• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απώλειες για τους βασικούς δείκτες με αγωνία για τις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο – Κέρδη σε επίπεδο εβδομάδας

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Με τους βασικούς δείκτες να μαζεύουν μέρος των ημερήσιων απωλειών στο τελευταίο μέρος της συνεδρίασης και τους επενδυτές να παρακολουθούν περισσότερο με αγωνία τις διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

    Ο ώρες μετράνε πλέον αντίστροφα, καθώς η παράταση χρόνου που είχε εξασφαλίσει στο Κογκρέσο η επέκταση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης λήγει τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα). Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στο Κογκρέσο θα προσπαθήσουν είτε να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τότε για το νέο πακέτο τόνωσης, είτε να προχωρήσουν σε μια νέα μικρή παράταση της χρηματοδότησης, προκειμένου να λειτουργήσει το Κογκρέσο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

    Όλα αυτά την ώρα που οι δύο πλευρές εμφανίζονται κοντά στο να συμφωνήσουν για την γεφύρωση των διαφορών τους, με τον επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, να δηλώνει την Πέμπτη πως βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία. Αισιόδοξη εμφανίστηκε και η Νάνσι Πελόζι, η οποία δήλωσε πως σημειώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις.

    Πέρα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, νευρικότητα στην αγορά προκάλεσε και η ιστορική είσοδο της Tesla στον S&P 500, που πραγματοποιήθηκε με το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής. Η χρηματιστηριακή αξία της Tesla έχει ξεπεράσει τα 600 δισ. δολάρια, χάρη στο ράλι 700% που πραγματοποίησε η μετοχή της εταιρείας του Έλον Μασκ μέσα στο 2020. Έτσι, με την είσοδό της η Tesla γίνεται η 7η μεγαλύτερη εταιρία που θα συμμετέχει στο ταμπλό του δείκτη. Πολλοί ήταν, έτσι, εκείνοι που αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών των τελευταίων ημερών, προκειμένου να τοποθετηθούν πλέον στην νέα είσοδο στον S&P 500.

    Η κινητικότητα ήταν μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη καθώς η επερχόμενη είσοδος της Tesla συνέπεσε με την «quadruple witching», μια κατάσταση που συμβαίνει κάθε τρίτη Παρασκευή των μηνών Μαρτίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου,  με την ταυτόχρονη λήξη συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών και δεικτών μετοχών, δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών και συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μεμονωμένων μετοχών.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 30.179,05 μονάδες με απώλειες -0,41%, ο  S&P 500  στις 3.709,41 μονάδες με απώλειες -0,35%  και ο Nasdaq  στις 12.755,64 μονάδες με απώλειες  -0,07%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 12 έκλεισαν με άνοδο και 18 με απώλειες. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (3,40%), Cisco (1,38%) και
    Caterpillar (1%). Αντίθετα, με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι μετοχές των Intel (-6,30%),  Nike (-2,29%) και Apple (-1,59%).

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,4%, ο S&P 500  με άνοδο 1,3% και ο Nasdaq με κέρδη 3,1%.



    ΣΧΟΛΙΑ