• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ανοδικά τα futures, υψηλότερα πάλι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας


    Υψηλότερα κινούνται τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street, με ώθηση από τις ανακοινώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ για υποστήριξη της νομισματικής πολιτικής.

    Ο επικεφαλής της Fed ανέφερε πως η αμερικανική αγορά εργασίας «απέχει πολύ» από το να είναι σταθερή και η εμπειρία από τις υφέσεις του παρελθόντος δείχνει ότι μπορεί να «χρειαστούν χρόνια» για την επιστροφή στην πλήρη απασχόληση όπως πριν από την πανδημία. Παράλληλα δήλωσε πως εκτός από τη μαζική εκστρατεία εμβολιασμού για να τερματιστεί η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την Covid-19, θα χρειαστεί μια σειρά αποτελεσματικών κυβερνητικών μέτρων για να θεραπεύσουν τις πληγές της αγοράς εργασίας. Οι δηλώσει τος επικεφαλής της Fed έδωσε ώθηση στον Dow Jones o οποίος έκλεισε στις 31.437,80 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,20%. Αντίθετα ο S&P 500 έκλεισε στις 3.909,88 μονάδες με οριακές απώλειες 0,03%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 13.972,53 μονάδες, με πτώση -0,25%.

    Ο Dow Jones έκλεισε σε υψηλό όλων των εποχών την Τετάρτη, ενώ S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν επίσης ρεκόρ εντός της ημέρας πριν κλείσουν χαμηλότερα. Και οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να καταγράψουν τη δεύτερη συνεχόμενη θετική εβδομάδα τον Φεβρουάριο.

    Επιπλέον, συνεχίζονται οι συνομιλίες στην Ουάσινγκτον για το πακέτο τόνωσης 1,9 τρισ. δολαρίων του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, αν και το Κογκρέσο φαίνεται να επικεντρώνεται πλήρως στη δεύτερη δίκη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε την Τρίτη σε πρόταση των νομοθετικών οργάνων για περιορισμό ή σταδιακή ενίσχυση των πληρωμών σε άτομα υψηλού εισοδήματος στο πλαίσιο του πακέτου οικονομικής στήριξης.

    Η μετοχή της Uber υποχωρεί προσυνεδριακά κατά 1,47%, η Pepsi προσθέτει 0,65% αφού ο γίγαντας αναψυκτικών ανέφερε ότι αναμένει τα έσοδα να αυξηθούν το 2021, η μετοχή Pinterest προσθέτει επίσης κέρδη 7,25% στην προαγορά μετά την ανακοίνωση της Financial Times ότι ο τεχνολογικός γίγαντας της Microsoft εξέτασε την αγορά της εταιρείας, και η Microsoft ενισχύεται επίσης κατά 0,4%. Η Walt Dinsey η οποία αναμένεται να βγάλει εταιρικά αποτελέσματα αργότερα την Πέμτπτη, βλέπει την μετοχή της προσυνερδιακά να υποχωρεί κατά 0,37%.

    Έκπληξη από χθες παρουσιάζει η κατακόρυφη αύξηση της μετοχής της καναδικής εταιρίας κάνναβης, Tilray, η οποία και έκλεισε χθες με άνοδο 50,9%, με ώθηση ξανά από την πλατφόρμα Reddit η οποία οδήγησε προ δύο εβδομάδων τη μετοχή της GameStop. Η καναδική εταιρεία κάνναβης συμφώνησε αυτήν την εβδομάδα για τη διανομή ιατρικής μαριχουάνας στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι επίσης έτοιμη για ανάπτυξη και στο εξωτερικό. Ωστόσο αυτή την ώρα η μετοχή προσυνεδριακά κατρακυλάει κατά 9%. Η πλατφόρμα Reddit «χτύπησε» επίσης και τη Sundial Growers, η οποία πρόσθεσε χθες 78,79% και σήμερα προσυνεδριακά κερδίζει 20,85%.

    Ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ήταν και πάλι υψηλότερος από το αναμενόμενο. Οι αιτήσεις ανεργίας ανήλθαν σε 793.000 την περασμένη εβδομάδα, περίπου 36.000 υψηλότερες από τις 757.000 που αναμενόταν νωρίτερα από τους οικονομολόγους.

    Σε αυτό το κλίμα, τα futures του Dow Jones προσθέτουν 0,23%, του S&P 500 παρουσιάζουν κέρδη 0,34% και του τεχνολογικού Nasdaq ενισχύονται κατά 71 μονάδες ή 0,52%.



    ΣΧΟΛΙΑ