ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, δύο ώρες μετά το άνοιγμα των αγορών, με τον Σεπτέμβριο όπως όλα δείχνουν να ετοιμάζεται να κάνει το ποδαρικό του με κέρδη για τους επενδυτές.
Οι βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση, την τελευταία για τον μήνα Αύγουστο, με μεικτά πρόσημα. Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 34.721,91 μονάδες με πτώση -0,48% ενώ ο S&P 500 στις 4.507,66 μονάδες με απώλειες -0,16%. Αντίθετα ο Nasdaq ολοκλήρωσε την Πέμπτη στις 14.034,97 μονάδες με άνοδο 0,11%.
Η αγορά έστρεψε σήμερα την προσοχή της στις ανακοινώσεις για την αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις οποίες καταγράφηκε αύξηση του ποσοστού της ανεργίας σε επίπεδο μήνα και εξαμήνου κατά των Αύγουστο, ενώ την ίδια ώρα τα μισθολόγια εκτός γεωργικού τομέα αυξήθηκαν ενώ ο μέσος όρος ωρομισθίου υποχώρησε.
Το παζλ σιγά σιγά συμπληρώνεται και οι αξιωματούχοι της Fed έχουν πλέον μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας που θα παίξει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις τους.
Πώς κινούνται οι δείκτες
Ο βιομηχανικός Dow Jones κινείται στις 34.795,41 μονάδες με ήπια άνοδο 0,21%.
Από τις μετοχές του δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι Intel Corp. (2,70%), Caterpillar Inc. (1,44%) και Chevron Corp. (1,33%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζουν οι Walmart Inc. (-1,05%), Walt Disney Co. (-2,95%) και Walgreens Boots Alliance Inc. (-5,69%).
Ο S&P 500 κινείται στις 4.516,10 μονάδες με ήπια άνοδο 0,19%.
Από τους κλάδους του δείκτη, με τη μεγαλύτερη άνοδο κινείται τα μη βασικά αγαθά (Con Disc – +0,51%). Σε επίπεδο μετοχών με τη μεγαλύτερη άνοδο κινούνται οι Freeport-McMoRan Inc. (4,08%), Hewlett Packard Enterprise Co. (3,65%) και Devon Energy Corp. (3,52), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Warner Bros. Discovery Inc. Series A (-9,76%), Paramount Global Cl B (-8,58%) και Dollar General Corp. (-5,92).
Την ίδια ώρα, ο Nasdaq κινείατια στις 14.039,81 μονάδες με οριακή άνοδο 0,03%.
Τα μακροικονομικά δεδομένα που μας απασχόλησαν αυτή την εβδομάδα
Σημαντική ήταν η εβδομάδα που μας πέρασε λόγω των μακροοικονομικών δεδομένων, τα οποία θα εξετάσουν ενδελεχώς οι αξιωματούχοι της Fed και θα επηρεάσουν τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της.
Τα «κακά νέα» από τα μακροοικονομικά στοιχεία συνήθως είναι «καλά νέα» για την πορεία του χρηματιστηρίου, καθώς επηρεάζουν τις αποδόσεις των ομολόγων.
H καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Αύγουστο υποχώρησε στις 106,1 μονάδες σε επίπεδα που σηματοδοτούν ύφεση, καταρρίπτοντας την πρόβλεψη των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι από τις 114 μονάδες θα αγγίξουν τις 116. Κάτι που η αγορά εκτιμά πως αφήνει περιθώρια στη FED για να προχωρήσει σε μια παύση των αυξήσεων επιτοκίων.
Ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας ήταν και η τιμή του πληθωρισμού που προτιμά η Fed. O PCE Price Index σε επίπεδο μήνα, για τον Ιούλιο του 2023 παρέμεινε σταθερός στο 0,2%, όπως προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ σε επίπεδο έτους άγγιξε το 3,3% καταγράφοντας άνοδο 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανέφερε η πρόβλεψη.
Την ίδια ώρα το βλέμμα των οικονομολόγων και των επενδυτών παραμένει στραμμένο στην αγορά εργασίας.
Η αγορά εργασίας τον Αύγουστο
Την Παρασκευή, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας συμπληρώθηκαν με τις ανακοινώσεις για τον δείκτη ανεργίας, τον μέσο όρο του ωρομισθίου, αλλά και τον αριθμό των προσλήψεων στον μη γεωργικό τομέα κατά τον μήνα του Αυγούστου.
Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του ωρομισθίου τον Αύγουστο υποχώρησε στο 0,2% από το 0,4% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, με την πρόβλεψη των αναλυτών ότι θα υποχωρήσει στο 0,3% να πέφτει στο κενό, τόσο σε επίπεδο μήνα όσο και σε επίπεδο έτους, όπου υποχώρησε στο 4,3% από το 4,4%.
Αντίθετα, όσον αφορά τον αριθμό των προσλήψεων στον μη γεωργικό τομέα, από τις 157.000 που ήταν τον Ιούλιο, τον Αύγουστο άγγιξαν τις 187.000, ενώ η πρόβλεψη των αναλυτών ήταν ότι θα φτάσουν τις 170.000. Από την άλλη, στον ιδιωτικό τομέα οι προσλήψεις άγγιξαν τις 179.000 από τις 155.000 του Ιουλίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα υποχωρήσουν στις 150.000.
Ωστόσο, ο δείκτης ανεργίας για τον προηγούμενο μήνα άγγιξε το 3,8%, σημειώνοντας αύξηση 0,3% σε σχέση με τον Ιούλιο, κάτι που δεν περίμεναν οι αναλυτές, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου τον Αύγουστο ο δείκτης έφτασε στο 7,1%, σημειώνοντας αύξηση 0,4%, ενώ η πρόβλεψη έκανε λόγο για 0,5%.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα στοιχεία είχαν δείξει πως οι νέες θέσεις εργασίας μειώθηκαν στα 8,827 εκατομμύρια από τα 9,165 εκατομμύρια με τους αναλυτές να αναμένουν ότι θα άγγιζαν τα 9,465 εκατομμύρια, καθώς ολοένα και λιγότεροι εργαζόμενοι οδηγούνται εκτός εργασίας. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των εργαζομένων που παραιτείται από τις θέσεις εργασίας τους έχει συρρικνωθεί στα 3,5 εκατομμύρια, πλησιάζοντας τα επίπεδα προ πανδημίας.
Παράλληλα, την περασμένη Τετάρτη, η ADP δημοσίευσε τη νέα της αναφορά για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ στον ιδιωτικό τομέα για τον μήνα του Αυγούστου. Η νέα αναφορά έδειξε ότι στον ιδιωτικό τομέα προστέθηκαν μόλις 177.000 νέες θέσεις εργασίας από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των 371.000 θέσεων τον προηγούμενο μήνα. Όπως τονίζει η εταιρεία, η αύξηση των θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε σημαντικά τον περασμένο μήνα, λόγω των κλάδων της αναψυχής και της φιλοξενίας, ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας από ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλους εργοδότες στον κλάδο μειώθηκε στις 30.000 τον Αύγουστο μετά από μήνες ισχυρών προσλήψεων.
Οι συνεχείς/μακροχρόνιες αιτήσιες επιδομάτων ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, έφτασαν τα 1,725 εκατομμύρια από τα 1,697 εκατομμύρια, ανατρέποντας την πρόβλεψη των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι θα αγγίξει τα 1,703 εκατομμύρια.
Οι νέες εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν στις 228 χιλιάδες από τις 232 χιλιάδες που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι θα αγγίξουν τις 235 χιλιάδες. Σε περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, οι αιτήσεις ανήλθαν κατά μέσο όρο στις 237,50 χιλιάδες από τις 237,25 χιλιάδες, ενώ οι προβλέψεις ανέφεραν ότι θα φτάσουν τις 235,51 χιλιάδες.
Οι αποφάσεις της Fed και οι… «μεγάλες προσδοκίες» των επενδυτών
Υπενθυμίζουμε ότι στην τελευταία του ομιλία στο Ετήσιο Οικονομικό Συμπόσιο του Jackson Hole, ο Τζερόμ Πάουελ επικεφαλής αξιωματούχος της Fed υποστήριξε ότι η Fed θα παραμείνει ευέλικτη καθώς εξετάζει περαιτέρω κινήσεις, αλλά δίνει ελάχιστες ενδείξεις ότι είναι έτοιμη να αρχίσει να χαλαρώνει την νομισματική πολιτική της σύντομα.
«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας», τόνισε ο Πάουελ, αφήνοντας ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο για ολοκλήρωση της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων, καθώς επεσήμανε πως «στις προσεχείς συναντήσεις, θα αξιολογήσουμε την πρόοδό μας με βάση το σύνολο των μακροοικονομικών δεδομένων, τις εξελισσόμενες προοπτικές και κινδύνους. Βάσει αυτής της αξιολόγησης, θα προχωρήσουμε προσεκτικά, καθώς αποφασίζουμε εάν θα ακολουθήσουμε μία αυστηρότερη νομισματική πολιτική ή αν θα διατηρήσουμε σταθερό το επιτόκιο πολιτικής και θα περιμένουμε περαιτέρω στοιχεία».
Συνεπώς, εν όψει της επόμενης συνεδρίασης της Fed στις 20-21 Σεπτεμβρίου, τα μακροοικονομικά δεδομένα των επόμενων τριών εβδομάδων θα είναι κρίσιμα για τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τον αν θα προχωρήσει σε παύση ή νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων.
Υπέρμαχοι και «αντιφρονούντες»
Τα μακροοικονομικά στοιχεία που προκύπτουν συνεχίζουν να είναι διφορούμενα όπως και το ποια θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα η Κεντρική Τράπεζα. Πάντως οι αξιωματούχοι της τράπεζας συνεχίζουν να είναι διχασμένοι σε δύο στρατόπεδα: σε αυτούς που είναι υπέρμαχοι σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων, όπου ανήκει και η πλειοψηφία των αξιωματούχων και στους «αντιφρονούντες», όπως ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, ο οποίος για μία ακόμη φορά προειδοποίησε για το ρίσκο που διατρέχει η οικονομία, από την υπερβολική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Όπως είναι γνωστό, το ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και παρουσιάζει αστάθεια θα αποτελέσει βασικό καταλύτη για τις αποφάσεις της Τράπεζας, η οποία υπενθυμίζουμε ότι στη επερχόμενη συνεδρίαση θα ανακοινώσει και τις προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία.
Μας χωρίζουν μόλις 19 ημέρες από την επόμενη συνεδρίαση της Fed και όσο πλησιάζουμε στην ημέρα της συνεδρίασης, θα δούμε σταδιακά πιο από τα δύο σενάρια θα επιλεγεί και πόσο μεγάλες θα είναι οι προσδοκίες των επενδυτών.
Διαβάστε επίσης:
Νίκος Ταχιάος: Η οδική ασφάλεια αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Υπό εξέταση η εξαγορά της Άκτωρ από την Ιντρακατ