμπούτο της μετοχής της Airbnb στον Nasdaq. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 112,81% στα 146 δολάρια, υπερδιπλασια από την αρχική τιμολόγηση των  68 δολαρίων για την IPO. Η κεφαλαιοποίηση της Airbnb ξεπέρασε τα 87 δισ. δολάρια.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 29.999,26 μονάδες με απώλειες -0,23% ενώ ο S&P 500 στις 3.668,10 μονάδες με πτώση  -0,13%. Ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο  12.405,81 μονάδες με άνοδο 0,54%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 9 έκλεισαν με άνοδο. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Chevron (3,22%) ενώ ακολούθησαν οι μετοχές των
Travelers (1,33%) και Apple (1,20%). Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της Verizon (-1,55%) ενώ ακολούθησε αυτή της  IBM (-1,44).