Ισχυρά χτυπήματα δέχονται στο άνοιγμα της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την χθεσινή «κενή ημέρα» λόγω της 4ης Ιουλίου να μην καθησυχάζει την επενδυτική κοινότητα, η οποία εξακολουθεί να σκέφτεται το αβέβαιο μέλλον, με την οικονομική ύφεση να χτυπάει την πόρτα της αμερικανικής οικονομίας.
Η επιθετική νομισματική πολιτική της Fed για την καταπολέμηση του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού έχει τονώσει τις ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση, με τους επενδυτές να προσπαθούν να συμμαζέψουν τις απώλειες τους. Οι μεγάλοι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου ολοκλήρωσαν ένα από τα χειρότερα εξάμηνα των τελευταίων δεκαετιών, ολοκληρώνοντας την τέταρτη εβδομάδα απωλειών από τις τελευταίες πέντε, παρά τα μέτρια κέρδη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής.
Τα σενάρια για το μέλλον της οικονομίας δυσοίωνα, με τις μεγάλες τράπεζες να κρούουν τον κώδωνα για εφιαλτικά bear σενάρια. Η Morgan Stanley σε report της αναλύει το σενάριο να φτάσει ο S&P 500 ακόμα και στις 3.000 μονάδες. «Με τα επιτόκια και τα ασφάλιστρα κινδύνου των μετοχών να αρχίζουν να αντανακλούν με μεγαλύτερη ακρίβεια την επιβράδυνση της ανάπτυξης, η κατεύθυνση των μετοχών από εδώ και πέρα θα πρέπει να αφορά κυρίως τα κέρδη και ο κίνδυνος είναι πιο σοβαρός από ό,τι νομίζαμε», εξηγεί ο Michael Wilson, στρατηγικός αναλυτής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley.
«Αν καταλήξουμε σε ύφεση (το πτωτικό σενάριο της M.S.), είναι πολύ πιθανό ο δείκτης μεταποίησης PMI τελικά ότι θα πέσει στα χαμηλά επίπεδα των 40 μονάδων. Αν συνδυάσουμε αυτό το αποτέλεσμα στο διάγραμμα του S&P 500 έναντι του PMI, αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε τις 3.000 μονάδες στα τέλη του τρέχοντος έτους – μια προσωρινή καθοδική υπέρβαση της πτωτικής τιμής στόχου των 3.350 μονάδων που έχουμε θέσει για τον Ιούνιο του του ’23», εκτιμά η τράπεζα.
Μην ξεχνάμε ότι προ μερικών εβδομάδων η Bank of America είχε τονίσει ότι ο S&P 500 θα φτάσει στο χαμηλό των 3000 μονάδων προτού εκτοξευτεί στις 6.000 μονάδες.
Η αγορά στρέφει το βλέμμα της προς Ανατολάς, καθώς η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιου πραγματοποίησαν μια εικονική συνάντηση νωρίτερα την Τρίτη για να συζητήσουν μακροοικονομικά ζητήματα, μια συζήτηση την οποία το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας περιέγραψε ως «εποικοδομητική».
Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones διολισθαίνει στις 30.388 μονάδες με ισχυρές απώλειες 2,3%, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 57,62 μονάδες ή -1,82% στις 3.754 ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq δέχεται τις ηπιότερες απώλειες κατά 0,74% στις 11.045 μονάδες.
Η μετοχή της Tesla υποχωρεί πάνω από 2% αφού ο κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρέδωσε 17,9% λιγότερα ηλεκτρικά οχήματα το δεύτερο τρίμηνο συγκριτικά με το προηγούμενο, καθώς το κλείσιμο της Κίνας που σχετίζεται με τον COVID-19 διατάραξε την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού της.
Η μετοχή της Exxon δέχεται ισχυρές πιέσεις 3,6%, ενώ απώλειες άνω του 3,5% δέχεται και η Chevron. Από τις μετοχές του Dow αυτή την ώρα μόνο της Nike και της Salesforce βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Boeing (-4.07%) της Travelers (-4.17%) του Dow Inc.(-4.22%) καθώς και της UnitedHealth Group (-4,5%).
Διαβάστε επίσης:
Morgan Stanley: Εφιαλτικό bear σενάριο για 3.000 μονάδες στον δείκτη S&P 500