• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Απώλειες 2% για S&P 500 και 3% για Nasdaq στη χειρότερη εβδομάδα από τον Απρίλιο – Κερδισμένη η μικρή κεφαλαιοποίηση

    χρηματιστές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street κατά τη διάρκεια συνεδρίασης


    Με νέες απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς το παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε έπειτα από μια αναβάθμιση ασφαλείας των Windows ενίσχυσε τον προβληματισμό για τις τεχνολογικές μετοχές.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 40.287,53 μονάδες με απώλειες -0,93%, ο S&P 500 στις 5.505 μονάδες με πτώση -0,71%, ενώ ο Nasdaq στις 17.726,94 μονάδες με απώλειες -0,81%. Με απώλειες 0,57% έκλεισε και ο δείκτης Russell 2000, στις 2.185,72 μονάδες.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 σημείωσε συνολικές απώλειες -1,97%, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από τον Απρίλιο. Από την πλευρά του ο Nasdaq έκλεισε με συνολικές απώλειες -3,65%, επίσης στη χειρότερη εβδομάδα του από τον Απρίλιο, σπάζοντας το σερί των έξι ανοδικών εβδομάδων.

    Αντίθετα, ο Dow Jones σημείωσε για την εβδομάδα συνολικά κέρδη 0,7% χάρη κυρίως στην ισχυρή επίδοση της μετοχής της UnitedHealth Grοup στα μέσα της εβδομάδας, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε. Μεγάλος κερδισμένος ωστόσο της εβδομάδας ήταν ο Russell 2000, με άνοδο σχεδόν 2%, εκμεταλλευόμενος τη στροφή των επενδυτών από τις υπεραγορασμένες mega cap της τεχνολογίας στις μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης, αναζητώντας καλύτερες αποδόσεις, παρότι μάλιστα σημείωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στο τέλος της εβδομάδας.

    Η τάση που παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες ξεκίνησε με την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό, τα οποία ενίσχυσαν την αισιοδοξία για επικείμενες μειώσεις από τη FED. Ο προβληματισμός της αγοράς το προηγούμενο διάστημα πως το ράλι που είχε σημειωθεί μέχρι τότε εξαρτιόταν υπερβολικά σε πολύ λίγες μετοχές υψηλής κεφαιαλαιοποίησης που είχαν σχέση με την τεχνολογία και ιδιαίτερα με την Τεχνητή Νοημοσύνη, οδήγησε σε μια ξαφνική στροφή προς τα μικρότερα ονόματα και εταιρείας πιο κυκλικά προσανατολισμένες. Είναι χαρακτηριστικό πως ο τομέα της πληροφορικής υποχώρησε την εβδομάδα κατά 5,1%.

    Η αγορά, και ειδικότερα οι τεχνολογικές μετοχές, επιχείρησαν πάντως, στην αρχή της συνεδρίασης, να επιστρέψου σε θετικό έδαφος την Παρασκευή. Ωστόσο, οι παγκόσμιες αναταράξεις από τα προβλήματα που προκλήθηκαν σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο λόγω του προβλήματος που προκάλεσε σε συστήματα Windows μια ενημέρωση ασφαλείας από την CrowdStrike δεν έδωσε πολλά περιθώρια για περαιτέρω ανάκαμψη.

    Η μετοχή της  CrowdStrike υποχώρησε κατά 11,10%, ενώ αυτή της Microsoft κατά 0,74%.

    Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Netflix ανακοίνωσε αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, χάρη στην αύξηση των εσόδων από διαφημίσεις. Η μετοχή της πάντως υποχώρησε κατά 1,51%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Merck (+1,22%), ενώ άλλες 7 μετοχές έκλεισαν με ήπια άνοδο (Nike 0,44%, Procter & Gamble 0,31%, UnitedHealth Group 0,18%,  Coca-Cola 0,15%, Salesforce 0,11%, Amgen 0,10% και Apple 0,06%). Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Travelers (-7,76%), Intel (-5,42%), American Express (-2,74%) και Caterpillar (-2,36%). Πτώση κάτω του 1% σημείωσαν επίσης οι Chevron, Dow, Cisco, Honeywell International, Visa, Walt Disney, Verizon και IBM.

    Πέρα από τα επιχειρηματικά και οικονομικά νέα, η Wall Street παρακολουθεί και τις εξελίξεις στην πολιτική μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν οι πιέσεις προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν προκειμένου να αποσυρθεί από τη μάχη απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Διάφορα αμερικανικά δίκτυα ανέφεραν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, αν και από την πλευρά του νυν Αμερικανού προέδρου διαψεύδεται κάθε τέτοιο σενάριο.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Βουτιά 3,2% για το WTI, στα 82,6 δολάρια υποχώρησε το Brent

    Χρηματιστήριο: Ανέτρεψε το αρνητικό κλίμα με Metlen, διυλιστήρια και τράπεζες – Στο +0,83% τα εβδομαδιαία κέρδη

    Απώλειες για της Ευρωαγορές προκάλεσε το παγκόσμιο black out – Βουτιά 1% για τον DAX



    ΣΧΟΛΙΑ