Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Σχόλιο Αγοράς

Wall Street: Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για S&P 500 και Nasdaq

Χρηματιστές στη Wall Street

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street, ολοκληρώνοντας μια δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, κατά την οποία το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο 0,33% στις 35.293,30 μονάδες, ολοκληρώνοντας πάντως την εβδομάδα με απώλειες 0,6%.

Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.467,83 μονάδες με οριακές απώλειες -0,02%, ενώ ο Nasdaq στις 13.664,07 μονάδες με πτώση -0,54%. Σε επίπεδο εβδομάδας οι δύο δείκτες έκλεισαν με πτώση 0,3% και 1,9% αντίστοιχα. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών για μήνες για τους δύο δείκτες, φαινόμενο που έχει να καταγραφεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Μάλιστα η πτώση του Nasdaq από τις αρχές του Αυγούστου έχει φτάσει στο 4,7%, τη μεγαλύτερη από την εβδομάδα που έληξε στις 16 Δεκεμβρίου.

Η αγορά έκλεισε με οριακή άνοδο την Πέμπτη, καθώς το θετικό κλίμα που επικράτησε στο άνοιγμα της συνεδρίασης μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή περιορίστηκε αισθητά καθώς πέρναγε η ώρα.

Την Παρασκευή, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής έδειξαν πως ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 0,8% σε επίπεδο έτους και κατά 0,3% σε επίπεδο μήνα, ελαφρά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε επίσης κατά 0,3%, από υποχώρηση 0,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε επίπεδο έτους σημείωσε άνοδο 2,4%, παραμένοντας σταθερός σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 2,3%.

Την ίδια ώρα, ελαφρώς καθοδικά κινήθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ενώ μικρή πτώση σημείωσαν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 71,2 μονάδες από 71,6 μονάδες τον Ιούλιο. Οι καταναλωτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός σε διάστημα ενός έτους θα κινηθεί στο 3,3% από 3,4% που ανέμεναν τον Ιούλιο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής αυξάνουν ξανά την ανησυχία γύρω από τις κινήσεις της FED τον Σεπτέμβριο, καθώς παραμένει αβέβαιο το τι θα αποφασίσουν οι αξιωματούχοι της επιτροπής FOMC. Όπως άλλωστε είχε δηλώσει ο Τζερόμ Παόυελ μετά την τελευταία αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία που θα έχει διαθέσιμα η FED.

Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών του Dow Jones σημείωσαν οι  Chevron (2,06%), Merck (1,77%), American Express (1,06%), Verizon (1,03%) και Honeywell International (1,02%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Walt Disney (-2,99%) και Boeing (-1,07%).