• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απώλειες για Dow Jones ενόψει FED, παρά το άλμα 7% της Apple – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

    χρηματιστές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street κατά τη διάρκεια συνεδρίασης


    Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις αυριανές ανακοινώσεις της FED καθώς και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαΐου στις ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones, παρά την εκρηκτική άνοδο της μετοχής της Apple και τα ισχυρά κέρδη της Microsoft, έκλεισε τελικά στις 38.747,42 μονάδες με απώλειες -0,31%. Αντίθετα ο S&P 500 έκλεισε στις 5.375,32 μονάδες με κέρδη 0,27%, ενώ ο Nasdaq ολοκλήρωσε στις 17.343,55 μονάδες με άνοδο 0,88%

    Η αγορά αναμένει την ολοκλήρωση την Τετάρτη της διήμερης συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής για τη νομισματική πολιτική της FED (FOMC), η οποία αναμένεται πως θα διατηρήσει για έναν ακόμα μήνα αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

    Ωστόσο, το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στις αναθεωρημένες προοπτικές της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η FED το επόμενο διάστημα, γνωστό και ως «dot plot». Στις προηγούμενες δύο αντίστοιχες δημοσιεύσεις, τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο, η πλειοψηφία των αξιωματούχων της επιτροπής FOMC (υπό δύο διαφορετικές συνθέσεις, μάλιστα) είχαν επιμείνει στην προοπτική για τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. μέσα στο 2024.

    Ωστόσο, τα στοιχεία του πληθωρισμού τους πρώτους μήνες του 2024 έδειξαν πως παραμένει ιδιαίτερα ανθεκτικός, παρά τις κινήσεις της FED, προβληματίζοντας την αγορά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρακτικά από την προηγούμενη συνάντηση της επιτροπής FOMC, «κάποιοι» αξιωματούχοι της FED φέρεται να συζήτησαν το ενδεχόμενο μέχρι και για μια αύξηση των επιτοκίων εάν θεωρηθεί απαραίτητο.

    Η αγορά είδε επίσης την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία από την αγορά εργασίας να δείχνουν μια μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των θέσεων εργασίας στη χώρα το Μάιο, κάτι που οδήγησε τους επενδυτές να θεωρούν πλέον πως η FED θα προχωρήσει σε μόνο μια μείωση επιτοκίων το 2024, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

    Κάτι τέτοιο αναμένεται πως θα φανεί και στο αυριανό «dot plot».

    Η αγορά αναμένει επίσης τα αυριανά στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον μήνα Μάιο.

    Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

    Μεγάλη πρωταγωνίστρια της ημέρας, σε επίπεδο μετοχών, ήταν σίγουρα η Apple, η οποία σημείωσε άνοδο 7.26% στα 207,15 δολάρια, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Το προηγούμενο ρεκόρ της ήταν στα 198,11 δολάρια, στις 14 Δεκεμβρίου. Με βάση την τιμή κλεισίματός της, η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται πλέον στα 3,18 τρισ. δολάρια.

    Η εταιρεία τεχνολογίας παρουσίασε τη Δευτέρα το «Apple Intelligence», την πολυαναμενόμενη πρότασή της στον τομέα της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνη, το οποίο θα λειτουργεί σε iPhone, iPad και Mac μέσα στο 2024. Μάλιστα, η ανανεωμένη Siri, ο ψηφιακός βοηθός της Apple, θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και τη νέα πλατφόρμα «Apple Intelligence», φέρνοντας βελτιωμένες δυνατότητες στις συσκευές της εταιρείας, ενώ το ChatGPT της OpenAI θα ενσωματωθεί στην επόμενη έκδοση των λειτουργικών συστημάτων της εταιρείας.

    Η μετοχή της Apple βρέθηκε στην κορυφή τόσο του Dow Jones όσο και του S&P 500. Από τις υπόλοιπες μετοχές του Dow Jones, ισχυρή άνοδο σημείωσε η Microsoft,  στο +1,12%, ευνοούμενη από τη συμφωνία της Apple με την OpenAI, στην οποία έχει επενδύσει.

    Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του Dow Jones σημείωσαν οι American Express (-3,40%) και JPMorgan Chase (-2,63%), ενώ η μετοχή της Boeing υποχώρησε κατά 2,43%.

    Η τελευταία  δήλωσε ότι παρέδωσε 24 αεροσκάφη τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένων 19 από τα 737 MAX. Η Boeing είχε παραδώσει  50 αεροσκάφη τον Μάιο του 2023. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι έλαβε παραγγελίες για μόλις τέσσερα νέα αεροσκάφη τον Μάιο και για δεύτερο συνεχόμενο μήνα καμία από τις παραγγελίες δεν ήταν για το 737 MAX.

    Εκτός του Dow Jones, η  μετοχή της General Motors σημείωσε άνοδο 1,35% αφού το διοικητικό συμβούλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας ενέκρινε την επαναγορά έως και 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις εκκρεμείς κοινές μετοχές της εταιρείας. Παράλληλα, ο οικονομικός διευθυντής Paul Jacobson δήλωσε στους επενδυτές ότι το δεύτερο τρίμηνο θα πρέπει να είναι καλύτερο από τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

    Η μετοχή της Affirm  σημείωσε άνοδο 11,04% αφού η εταιρεία δήλωσε ότι τα προϊόντα πληρωμών της αναμένεται να είναι διαθέσιμα στους χρήστες του Apple Pay στις ΗΠΑ αργότερα φέτος.

    Η Shopify αυξήθηκε κατά 1,29% αφού η JP Morgan έθεσε την μετοχή σε «Overweight» με τιμή-στόχο 74 δολάρια.

    Αντίθετα, βουτιά 7,85% σημείωσε η μετοχή της Paramount, στη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του S&P 500, μετά τη νέα εξέλιξη στο «σίριαλ» για την εξαγορά της εταιρείας, καθώς το πρώην στέλεχος των μέσων ενημέρωσης Edgar Bronfman Jr., με την υποστήριξη της εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Bain Capital, εξέφρασε τη Δευτέρα το ενδιαφέρον του να αγοράσει την εταιρεία που ελέγχει την Paramount Global, σηματοδοτώντας μια ακόμη ανατροπή σε ένα από τα πιο μπερδεμένα deal στην πρόσφατη ιστορία.

    Ισχυρές απώλειες 5,56% σημείωσε και η  Southwest Airlines, μία μέρα μετά το +7% που έφερε η είδηση για την μεγάλη θέση που κατέχει πλέον στην εταιρεία η Elliott Investment Management, η οποία απέκτησε μετοχές αξίας 1,9 δισ. δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Ήπια κέρδη για WTI και Brent αναμένοντας τις ανακοινώσεις της FED

    Ευρωαγορές: Νέα βαριά πτώση 1,33% για τον CAC 40 στο Παρίσι – Βουτιά 1,9% στο Μιλάνο με βαρίδι τις τράπεζες

    Χρηματιστήριο: Με… χρονοκαθυστέρηση η πτώση, 1,79 δισ. η αξία της Cenergy γράφει ιστορικά υψηλά και 1,58 δισ. της Βιοχάλκο



    ΣΧΟΛΙΑ